IDS Ljubljana: Izjava za javnost ob nočnem dogajanju v Tovarni Rog

Poslal-a Mitar, Pon, 06/06/2016 - 11:33

V ponedeljek, 6. junija zjutraj, nas je dočakala novica, da je mestna oblast v noči iz nedelje na ponedeljek ob 3.30 zjutraj nad avtonomne prostore Tovarne Rog poslala stroje za rušenje. Stroji so bili pripeljani v spremstvu varnostnikov podjetja Valina varnost, ki so poskušali nasilno odstraniti tamkajšnjo skupnost, ki v teh dneh vodi kampanjo proti ruštivi prostorov in njihovi nadomestitvi z novim centrom kulture.

Ostro protestiramo proti nasilju, uporabljenem proti rogovskim aktivistom, med katerimi se nahajajo tudi naši člani in članice, ki je v minuli noči pripeljalo do zvitega gležnja in drugih fizičnih poškodb. Ne glede na razhajanja glede namembnosti prostorov Tovarne Rog, to ni nekaj, zaradi česar bi kdorkoli moral pristati na urgenci.

Medtem pa poteza mestne oblasti, da pošlje v Rog gradbene delavce ob skrajno nenavadni jutranji uri in nekaj dni potem, ko so se pogovori z rogovsko skupnostjo končali z grobim ultimatom, priča o tem, da je župan pripravljen voditi dialog samo dokler ta poteka v skladu z njegovimi načrti.

Takšne poteze niso v duhu Ljubljane kot mesta mladih, mesta kulture in mesta strpnega sobivanja, niti v duhu Ljubljane kot evropske prestolnice. Rog je namreč prostor, ki ga ustvarjajo Ljubljančani in Ljubljančanke, iz lastnega veselja in z lastnimi sredstvi.

V Rogu se ne brani partikularnega interesa nekih skvoterjev, ampak možnost svobodnega ustvarjanja – umetnosti, družbe, politike – mimo logike projektnih razpisov. Podreditev razpisom, ki ga je župan donedavno ponujal Rogu v zameno za avtonomijo, bi uničila prav tisto jedro, iz katerega izhaja presežek rogovske ustvarjalnosti. Tako je lahko v Rogu zrastel ta trenutek gotovo najučinkovitejši program za integracijo beguncev v državi, natanko zato, ker deluje onstran rigidnega aparata azilne politike. Isto rigidnost lahko uvidimo tudi pri že desetletja zapuščenih gradbenih jamah, pri privilegijih gradbenega kapitala in pri ekskluzivnosti mestnih planerjev.

Kriterij legitimnosti avtonomne Tovarne Rog sta vsebina in udeleženost. Oboje je Rog izpričal bolj kot kdorkoli v mestu v zadnjem obdobju. Dokaz, da smo meščani pri Rogu udeleženi in ga prepoznavamo kot izraz svoje ustvarjalne moči, je tudi množica, ki mu danes stopa v bran.

Nataša Sukič, svetnica IDS/ZL v svetu MOL
in
lokalni IDS Ljubljana

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj Podpora