110-sexizem? (Rog za grafite brez seksizma)

Poslal-a ThDi, Pon, 12/09/2016 - 20:07

nejc franetic
Sent: Sunday, September 11, 2016 10:34 AM
To: rogomotion@googlegroups.com
Subject: Re: [rogomotion] 110-sexizem? (Rog za grafite brez seksizma)

mjn razmisljat vec naredit u rogu

Dne 11. september 2016 10:38 je Asja H napisal/-a:
Jutri ob 13h na Radiu Študent (s to oddajo nimam nič, me pa zanima od kje vsem ljudem fotka s te mailing liste? js je nisem dala ne Mehletu ne Ršu, pa se je kr nekako razširila. Sej ne da me moti, sam zanima me.)

http://radiostudent.si/kultura/dlako-z-jezika/ena-lastovka-%C5%A1e-ne-prinese-pomladi

Druače pa hvala Miha za dobre pomisleke, meni je zmanjkalo energije. Mi je pa super, da je ta dogodek sprožil toliko debate med nami pa tudi onkraj rogovskih zidov.

Lp

Dne 09. september 2016 22:51 je Miha Poredoš napisal/-a:
Ne vem no, pri tem "seksističnem mišičnjaku" pogrešam ogromen debel kurac in poudarjene trebušne mišice - druge spolne znake - ki bi ga hiperseksualizirale. Če bi želeli, da je grafit zares seksističen, pa ne bi škodila silhueta majhne_ga, suhe_ga/debele_ga podrejene_ga ženske, moškega ali druge spolne osebe, ki ga mišičnjaku drka, vleče ali mu nastavlja druge luknje. Grafit ima tudi dober nastavek za dodelavo v feministično podobo, v primeru da se mu namesto zgoraj omenjenega doda spolovila ali spolne znake drugih spolov. Tak grafit bi osebno videl kot subverziven odgovor oz. "preizpraševanje obstoječega stanja" na družbeno normaliziranost (seksualiziranih) moških/ženskih teles.

Kar se tiče članka v Dnevniku mislim, da je prvi del sicer dokaj porogljivo a dobro zastavljen, v drugem delu pa avtor članka pade v past lastne priučene rabe seksističnih izrazov v žurnalističnem jeziku, inherentne slovenščini, pa tudi večini drugih svetovnih jezikov, ko Asjo naslavlja z gospodično, nazivom, ki posega v zasebno življenje žensk, saj mora poklicana razkriti status svojega ljubezenskega življenja. Le zakaj v članku Asja ne more nastopati zgolj z imenom ali kot "sogovornica"? Tudi poenostavljeno sklepanje v nadaljevanju odstavka, da so risbo "zagovarjali samo fantje, nasprotovale pa so ji izključno punce", je netočno in zavajajoče, kar pomeni, da avtor debate ni poznal do podrobnosti. Na koncu odstavka nov seksističen jezikovni slip, ko Mehle svojilni zaimek sogovornice izvede na -ov, namesto da ga ohrani v imenovalniku, zgolj Hrvatin.

Zadnji odstavek je žaljiv do vseh grafitark in grafiterjev v Ljubljani, ko avtor sestavka posplošeno ugotavlja o pomankljivostih "kakovostne zidne umetnosti v mestu" ob očitnem nepoznavanju lokalne grafitarske scene, ki bi jo morda celo lahko bolje spoznal, če bi se kdaj udeležil katerega izmed vodstev Sandija Abram(ov)a. Ta na žalost v pokroviteljskem, skorajda šovinističnem tonu ugotavlja, da bi k zmanjšanju seksizma prispevale ravno grafitarke. Sam osebno ljubljanske grafitarske scene ne poznam dovolj dobro, vendar mislim, da za večjo feminističnost in subverzivnost ljubljanskih grafitov, ne morejo poskrbeti samo in zgolj grafitarke, temveč vse umetnice_ki na sceni. Samopromotorstvo dotičnega glede "afere BLU" v Rogu pa raje ne bi omenjal.

Skratka, mislim da je zaskrbljujoče, da je članek, ki naslavlja seksizem skorajda bolj seksističen od debate, ki poteka v tem mailu.

Veselim se pogovorov o teh temah v živo.

Tp
M

Dne 09. september 2016 17:38 je Asja H napisal/-a:
Samo disclaimer: novinar me je poklical s pojasnilom, da ve kaj se dogaja in da želi o tem pisati. Vnaprej je do podrobnosti poznal debato, jaz mu nisem ničesar povzemala in tako tudi nič zlorabila. Drugače pa je drugi val feminizma izšel ravno iz tega, ker sestre na levici niso več vzdržale šovinizma moških kolegov - in ko so to skušale nasloviti, torej izpostaviti problematično obnašanje kolegov, so jih ti diskreditirali, zmanjšali pomen, jih žalili itd.; Pravzaprav so uporabljali podobne argumente, kot so se zvrstili v tej debati. Sestre so se potem samoorganizirale - še dobr, drugače danes ne bi ble, kjer smo. Nikakor pa cela ta izkušnja ni bla fajn zame in precej srhljivo, kako se zgodovina ponavlja in kako malo se je v resnici spremenilo... No, toliko od mene.

Drugače pa hvala za lepe misli in se vidimo v Rogu. napisal/-a:
buuuu bla bla

Dne 09. september 2016 15:32 je ales rojc napisal/-a:
Je pa za vzvišene cilje :) !

Dne 09. september 2016 15:30 je Tatiana Kocmur napisal/-a:
Mi je smesno kako se znajo nekateri-e naracun drugih samopromovirat.
To je cista zloraba interne debate na rogomotion!
LpT
9. sep. 2016 3.09 pop. je oseba "Danilo Epl" napisala:

Sporne risbe na zidu ni več. Avtor jo je sam preslikal z domnevno prav tako seksističnim mišičnjakom, vprašanje pa je, ali bo zadeva kakor koli pripomogla h krepitvi kakovostne zidne umetnosti v mestu. Sploh pisanih (in ne toliko risanih) sporočil. Med zadnjimi prevladuje žolčnost tipa: smrt temu, smrt onemu. Redko kaj ali pravzaprav nič ne nasmeji. Kot na primer: »Pa sicer? Drkam!«

Hvala avtorju članka / Asji in ostalim samoromotorjem v tem članku na razloženem kanonu slovenske ulične scene. Se bom potrudil da bom prispreval h kakovosti zidne umetnosti v mestu in da meščani bodo zadovoljni. Pardon, meščanke.

2016-09-09 14:05 GMT+02:00 ales rojc :
Še dobro, da ni noben opazil, da se je tu odprlo tudi vprašanje zasebne lastnine:
"Tudi Rog ima svojo seksistično aferico. Potem ko je zaradi seksistične korespondence s kolegico z mesta vodje slovenskega združenja literatov (PEN) odstopil Evald Flisar, se istočasno, ko se je na Hrvaškem zgodilo, da je v učbeniku ženska v predpasniku oklicana za mamo, naličena lepotička pa za žensko, o seksizmu razpravlja tudi v rogovski skupnosti. "
https://www.dnevnik.si/1042750714/lokalno/ljubljana/seksisticna-afera-tudi-v-rogu

Zabavna reč!
lp
Aleš

Dne 06. september 2016 11:54 je Gašper Gruden napisal/-a:
Ja sej to. Občutek moralne superiornosti nekaterim da občutek da lahko (in ker imajo tako neverjetno etično in moralno prav - morajo) na druge prenašati svoje poglede, ne samo v obliki diskurza (kar je prav) ampak vsiljevati z posegom v prostor in lastnino drugega, človeka ki naj bi bil tvoj kolega/kamerat/soborec.

In ne nisem nikjer rekel da je nujno, da gre samo za individualno užaljenost. Lahko gre tudi za kolektivno užaljenost, pripadnikov iste (v kontekstu roga lahko tudi manjšinske) ideologije. Če je užaljenih 20 krščanov zaradi npr. obrnjenega križa ali pentagrama še ne pomeni, da imajo prav. To je tipičen argument na konsenz v klanu/skupini, argument na popularnost

2016-09-06 0:43 GMT+02:00 nejc franetic :
NA RAMPI PA PO MOJIH DELIH PA RES NI POTREBE DA KDO PIŠE .

Dne 06. september 2016 00:39 je nejc franetic napisal/-a:
se strinjamTanja !!!

Dne 06. september 2016 00:01 je Asja H napisal/-a:
to so dejanski problemi, nč bl / mn pomembni kt katerikol drugi.
nobena ni rekla, da je bil miselni proces za tem grafitom "ženske so manj vredne, zato bom to narisu", pač je odraz ponotranjenih patriarhalnih stereotipov / vzorcev, k jih mamo vse v sebi, glih zato pa je fino, če se med sabo opozarjamo, kadar jih opazimo. in da se poslušamo - sej se vsem zgodi, da nam šovinizem vn butne. in nobeni ni tega lahko slišat, samo če ne bomo druga druge izzvale kadar vn butne, se ga ne bomo nikol znebile.
in glede na to, da nisem edina, ki jo je grafit zmotil (oglasile so se vsaj še Vesna, Danijela in Nataša s podobnimi razmišljanji), ne gre za osebno iracionalnost/užaljenost, ampak je res nekaj narobe in je res nekaj glede tega treba narest.
seveda mi ni noben nič dolžan, sej zato sem pa sama prebarvala grafit in se podprla :) to je tut odgovor Nejcu, zakaj se pojavijo feministična sporočila po privatni lastnini - zato, ker je prepoznano, da je tam potreba po njih. Pojavijo se iz nuje, vzamejo si moč, ker jim noben ni dolžan podpore. sicer je bil pa to odgovor na Aleševo razglabljanje o tem, kako bi zgledala feministična skupnost v Rogu. sicer pa, kot sem že parkrat rekla, lahko to nadaljujemo na naslednji skupščini.

Dne 05. september 2016 23:41 je Tanja Maraš napisal/-a:
---če bi le tako vneto razpravljali o dejanskih problemih v rogu----khm khm khm---

Dne 05. september 2016 23:03 je Gašper Gruden napisal/-a:
Deso - glas razuma in hladna glava v času vročih čustev :D
No ja, Asja. Ti si lepo vprašala katero žensko telo tako zgleda in jaz sem dal primer, mogoče ni lih najbolj bliz ampak kokr sm reku, se mi ne da iskat slik pounagih žensk po googlu več k par sekund. Nekateri bi temu rekli odgovor na vprašanje/pomoč pri iskanju odgovora na tvoje vprašanje, nekateri pa šovinizem.
In če ljudje ne mislijo da je tvoje nelagodje/užaljenost upravičeno/racionalno ti niso dolžni ponuditi nobene podpore

Kakor je deso rekel, avtor nima nobenih seksističnih misli in mi gre na kurac da se ga kot takega označuje

Lahko noč

2016-09-05 22:11 GMT+02:00 Vid Vidmar :
Itak pa ni rogovska stena. Vidm da se v tej debati to še ni omenilo:)

2016-09-05 21:33 GMT+02:00 nejc franetic :
super !!!!!jst nič ne razumem ampak vas sam zafrkavam ker vem da radi debatirate . aja jst tud nevem kaj pisem ker nisem dovolj šolan da bi se take bedarije menil . halo kaj je z mano . kaj je z vami . delate tako dramo zarad enega faking grafita. mislim kam smo prisli . kao rog brez seksizma pa je kao ful bolše al kaj? da se pokvari cel grafit.pa da ljudje mislijoo tem . ena rizba zenske . pa je cel halo .
res kot en otroški vrtec .
zakaj ne porišete useh oglasnih panojeu po ljubljani bi blo bols kokr da kvarite ljudem grafite . miljon in miljon je oglasnih panojeu po lj z reklamami razgaljenih zenskih teles vi se pa na rogovce spraljate.

.

se enkrat napisem . jst poznam avtorja pa vem da s tem ni nič slabega mislil . lahko se samo smejem vasim političnim komentarjem .

to je z moje strani use . drugace mi je ime nejc franetič -deso in noben šovinist kokr si tam napisala . sem za enakovrednotenje zens in moskih . lp in hvala .

p.s. se tole sem pozabil napisat kake 2 do 3 mesece nazaj se je pri nas u 3 stuku pojavilo nekaj feminstičnih sporočil po privatnih lastninah pa z spreji in barvami ki so bile u ateljejih naprimer na moji minirampi kar me je ful zmotlo ampak sem sam zbrisal in pustil stvar na miru . če bi usak drek tle pisali , ne pridemo nikamor . smo velika skupnost ki ne deluje in nikoli ne bo . hvala
deso beso .

Dne 05. september 2016 21:05 je Asja H napisal/-a:
Mislim, da postaja cela situacija zmeraj bolj bedna in šovinistična (razni komentarji tipa "pa nariš nazga tipa", "fanti mamo pač radi punce", ":D", "bom še js kej narisu da boste mel o čem govort", pošiljanje fotografij + glej spodaj: najnovejša "umetniška" intervencija klana 110sexism). in je res težko še sodelovat v tem pogovoru, ker ni občutka, da je to safe space. Poleg tega, da je dost očitno, da kr neki ljudi ne razume, o čem se sploh pogovarjamo (hotline za odstranjevanje grafitov, seriously? o čem ti govoriš?)
Mislm, da je res pomembno, da to odpremo na naslednji skupščini in da premislimo kako rešt to situacijo, še posebi glede na to, da nimam občutka, da smo bile slišane tiste, ki nam je ob grafitu neprijetno (in smo to tudi argumentirale, ne glede na to, a se s tem strinjate al ne), da nismo dobile podpore, ampak napoved, da se bo še naprej isto počelo (+ se je to že udejanjilo, again, glej spodaj). Tko kot je rekla Danijela, solidarnost in varnost kot neka osnova: če tovarišica reče, da nekaj kar počneš(te) ni OK, da se ne počuti dobro (mislm, če se nekdo sredi poti domov obrne in gre nazaj iskat barvo zato, da predela grafit, potem ji res ni bilo OK) in potem podobno misel izrazi še nekaj drugih tovarišic, potem ja, je pomembno, da se nas podpre.
Aleš js svojega mnenja nisem spremenila, meni se zdi ta članek super, sem nanj ponosna in bi ga v istem kontekstu še enkrat
napisala. Kontekst je bil točno določen (torej pisanje o seksizmu v DPU/IDS v imenu tovarišic, ki tega niso prosile, brez premišljanja lastne pozicije in kako sam prispeva k seksizmu, plus da je to od nekoga ki ne prakticira nič feminističnega ob svoji prisotnosti v javnem prostoru) in ni prenosljiv na ta pogovor (če bi kak moški iz Roga šel mimo grafita, ga subvertiral in potem podal kritiko na rogomotion, bi se mi to zdelo super). Ampak, da odgovorim: ali lahko jaz s svojim razmišljanjem, pisanjemn, govorjenjem, takšnim kot tu, postanem del bodoče feministične skupnosti v Rogu, če bo ta kdaj oblikovana - ali pa za tako razmišljanje, govorjenje, pisanje, v taki skupnosti ne bo mesta? Zakaj?
feminizem je kompatibilen z vsako, ki je odprta za to, da se transformira, da dela na sebi, na preseganju predsodkov, mehanizmov patriarhata, ki si jih ponotranjila - nemogoče je bit feministka in ostati taka kot si. vloga moških znotraj feminizma pa je, pomoje, dvojna: eno je delanje na dekonstrukciji / eksperimentiranju z maskulinostjo in tem, kako patriarhat deluje na vas (+ kako prispevate k seksizmu) in drugo suport tovarišicam, kadar izrazijo, da ga potrebujejo.

Last but not least: yes, FREE THE BOOTY, from male gaze, from uncomfortable underwear, from perfume, from hiding farts, from cellulite cremes, shaving, from body policing, from comodification, from unconsented beatings and rapes. Stena je velka, idej ne manjka ;) Mogoče ma pa res svojo voljo in naslednjič prdne v obraz, z osvobojeno ritjo :)

Dne 05. september 2016 18:15 je Gašper Gruden napisal/-a:
Lako veš da je oseba pasivna? Da slika kar ji je naročeno? Kaj pa če je taka fanica njihove umetnosti in ona hoče to napisati in hoče družbi/Rogu povedati da so ji všeč in da so number 1? Kakor sem rekel, vzameš peščico informacij in iz tega, narediš zelo subjektivno indukcijo kaj vse to pomeni in zaključš da je seksistično in da taka ženska ne more imeti svoje volje.

2016-09-05 17:11 GMT+02:00 nejc franetic :
http://www.theporouswalker.com/

Dne 05. september 2016 17:09 je nejc franetic napisal/-a:

Dne 05. september 2016 16:57 je nejc franetic napisal/-a:
napisite kak clanek o tem grafitu. ko pridem nazaj bom se jaz kaj narisou da boste mel o cem pisat . hehe

Dne 05. september 2016 13:55 je Danijela Zajc napisal/-a:
hej,
še dva pomisleka k grafitu bi dodala:
obraz (oči in usta) naslikane ženske ni viden, kar osebo depersonalizira in fokus pogleda vrže na zadnjico - iz tega (tu) sledi da je oseba spremenjena v objekt.
Druga stvar ki me moti, ženska na grafitu je pasivna, ubogljiva oziroma dela, kar ji je bilo naročeno - grafitira ime grafitarske skupine, ki je ustvarila grafit. Nima svojega glasu, temveč le prenaša sporočilo.

Pri izgrajevanju feministične skupnosti pa sta zame na prvem mestu varnost in solidarnost.

lp

Dne 05. september 2016 12:48 je ales rojc napisal/-a:
Zdravo,
razlog za to, da se povezuje feminizem z delitvijo na pole, je tudi v tem, da je Asja, ki je to temo na tem mestu odprla, sama ne tako zelo dolgo nazaj kritizirala v 3buni Kraševčevo kritiko moške dominacije z argumentom, da je Kraševec moški in da je dejstvo, da kot tak piše o moški dominaciji, problem. Članek poznaš, nahaja se tu: http://www.3buna.si/souvinizem/, teza pa je predstavljena v uvodnem odstavku: "Vendar taisti razmislek (ki je vsebinsko sicer precej na mestu) diskreditira samega sebe v trenutku, ko se v vlogo znanilca moške dominacije postavi oseba (moški) na poziciji moči, ki je del (mehanizmov) dominacije, ki jih naznanja."

Glede na to, da je Asja temo odprla, se mi sploh ne zdi tako zelo nemogoče, da je ne bi bral skozi tako pozicijo nekega njenega javnega nastopa. Seveda povsem dopuščam in upam, da je stališče sicer spremenila, a če naj ima javni nastop kako težo, potem mora biti ta sprememba stališča tudi nekje izražena - vsaj v kolektivu, kjer bi se želelo odpirati teme o feminizmu na način, ki ni nujno vezan na težo identitet govorcev, zmotno izenačenih z izjavljalnimi pozicijami.

No, samo odgovoril sem, o kje ta povezava in s tem mislim da tudi pozval, da se v prihodnjem govoru o seksizmu in feministični skupnosti v Rogu odpira tudi vprašanje takih razumevanj feminizma in kritike seksizma. ŠE enkrat, nikakor nisem za to, da se pod vprašaj postavlja osebe (bodisi osebe, ker je moški, bodisi osebe, ker je to Asja ki je nekoč nekaj napisala), pač pa določena problematična izhodišča. Nek resen pogovor pa ni mogoč, če govorec ne stoji za svojimi besedami in se jim kdaj pa kdaj zaradi kakih argumentov tudi odpove, če tako nanese.

Zame še vedno velja vprašanje, ki sem ga postavil malo nazaj.

lp
Aleš

Dne 04. september 2016 15:57 je Nataša Mrzel napisal/-a:
Hm, SAMO naslikano??! :/

Js nimam pojma o umetniški kritiki, sam a ni ta podoba totalno groteskna in prej kritizira seksistično poudarjanje, s tem da to, kar je šovinistu lepo oz. udobno privede kr do ogabnega? ...

Nikakor ne pravim, da v Rogu ni šovinizma! Hudo in hvala Asja, da si nam potrkala na buče.
Tuki očitno še zmeri ful ljudi povezuje feminizem z nekimi poli (moško vs. žensko), ki naj bi jezno iskal krivce in sebe postavil na marginalno pozicijo žrtve - sam a ni seksist_ka največja žrtev svojega bednega okusa, ker ne more nikoli priti do zadovoljitve? Feminizem ne kritizira moških, ampak to, da si kdorkoli dovoli svoji vlogi pripisati drugačno vrednost, kot jo ima. In kdor je proti seksizmu, ni proti seksu ampak hoče osvobodit seks bednih fantazem.
Se vidimo v živo...

Lep pozdrav!!

Dne 03. september 2016 13:07 je nejc franetic napisal/-a:
kok ste sli vi usi dalec . o je samo naslikano . usak lohka slika kar hoce . al ne . narisi azo se enga nagega tipa da bo use ok

Dne 02. september 2016 16:13 je Asja H napisal/-a:
Js šibam na morje in so trenutno to preširoka vprašanja, ampak dejmo
to temo nadaljevat na naslednji skupščini.
Lp

2. 09. 16 je Gašper Gruden napisal/-a: Seksizem je prepričanje da je kdorkoli manj vreden zaradi svojega spola, da nekdo nečesa ne sme rečti/narediti samo zaradi spola in da se stereotipi skupine/spola kateri oseba pripada (ki niso a priori slabi) avtomatično pripišejo posamezniku, v fori - samo zato ker si x si tudi y (kar JE slabo). A priznanje da smo ljudje seksualna bitja, da je to v čistem centru nas in vseh drugih živali in tudi depikcija tega pa nikakor ni seksistična, Še enkrat ponavljam. Pred nastopom neverjetno dogmatične ideologije cerkve (ni nujno vezano samo na Abrahamske religije, a zanje zlo značilno) smo ljudje slavili seks in naga telesa in ja, veliko del ni kopiralo realnosti. Nato je nastopila nevarne in restriktivna dogma cerkve, ki se je nad tem zgražala. Renesansa se je nato temu uprla, že spet so začeli slaviti nago formo, realistično ali ne. Če kdo oporeka, da se jim reče progresivci naj prosim pove. Sedaj se pa pojavlja ideologija, ki (seveda so motivi drugačni) poskuša ponovno to zajeziti in nas, saj na temu področju poskuša spraviti nazaj. Če je bil upor taki ideologiji označen kot progresija, se lahko ideologijio, ki nas poskuša spraviti nazaj označi kot regresivno!
> In ja, seveda ima Tatiana čisto prav. Uporaba seksualnosti/nagega telesa in
> lepote ki paše zraven za prodajo stvari/potrošništvo (kot sem prej omenil -
> vseobsegajoča komodifikacija ljudi) je čisto nekaj drugega kot uporaba v
> umetnosti. Četudi je upodobljena hiperseksulizacija
>
>
> In ne ni isto kot desnica. Oni poskušajo s tem kratiti pravice drugih (na
> primer pravica do dostojanstvenega življenja ljudi ki prihajajo iz vojnih
> območij), zaradi neke abstraktne nevarnosti terorizma/udora nevarne
> kulture, medtem ko jaz poskušam BRANITI pravico umetnika da nekaj nariše,
> kljub neki možni abstraktni nevarnosti seksizma. Kot si ti to naredil/a z
> mano in mojo pisavo primerjal/a z desničarsko retoriko, bom to naredil jaz.
> Ti poskušaš omejiti pravice (umetnika) zaradi neke nedokazljive/abstraktne
> nevarnosti povečanja možnosti seksizma.
>
>
> Ja, moja svoboda/pravica se konča tam ko se tvoja začne seveda. Ampak
> človek nima pravice da ni užaljen!!
>
> 2016-09-02 14:41 GMT+02:00 Tatiana Kocmur :
>
>> Hvala.
>> Se strinjam in mislim, da napisane besede lahko zgledajo napadalne saj se
>> je nasplosno težko besedno izražat.
>> V živo bo pa res najbolje.
>> Smejkote za vse...
>> Lp
>> T
>> 2. sep. 2016 2.36 pop. je oseba "Danijela Zajc"
>> napisala:
>>
>> Tatiana, se opravičujem za napačen zapis - bilo je v naglici.
>>>
>>> Moje vprašanje ni bilo mišljeno napadalno do tebe, ampak iskreno me
>>> zanima, kaj se potem tebi zdi seksistično. Mogoče ni ta lista prav
>>> naslov
>>> za te pogovore in se ob priliki pogovoriva kar v živo ;)
>>>
>>> lpd
>>>
>>>
>>> Dne 02. september 2016 14:14 je Tatiana Kocmur
>>>
>>> napisal/-a:
>>>
>>>> Prvo kot prvo bi te prosila da si drugic dobro preberes moje ime in ga
>>>> pravilno napises...
>>>>
>>>> Kot drugo pa ne dvomom v to, da ve in vse ultra feministke točno veste
>>>> kaj je seksizem, saj se v vsakem koraku svojega življenja ukvarjate s
>>>> tem
>>>> in se zgubljate v kompleksnosti tega pojma.
>>>> Tako da mi ni treba posebej razlagat kaj to je in dokazovati svoje
>>>> znanje/neznanje.
>>>> Mogoče lahko opomnim da je ena izmed oblik seksizma tudi sovraštvo in
>>>> nezaupanje drugemu spolu...
>>>>
>>>> Lp
>>>> TATIANA
>>>> 2. sep. 2016 1.32 pop. je oseba "khazud ." napisala:
>>>>
>>>> Gasper, najprej je treba razcistiti, da sporocilni namen in njegovi
>>>>> dejanski ucinki nikakor niso nujno kompatibilni. Vsaka izjava (tudi
>>>>> umetniska) se vpisuje v ze obstojeco diskurzivno mrezo (diskurz o
>>>>> zenski,
>>>>> artu itditd) in je s tem ideoloska. Fajn je, ce kot izjavljalec to
>>>>> razumes
>>>>> in artikuliras. Zdi se mi, da se to v primeru grafita ne zgodi. Problem
>>>>> je,
>>>>> ker naj bi bil Rog prostor alternative, torej naj bi proizvajal (in na
>>>>> dolocenih mestih to tudi pocne) alternativne modele produkcije
>>>>> vednosti
>>>>> napram dominantnem enoumju "zunanjosti", nasproti katere se je
>>>>> pozicioniral
>>>>> in mu daje kot prostoru legitimiteto. Po mojem mnenju grafit pac
>>>>> povzame
>>>>> vse kliseje te "zunanjosti" in je kot tak problematicen.
>>>>> Pa tudi: argument, da z intervencijo in opozarjanjem na problem Asja
>>>>> ustvarja pogoje totalitarnosti, ker zdej pac ne morjo usi rect kar jim
>>>>> zdi,
>>>>> se mi zdi malo mimo. Ne pozabimo. Desnica igra ravno na te karte. Kao
>>>>> zrtve
>>>>> smo, ker nam fakin levi mainstream krati pravico govora, mi hocmo pa
>>>>> sam
>>>>> ogradit evropo pred mnozicnimi posiljevalci in teroristi in s tem
>>>>> ohrant
>>>>> naso identiteto. Mi se zavzemamo za resnicno svobodo govora, oni pa nam
>>>>> jo
>>>>> jemljejo s tem k nas obtozujejo za rsisticne odfukce.
>>>>>
>>>>> petek, 02. september 2016 je oseba Tatiana Kocmur >>> tatiana.kocmur@gmail.com> napisala:
>>>>>
>>>>>> To se mi zdi eno samo pretiravanje.
>>>>>>
>>>>>> Kot prvo se mi zdi, da če hocemo odpravit seksizem potem moramo tudi
>>>>>> prenehati z gledanjem na podobo golega telesa kot seksistično,
>>>>>> provokativno, pornografsko...
>>>>>>
>>>>>> Odzivanje na podobe je kulturno pogojeno. V zahodni kulturi (in v
>>>>>> večini) je golo telo tabu. Kot je bilo omenjeno je to posledica
>>>>>> cerkvenih
>>>>>> prepričanj, da golo telo zavaja cloveka in vodi po gresni poti. Tako
>>>>>> so se
>>>>>> ljudje začeli zgražati in sramovati golih teles.
>>>>>> Moramo tudi razlikovati podobe množičnih medijev in podobe
>>>>>> uporabljene
>>>>>> v umetnosti. Tudi jaz sem sita podob ženskih teles v množičnih
>>>>>> medijih, ki
>>>>>> so prikazane kot blago, namenjene le privabljanju potrošnikov.
>>>>>> V umetnosti pa smo že skozi celo zgodovino priča cenzur in
>>>>>> gledalčevega zgražanja in odvračanja umetnin z največjim gnusom.
>>>>>> Pomojem je že skrajni čas, da nehamo gledati na gola telesa kot
>>>>>> grožnja človeski naravi in za vselej sprejmemo likovno govorico
>>>>>> vsakega
>>>>>> (vsaj v umetnosti ne bi bilo slabo). Če mi tega ne bomo spremenili
>>>>>> potem bo
>>>>>> to zgražanje še naprej prisotno in bo ogrožalo svobodo likovnega
>>>>>> izražanja.
>>>>>>
>>>>>> Ker v tem primeru se mi ne zdi, da bi ta grafit mel kakšne sporočilne
>>>>>> namene in je LE dokaz dobre veščine, se mi zdi opravičljiv in le
>>>>>> človeška
>>>>>> nuja po ustvarjanju.
>>>>>> Da smo si na jasnem, jaz nisem zadovoljna in ne sprejemam vsake
>>>>>> podobe
>>>>>> v likovni umetnosti, ampak probam pred vsakim škandalom razumeti in
>>>>>> si
>>>>>> razlagati delo z mirno glavo.
>>>>>> Po drugi strani je res, da bi lahko bila napol gola ženska drugače
>>>>>> naslikana.
>>>>>> Naprimer veliko bolj zanimivo bi bilo naslikati podobo ženske, ki ni
>>>>>> v
>>>>>> skladu s sodobno idealno podobo ženske. Je pa povsem razumljivo, da je
>>>>>> prav
>>>>>> taka podoba ženskega telesa nastala, ker se okus izoblikuje glede na
>>>>>> videno, na "normalno" in sprejeto v družbi. Prav tako ne smemo
>>>>>> pozabiti, da
>>>>>> so vse standardizacije tudi način nadzorovanja poblacije. Torej to
>>>>>> spada v
>>>>>> biopolitično problematiko.
>>>>>> Tako, da v tem primeru se mi ne zdi tako problematično to, da je
>>>>>> naslikana napol gola ženska, kot pa to da je naslikana podoba
>>>>>> "perfektne"
>>>>>> ženske z vsemi kanoniziranimi atributi sodobne idealne ženske.
>>>>>>
>>>>>> ...Nekaj malga iz moje strani...
>>>>>> .....za svoboden rog....
>>>>>> ......tatiana....
>>>>>> 2. sep. 2016 00.16 je oseba "Vid Vidmar"
>>>>>> napisala:
>>>>>>
>>>>>>> Fantje mamo radi punce, zato jih pa rišemo.
>>>>>>>
>>>>>>> 2016-09-01 23:58 GMT+02:00 Asja H :
>>>>>>>
>>>>>>>> Dekontextualizacija ovita v cinizem... še en zeh.
>>>>>>>> če bi pa katera prispevala kaj v debato okrog tega, kako graditi
>>>>>>>> feministično skupnost znotraj Roga (kar je bil prvotni namen mejla),
>>>>>>>> bi
>>>>>>>> bilo super.
>>>>>>>> ajd
>>>>>>>>
>>>>>>>> Dne 01. september 2016 20:35 je ales rojc
>>>>>>>> napisal/-a:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> svastika = žensko telo
>>>>>>>>> Bann them all!!!
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Dne 01. september 2016 19:27 je Asja H
>>>>>>>>> napisal/-a:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Slavljenje (admiracija/spoštovanje) ženskega telesa? Katero
>>>>>>>>>> žensko
>>>>>>>>>> telo pa izgleda tako? In v čem se ta podoba razlikuje od podob v
>>>>>>>>>> medijskih
>>>>>>>>>> oglasih, porno revijah in izložbenih lutkah, ki so namenjene temu,
>>>>>>>>>> da se na
>>>>>>>>>> žensko telo gleda kot na spolni objekt? To ni stvar ideologije ali
>>>>>>>>>> osebnih
>>>>>>>>>> projekcij, ampak stvar (niti ne poglobljene) družbene analize:
>>>>>>>>>> problem je v
>>>>>>>>>> tem, da je javni prostor preplavljen zgolj s seksističnimi
>>>>>>>>>> podobami žensk.
>>>>>>>>>> Pač site smo jih in jih nočemo gledat še v prostoru, ki ga
>>>>>>>>>> gradimo. To ni
>>>>>>>>>> avtoritarnost, ampak samoobramba. Tko kt zbrisat svastiko ni
>>>>>>>>>> avtoritarnost,
>>>>>>>>>> ampak logičen odziv, upor proti zatiranju. Sam ja, svastike ne bi
>>>>>>>>>> nobenemu
>>>>>>>>>> rogovcu padlo na pamet risat na fasado, ker mamo s tem razčiščeno,
>>>>>>>>>> z
>>>>>>>>>> ženskimi telesi pa je še vedno legitimno počet karkoli zapaše - ko
>>>>>>>>>> pa
>>>>>>>>>> ženska opozori na to, projicira, je ideološka in avtoritarna. kr
>>>>>>>>>> zeh, v
>>>>>>>>>> resnici.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Enačit pa feministično subverzijo grafita (nisem ga uničla, zdej
>>>>>>>>>> je lepši;)) z moraliziranjem, cenzuro in avtoritarnostjo cerkve je
>>>>>>>>>> pa
>>>>>>>>>> izredno nevarno, ker je cerkev institucija z ogromno družbene
>>>>>>>>>> moči, ki je
>>>>>>>>>> zatirala druge, feminizem pa omogoča ženskam, da se borijo za svoj
>>>>>>>>>> prostor
>>>>>>>>>> proti temu zatiranju.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Sicer pa, lahko se kdo od 1107 odzove, pa pojasni kakšna
>>>>>>>>>> refleksija stoji za to podobo.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Dne 01. september 2016 12:07 je Gašper Gruden >>>>>>>> gaspr.grudn@gmail.com> napisal/-a:
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Po moje pa ni, umetniško izražanje je v polju izražanja svoje
>>>>>>>>>>> osebnosti, to je seveda LAHKO ideološko, saj je ideologija del
>>>>>>>>>>> osebnosti,
>>>>>>>>>>> ni pa nujno temu tako. In četudi se misli, da je vse
>>>>>>>>>>> idologija,lahko delo
>>>>>>>>>>> zasleduje in napreduje čisto neko drugi ideologijo (kaj hoče
>>>>>>>>>>> sporočevalec
>>>>>>>>>>> povedati - likovna umetnost je tudi sporočanje), a opazovalec
>>>>>>>>>>> zaradi
>>>>>>>>>>> svojega pogleda na svet njegovo sporočilo razlaga čez svoje oči
>>>>>>>>>>> (kaj
>>>>>>>>>>> prejemnik to sporočilo interpretira/sprejme). Tako naprimer
>>>>>>>>>>> lahko
>>>>>>>>>>> admiracija/spoštovanje ženske figure ali pa tudi seksualnosti
>>>>>>>>>>> same (na
>>>>>>>>>>> primer upodobitve nagih figur žensk, lahko še bolj
>>>>>>>>>>> seksualiziranih kot
>>>>>>>>>>> tale grafit, ki so bile značilne za starodavno grško in
>>>>>>>>>>> (zgodnje)
>>>>>>>>>>> rimljansko umetnost, malce manj tudi za renesančno), ki vsaj
>>>>>>>>>>> pomoje ni
>>>>>>>>>>> imela nič veze s seksizmom (seveda pričakujem da obstaja kaka
>>>>>>>>>>> feministična
>>>>>>>>>>> kritika ki temu nasprotuje), je lahko če jo pogledamo skozi
>>>>>>>>>>> prizmo
>>>>>>>>>>> (ideološko lečo) feministične kritike, neverjetno seksistična. A
>>>>>>>>>>> kje taka
>>>>>>>>>>> upodobitev pravi, da je ženska SAMO to? Ali se seveda vzame v
>>>>>>>>>>> zakup, da je
>>>>>>>>>>> to le en del celotnega in kompleksnega sistema, ki sestavlja
>>>>>>>>>>> osebo/človeka?
>>>>>>>>>>> Kaj pravi da je na primer michelangelov David samo kurac, čeprav
>>>>>>>>>>> tudi
>>>>>>>>>>> kompozicija sama oko najprej naveže na cetralni del (genitalije)?
>>>>>>>>>>> Če
>>>>>>>>>>> upodobim žensko ki rodi, ali je to moj ideološki statement da je
>>>>>>>>>>> ženska
>>>>>>>>>>> samo mašina za reprodukcijo (tako se seveda lahko interpretira),
>>>>>>>>>>> ali je to
>>>>>>>>>>> slava življenju? Noben način izražanja (ali je to govorni,
>>>>>>>>>>> vizualni,
>>>>>>>>>>> glasbeni) ne more nikoli zajeti vsega, vseh aspektov osebe, vseh
>>>>>>>>>>> nians, vse
>>>>>>>>>>> kompleksnosti. Če se nekaj izpusti pri depikciji osebe, to še ni
>>>>>>>>>>> mnenje da
>>>>>>>>>>> to ne obstaja. Ali resno mislite da kdorkoli je to narisal to
>>>>>>>>>>> misli? da je
>>>>>>>>>>> to hotel izraziti? Ne to je le osebna (ali ideološka)
>>>>>>>>>>> interpretacija tega,
>>>>>>>>>>> ki se je ne sme projecirati na druge, saj je vsaka oseba svoje
>>>>>>>>>>> bitje, s
>>>>>>>>>>> svojimi idejami in s svojim pogledom na svet, avtonomna ko pride
>>>>>>>>>>> do njenega
>>>>>>>>>>> razmišljanja.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> To nekako spominja na akcije cerkve, ki je začela uničevati
>>>>>>>>>>> genitalije in joške kipov in umetniških stvaritev, isto zaradi
>>>>>>>>>>> mnenja da so
>>>>>>>>>>> človeka (hiper?)seksualizirali, kar je narobe, nemoralno, pošilja
>>>>>>>>>>> narobno
>>>>>>>>>>> sporočilo. The end justifies the means.
>>>>>>>>>>> Avtoritarnost (sila, prepovedi, potiskanje svojih mnenj na
>>>>>>>>>>> druge)
>>>>>>>>>>> četudi je njen začetni cilj svoboda, je še vedno zla. Tipični
>>>>>>>>>>> primer je
>>>>>>>>>>> ruska revolucija.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> In ja, seveda lahko v živo, se še nikoli nisem uprl civilnemu
>>>>>>>>>>> dialogu/debati idej.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> 2016-09-01 8:45 GMT+02:00 Kos Ovirka :
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Vsako umetniško izražanje je že v polju ideologije, tud
>>>>>>>>>>>> larpurlartizem (umetnost zaradi umetnosti).
>>>>>>>>>>>> Pa če si to priznamo al pa ne. Lahko se nam recimo zdi, da je
>>>>>>>>>>>> to, kar pišemo / slikamo ipd. nevtralno, normalno, neideološko,
>>>>>>>>>>>> ker ponavljamo vzorce, v katere smo bili vzgojeni, šolani,
>>>>>>>>>>>> sledimo stereotipom (najbolj očitni so v vizualnih oglaševalskih
>>>>>>>>>>>> podobah),
>>>>>>>>>>>> al pa obratno preizprašujemo in tako presegamo ustaljene
>>>>>>>>>>>> predstave, zapovedane norme, gremo proti pričakovanjem.
>>>>>>>>>>>> Npr. Bluejeva pištola na zidu tovarne je en tak primer: blue je
>>>>>>>>>>>> običajno podobo pištole povsem sprevrgel, s tem ko je pred cev
>>>>>>>>>>>> namesto
>>>>>>>>>>>> metka postavil možgane
>>>>>>>>>>>> (recimo, naši metki so misli), s tem je blue dal revolverju
>>>>>>>>>>>> nove
>>>>>>>>>>>> možnosti domišljijskega razpona.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Nihče ti ne nalaga, kaj ustvarjaj in kaj ne,
>>>>>>>>>>>> če je bluejev grafit recimo protimilitarističen (spreobrnil je
>>>>>>>>>>>> funkcijo orožja),
>>>>>>>>>>>> bi se lahk tud golo žensko telo poskusilo predstaviti onkraj
>>>>>>>>>>>> teh
>>>>>>>>>>>> klišejev, ki jih vidimo že v oglaševalskih kampanjah.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Zame feminizem ni omejitev, ampak osvoboditev, ker nam da to
>>>>>>>>>>>> možnost,
>>>>>>>>>>>> da ženska ni zgolj = pička joške in moški ni zgolj = kurac.
>>>>>>>>>>>> Lahk pa se enkrat v živo pomeniva o tem, bo boljš. Lp.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Dne 01. september 2016 00:56 je Gašper Gruden >>>>>>>>>> gaspr.grudn@gmail.com> napisal/-a:
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> Haha ne me jebat. Nečesa ne smeš naresti in to naredi območje
>>>>>>>>>>>>> SVOBODNO? Lepo protislovje, bravo. Fem on!
>>>>>>>>>>>>> Si svoboden da delaš v skladu z našo ideologijo, si svoboden
>>>>>>>>>>>>> da
>>>>>>>>>>>>> delaš v okvirčku ki smo ga ME postavile. Jebi umetniško
>>>>>>>>>>>>> izražanje, vse je
>>>>>>>>>>>>> politični/ideološki statement.
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>> 2016-09-01 0:00 GMT+02:00 Asja H :
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> 1107, you can (and should) do better.
>>>>>>>>>>>>>> Če hočemo, da je Rog tudi feministična cona (s tem pa
>>>>>>>>>>>>>> dejansko
>>>>>>>>>>>>>> svoboden in avtonomen prostor), potem se moramo za to zavzeti
>>>>>>>>>>>>>> vse, ki ga
>>>>>>>>>>>>>> gradimo - začenši s premišljanjem o tem, kako naše prakse
>>>>>>>>>>>>>> krepijo seksizem.
>>>>>>>>>>>>>> Podoba hiperseksualiziranega ženskega telesa, ki nima
>>>>>>>>>>>>>> nikakršne funkcije
>>>>>>>>>>>>>> razen okrasa (aja, ne, sprej drži in podpisuje svoje
>>>>>>>>>>>>>> stvaritelje!) na
>>>>>>>>>>>>>> fasadi rogovske ograje je definitivno korak v napačno smer.
>>>>>>>>>>>>>> Pot skozi
>>>>>>>>>>>>>> center je že itak prenapolnjena s seksističnimi podobami,
>>>>>>>>>>>>>> dajmo ne tega
>>>>>>>>>>>>>> podvajat še v Rogu.
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>> lahko noč
>>>>>>>>>>>>>> asja
>>>>>>>>>>>>>>

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | naslednja tematika Debate