Portfolio tovarne Rog

Poslal-a ThDi, Pet, 04/11/2016 - 15:41

V začetku leta 2016 se je kot del širše pobude za ohranitev stare tovarne Rog porodila ideja o portfoliju tovarne Rog. Na tem forumu objavljam izpolnjene vprašalnike za portfolio, za objavo katerih sem dobil soglasje vpletenih. Namen ponuditi vir vsaj delne informacije o produkciji v Rogu se s tem delno uresničuje. Pomemben del rogovske produkcije se je odrekel izpolnjevanju tega vprašalnika, del pa ni dal soglasja za objavo.
-
--Cirkus
---Galerija Kljub vsemu
----RogoR produkcija
-----Zelenica Rog
------Modri Kot
-------Studio Samorog
--------Artgroup RGB
---------Atelje 10
----------Žoel Animocean
-----------
Pred vami je vprašalnik, ki je prvi korak k portfoliu Tovarne Rog, ki ima namen popisati trenutne in pretekle skupine, aktivnosti in dogodke v tovarni. Predvsem pa bo portfolio najprej orodje za same uporabnike, ki bomo z njim dobili osnoven pregled nad tovarniškimi dejavnostmi, poleg tega pa bo namenjen tudi njihovi predstavitvi javnosti, s čimer bo spremenil javno podobo Roga in navsezadnje služil v boju z občinskim projektom rušitve in obnove. Pri izpolnjevanju imejte to v mislih, obenem pa velja, da je vsak prostor/skupina sama odgovorna za svojo samoreprezentacijo. Vse bo šlo še čez uredniški postopek in nič ne bo dano v javnost brez privolitve vseh, ki boste sodelovali. Vzemite si dovolj časa (za dolgoobstoječe in zelo aktivne prostore lahko izpolnjevanje traja več ur) in natančno izpolnite vse kategorije. Prva faza portfolia naj bi bila pripravljena do 10. obletnice 23. marca, zato mi izpolnjene vprašalnike pošljite do četrtka naslednji teden, 25. 2., na mail izidor.barsi@gmail.com. Pišite tudi, če imate kakšno vprašanje itd.

- Ime skupine/prostora:
- Lokacija prostora:
- Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora (tisti, ki s prostorom upravljate, ne obiskovalci):
- Leto začetka uporabe prostora:
- Dejavnost (ključne besede):
- Delo/popravila opravljena v prostoru:
- Opis dejavnosti v 3-5 stavkih:
- Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
- Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah (naslov članka/knjige/spletne strani, letnica, publikacija/linkj):
- Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog (razstave, gostovanja, sodelovanja, tekmovanja, nagrade, vloženi predlogi zakonov, itd.):
- Zgodovina prostora:
- Pripis/misli za konec/opombe/komentar:

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | naslednja tematika Poročila o delu
Poslal-a ThDi, Tor, 14/03/2017 - 03:32

Ime skupine/prostora:
Žoel Animocean

Lokacija prostora:
ko vstopiš v 3. nadstropje, ta mali prostor desno od stranišč

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora:
1

Leto začetka uporabe prostora:
2016

Dejavnost:
izdelava stop-motion animacije

Delo/popravila opravljena v prostoru:
'špohtlanje' in barvanje sten, postavljanje poda, nova okenska stekla.

Opis dejavnosti:
Pisanje in risanje storyboardov in idej za animacije. Izdelava scenografije in likov za animacijo. In vse ostalo kar spada k animaciji...včasih nastane tudi kakšen strip.

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
https://vimeo.com/user37118865

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog:
animacija Do vrha (2015): nominirana na festivalu slovenskega mladinskega filma Videomanija in predvajana v Kinodvoru, predvajana na 5. mednarodnem festivalu stop-motion animacije StopTrik v Marioboru;
animacija Where Does the Chocolate Go (2016): predvajana na 6.mednarodnem festivalu stop-motion animacije StopTrik v Marioboru;
strip Neletalčev let: leta 2016 izdana mini zbirka stripov s pomočjo Stripburgerja, en izmed stripov je bil razstavljen med najboljšimi stripi na natečaju Živel strip! 2014.

- Mali atelje kjer neživi vsakdanji predmeti oživijo v stop-motion animaciji.

- Kontakt: Žoel Kastelic, zoelcek.k@gmail.com

Poslal-a ThDi, Tor, 14/03/2017 - 03:23

Name of the group/place:
ATELJE 10, PROPER SKATEPARKS RAMPA

Location of the place:
Third Floor, left (east) side.

Number of active members of the group/users of the space:
6

Year when you began using the place:
2013

Activities:
Studio work (Painting). Skateboarding, drawing, druzenja, občasni dogodki.

Work and repairs done in the place:
Making art . Progressive fixation and repair of windows. Cleaning of the whole space for studio purposes. Move the mini ramp from brdinje at koroška to 3rd floor and rebuilt it there . Odnašanje smeti ter čisčenje useh smeti. Gallery Dead box. Isolation of one studio (deso; Tatiana). Polagane laminata. Painting of one white wall for screening purposes. Construction of furniture and working tools. Light installation with rechargeable batteries. Napeljava elektrike po celem ateljeju 10 ki dela na agregat.

Description of the activity:
An international group of six artists work at Studio 10: Nejc Franetic (Slovenia), Tatiana Kocmur (Slovenia-Argentina), Evgen Čopi (Slovenia), Francisco Tomsich (Uruguay-Slovenia), Damián Vega (Spain) and Otto Urpelainen (Finland). Activities are all determined by art practices: working process in series of art works, preparation of exhibitions, meetings with curators, visitors, collectors and researchers. There are also skate meetings and music rehearsals. Studios are equipped with tables and chairs for meetings and working, and some musical instruments. The range of productions covers painting, drawing, graphic art, posters, publications, music, inventions, art projects, texts, conversation and art theory, skate sessions

Past activities and events:
• Open doors 2013, group exhibition.
• 2014, opening of the mini ramp.
• 2015, concert Proper sk8parks the band on the mini ramp.
• 30. 10. 2015, the premier of an independent short film Sola y Blanco.
• Dve raztavi Nejca Franetiča Desa u galleriji death box 2014-15.
• Raztava broken decks 14.3.2015.

Media coverage and references to your activities in publications:
See below for each artist.

Effects/products/results of your activities outside of Rog Factory:
Each member of the group working at Atelje 10 has produced exhibitions and art projects in the last two years which have been produced there or were directly related to the use of ROG space. All of them are working now in new exhibition projects.

EVGEN ČOPI GORIŠEK – Solo exhibition Citymals, Gallery UAUU (Ljubljana), april 2015

NEJC FRANETIČ - DESO kutickplac.blogspot.si (1990) je risarski in slikarski samouk. -group exhibition in Pumpa, Postojna, 2013 • - cooperation on BL ART festival of independent culture and art scene, Banja Luka, 2013 • group exhibition in ROG (skatepark), 2014
- 24. februarja 2016 razstava mimogrede na vegovi ulici v sodelovanju s kino šiško .
- S slikanjem in risanjem se ukvarja od leta 2008. Svojo prvo razstavo je pripravil leta 2010 v zapuščenem vaškem domu (»Kutičk«) v domačem kraju Dolenja vas pri Senožečah. Od takrat redno razstavlja na alternativnih prizoriščih v Sloveniji in tujini. Leta 2011 je sodeloval na delavnici lesoreza, suhe igle in sitotiska v Hiši Kulture v Pivki. Istega leta je razstavljal tudi v BLUBB baru v nemškem mestu Kaufbeuren. Leta 2012 je sledila razstava v Mladinskem centru Postojna. Leta 2013 se je udeležil BL-art festivala v Banja Luki ter skupinske razstave v Rogu v Ljubljani. V letu 2014 je postavil samostojno razstavo v Jalli Jalli na Metelkovi, v Hiši mladih v Ajdovščini in v eMCe placu v Velenju, ponovno pa je razstavljal tudi v Rogu v Ljubljani, kjer ima tudi svoj atelje. Leta 2015 se je predstavil s samostojno razstavo v sklopu Cikla mladih ustvarjalcev 2.0 v Kinu Šiška in sodeloval na pregledni skupinski razstavi cikla z naslovom Common Space v Galeriji Kortil na Reki. Predstavil se je tudi na pregledni razstavi V. edicije Bienala neodvisnih v Kinu Šiška. Trenutno razstavlja v Galeriji Alkatraz v Ljubljani skupaj z isnabulskim umetnikom Mustafo- razstava z naslovomD&M Company je na ogled do 26. februarja 2016. Svoje risbe objavlja v domačih in tujih zinih, pojavljajo pa se tudi na naslovnicah cd-jev, na majicah ter kot tatuji. Ustvaril je tudi več stenskih poslikav. Je zaprisežen skejter, sodeloval je tudi pri izgradnji več ramp in skejtparkov.

TATIANA KOCMUR tonitati.blogspot.si • group exhibition in Pumpa, Postojna, 2013 • cooperation on BL ART festival of independent culture and art scene, Banja Luka, 2013 • group exhibition in ROG (skatepark), 2014 • exhibition Idealno telo (The ideal body) in Boris plac, ROG, 15.5.2015 objava na heyevent.com • exhibiton in Ulična galerija in Ljubljana within the Bienal of independent illustration (9. - 30. 10. 2015) in relation sheep with the Festival City of Women (5. - 15. oktober 2015) and TAM-TAM @youtube.com, @rtvslo.si bienaleneodvisneilustracije.com • group exhibition on V. Bienal of independent illustration, Kino Šiška, Ljubljana, 9.11.2015 bienaleneodvisneilustracije/tatiana-kocmur, @ava.rtvslo.si, rtvslo.si/kulturnice, outsider.si/tatiana-kocmur-idealno-telo, outsider.si/bienale-neodvisnih...

FRANCISCO TOMSICH franciscotomsich.tumblr.com Francisco Tomsich is an Uruguayan/Slovene artist and author. He was born in 1981 in Uruguay and currently lives and works in Ljubljana, Slovenia. He has participated in ca. 50 collective exhibitions in South America and Europe, including 52nd, 54th and 56th National Prizes for the Visual Arts from Uruguay (National Museum for the Visual Arts, Montevideo), 7th MERCOSUR Biennial (Porto Alegre, Brazil, 2009) and 1st Montevideo Biennial (2012). His most important solo exhibition projects are the Tempel der Medusa series (Germany-Uruguay-Slovenia, 2014-2015), Loess (Juan Manuel Blanes City Museum, Montevideo, 2010-2011) and Mudanza/Icaria (Ministry of Education and Culture, Montevideo, 2007). He has founded and integrates numerous artistic associations with visual artists, dancers, choreographers, musicians and writers, including the long-term associative project Los Hombres sin Paz (The Men without Peace, with Ruth Ferrari), a series of projects on music and poetry with the Uruguayan composer Vladimir Guicheff, a book of poetry written together with the writer Horacio Cavallo (Sonetos a dos, Montevideo, Trilce, 2008) and the art group TDUEPURC (Transposed Study for a Common Portrait), a collective author of thirteen exhibitions and six books (La Coronilla, Conchillas, Riozinho, De Corrales a Tranqueras, FUNSA and Tambores) produced between 2008 and 2012. He is also co-editor of the magazine MUSEO, from the Museum of Contemporary Art of Montevideo. All these different projects and works have been awarded in many occasions and supported by institutions and organizations from Uruguay, Brazil and Germany. Solo works and projects from Francisco Tomsich have been awarded several times as well, and in 2012 he won the National Prize for Unpublished Poetry and the Eduardo Víctor Haedo Scholarship for young artists (Ministry of Education and Culture, Uruguay) with a research project on art histories of the 20th century in Eastern Europe. In 2007 he won a Scholarship Prize at the 54th National Prize for the Visual Arts from Uruguay. He is also a co-founder of the art collective Meta City Symptoms/Materialni Pogoji Produkcije based in Ljubljana, Slovenia. He has published numerous essays on art and literature, literary texts (prose and poetry) and translations in magazines, books, anthologies, digital publications and press media from Uruguay, Israel, Mexico and United States. He has published a book of poetry (El viento, Ediciones del Viento, 2015) and the art book Tempel der Medusa (2015). The most important reference publications about his works are: - Ana Gallardo (et al), Marina de Caro (comp.), Micrópolis experimentais: traduçoes da arte para a educação, Fundação Bienal do Mercosul, Porto Alegre, Brazilijam 2009. - Artur Lescher (et al), 7ª Bienal do Mercosul: grito e escuta, Fundação Bienal do Mercosul, Porto Alegre, Brazilija, 2009. - Giuria, Paula, “Ruth, Francisco y los hombres sin paz”, za: Cuestiones de Danza (Topics on Dance), National Institute for Stage Arts (INAE), Montevideo, 2015.
- Grau, María Eugenia, “Diferentes generaciones y lenguajes en el arte contemporáneo”, za Arte en Uruguay Hoy (Umetnost v Urugvaju danes) , Ministrstvo za kulturo, Montevideo, 2012. - Peluffo Linari, Gabriel, Artes visuales (Vizualna umetnost), Colección Nuestro Tiempo, Libro de los Bicentenarios. Založba: Comisión del Bicentenario, Montevideo, 2014.

OTTO UPERLAINEN
REFERENCES: • koti.kapsi.fi/oturpe/projectsdelo.sirtvslo.si/kultura/fortean-phenomena...rtvslo.si/kultura/robotski hibrid...
Selected exhibitions and performances (in Slovenia) - Fortean phenomena Installation, Univerzalni Atelje Uličnih Umetnosti, Ljubljana, Slovenia, 2015 Solo exhibition
- Corporis Animati Installation/performance, 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, Slovenia, 2015. Robot construction and programming.
- Merilinki čase / Timekeepers Installation, 31st Ljubljana Biennial of Graphic Arts, Ljubljana, Slovenia, 2015. Electronics.
- Brain stimulator Electronically aided performance. Presented in: 1. H2Ö festival, Turku, Finland, 2015 (with koelse.org). 2. Mfru Kiblix festival, Maribor, Slovenia, 2015.
3. Generate! festival, Tübingen, Germany, 2015.
Utter Installation/performance, 56th Venice Biennale, Venice, Italy, 2015. Construction of kinetic and light devices, performances.
Crystal C Installation, Tobačna 001 Cultural Center, Ljubljana, Slovenia, 2014. Scientific advisor, levitation machine construction.

DAMIÁN VEGA
WEB: damianvega.weebly.com, FBOOK: facebook.com/damianvegavelasco
Spanish artist. He has been living and working in Slovenia during last year. His last project is inspired by the urban landscape of Ljubljana. In the last two years, he has been working almost exclusively with graphic art and investigating the generative potential of traditional printing techniques in combination with new technologies.
Setting my place for work in Rog from past year have as a results several opportunities for exhibit my work in Slovenia, a continuous knowledge and information exchange in a community focused on visual arts, and a general improvement in my activity as a visual artist, debt to the possibilities of the space. Long life to Rog !!
Activity in Atelje 10 (Tovarna Rog) From 2015, I've using the Atelje 10 as a studio for paint, draw, write and as a printmaking workshop, where I'm preparing material for a Graphic Art project exhibition in UAUU Gallery (Ljubljana). This exhibition will take place on 8 of April. For this project I also use the machines from Roglab, near the factory, and the printmaking studio from [first floor]. I'm developing also other material for other exhibitions planned for the next months in Rog. I've been collaborating in works for improve the place and try to prevent its deterioration.
Recent Activity and Next Projects: November 2016: Solo Exhibition. “Shafts”. Art Nalon Price 2015. Pinacoteca de Langreo, Spain April 2016: Solo Exhibition. UAUU Gallery, Ljubljana, Slovenia. March 2016: Workshop: “Tàpies: Everyday things turned into art”. Tàpies Graphic Art Retrospective Exhibition. MGLC. Ljubljana, Slovenia.
February 2016: Workshop: “From the Bit to the Press: Numerical controlled fabrication applied to graphic art”. Jornadas Grabado y edición de arte. Art School of Oviedo. Asturias, Spain. December 2016: “Shafts” project receive Art Nalón Price on the Graphic Art category. Langreo, Spain. October 2016: “Industrials” explanatory panel is one of the three finalists in Josep Albert Mestre awards. Barcelona, 2015. August, September, December 2016: Technical assistance. Installation of the exhibitions of the 31st BIENNIAL OF GRAPHIC ARTS OF LJUBLJANA, curated by Nicola Lee and produced and organized by Mednarodni Grafični Likovni Center (MGLC), The International Centre of Graphic Arts. February 2016: I take part in the collective exhibition “Proyectarte”. Factoria Cultural. Aviles. Spain. (February 2015). January 2016: Selected by Art School of Oviedo for Josep Albert Mestre awards for excellence in plastic arts and design studies. I design the explanatory panel under remote supervision of printmaking department. January-Now 2016: Creating a Graphic Seria of Ljubljana City Landscapes. I obtain a license of use of numerical control machines for develop this project: “Training in the independent use of RogLab Machinery”. March – June 2015: I Work in the INTERNATIONAL MUSEUM OF GRAPHIC ARTS (MGLC) after I was selected for “FORMA MGLC”, a training program based on the use of new technologies, social media and innovative approaches within cultural institutions.

History of the place:
Before us, the place was used by a unother group of artist. After them it was the pace empty and a homeless guy enter and used the place to sleep. at that moment the place it was dirty an in bad conditions. Then we took the place and started to clean it. After a while the group Transforma started using the place for meetings. Then they moved to Modri kot. And then we start to use it.

Afterthoughts/endnotes/commentary:
...LONG LIVE ROG!!!!!!!

Poslal-a rgb, Pet, 16/12/2016 - 10:22

- Ambasada RGB ( 3 nadstropje glavne stavbe desno )
- 8
- 2011
- Predelna stena, betoniranje, prizme,
- Intenetna.medijska.umetnost. Svetlobne skulpture ambient happening

- audiovizualni jammm sešni kadar se le da
-
-
-
- Pripis/misli za konec: bom dopolnil podatke v parih dneh zdajle nimam časa...

Poslal-a ThDi, Sre, 07/12/2016 - 12:19

Ime skupine in prostora:
Studio Samorog

Število aktivnih članov skupine in uporabnikov prostora:
Breda Pivk in projektni uporabniki: društvo Hupa Brajdič, Center 21, Institut Odprte Misli - OMI, Psihadelično društvo Slovenije, ostala društva in priložnostni uporabniki - individualni glasbeniki in glasbene skupine, umetniki (fotografi, slikarji, kiparji, pesniki, modni kreatorji..), humanisti, etc

Leto začetka uporabe prostora:
2006

Dejavnosti:
V začetku 2006-8: zgoraj - antropološka medicina; spodaj - umetnost, glasba, pesniški večeri, društvena srečanja, razni socialni dogodki, razstave, predavanja, koncerti, klubske zabave... V nadaljevanju 2009/10-16: zgoraj - individualni umetniški atelje - art - slikarstvo, fotografija, video,...; spodaj - socialni prostor, dejavnosti in srečanja različnih društev, glasbenikov, umetnikov ter drugih skupin ob najavljenih projektih, predavanja, razstave, koncerti, klubske zabave...

Dela, popravila opravljena v prostoru:
spodaj: polaganje parketa, grajenje dimnika in postavitev peči, zasteklitev in izdelava mankajočih oken, napeljava vode – kopanje čez cel vrt za napeljavo dovodnih cevi cca 50 m, napeljava notranje vodovodne instalacije, izdelava stranišča, napeljava kablov za elektriko v obdobju snemanja filma Francija Slaka, napeljava elektrike na agregat, odstranitev zastarele centralne napeljave, odstranitev ploščic v spodnjem prostoru, starih luči, popravilo stropa, vlažnih sten, pleskanje (večkrat), opremljanje prostora (kavči, stoli, mize, omare), čišcenje notranjega atrija, zunanega vrta, sekanje dreves, ki so rastla v hišo, zamenjava razbitih oken; zgoraj: brušenje vseh oken, nekajkratno pleskanje, kasneje napeljava vode, kanalizacije (zgoraj), izdelava stranišča/kopalnice (umivalnik), zamenjava 2x ukradenih vhodnih vrat, etc, etc...

Opis dejavnosti:
V zgornjem individualnem delovnem ateljeju izključno art (slikarstvo, fotografija, video), spodaj že opisane projektne dejavnosti.

Dogodki, dejavnosti:
Otvoritev razstave kolažev 'Kult prednikov', mitski večeri, pesniški večeri, večeri pravljic, glasbni koncerti, glasbeni jami, snemanje filmov in videov, fotografski shootingi fotografov, modnih ustvarjalcev, kreativnih skupin in posameznikov, javna popotniška predavanja, izvirna rojstnodnevna in koledarska praznovanja...

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
Kibla, Breda Pivk: 3π Multiverse
X-OP
Delo: V galeriji Kibela otvoritev razstave 3π Multiverse
Folio; Časopis za sodobno umetnost...letnik 3(2011) no.1/4, Maribor. Breda Pivk: Spektaklske površine. str. 76-77.
Večer, Gomazeči univerzumi , Intermedijski samostojni projekt Brede Pivk v galeriji Kibela (11.5.2011), vecer.com - glej arhiv 2011

Zgodovina prostora:
Pred zasedbo je bil postor je bil več let.

Poslal-a ThDi, Ned, 04/12/2016 - 00:05

Ta vprašalnik je bil izpolnjen marca 2016.

Ime skupine/prostora:
Modri Kot

Lokacija prostora:
Modri kot se nahaja v pritličnih prostorih prizidkov na skrajnem desnem krilu kompleksa Tovarne Rog . Obsega štiri prostore, v skupni izmeri cca. 150m2.

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora:
Število aktivnih članov bi lahko grobo ocenili na 15. Število variira glede na letni čas in aktualni program, ki se v prostoru izvaja. Modri kot je odprt prostor, zato ekipa ni jasno definirana. Bolj kot kolektiv lahko Modri kot označimo kot infrastrukturo, ki organizira neko sceno in podpira njeno (re)produkcijo. Deluje kot stičišče posameznikov različnih generacij, ozadij in interesov. Modri kot uspešno vključuje nove uporabnike, ki se nimajo za aktivne člane, ampak le-to postanejo med samim procesom ustvarjanja in izvajanja dogodkov.

Leto začetka uporabe prostora:
Modri kot je prostor, ki je pod tem imenom poznan že dalj časa in je večkrat zamenjal skupine ljudi, ki so ga uporabljale. Skupina, ki trenutno upravlja s prostorom ga je začela upravljati in uporabljati jeseni leta 2014.

Dejavnost:
#odprt prostor #ambientalna umetnost #infrastruktura #performativne vsebine #glasbene vsebine #projektni prostor #delavnica #laboratorij #informativni prostor #učilnica #raziskovanje organizacijskih možnosti

Delo/popravila opravljena v prostoru:
-kompletna zamenjava ene izmed streh (500e)
-montiranje izolacijskih panelov v enem od prostorov (300e)
-izpraznitev, čiščenje in urejanje srednjega prostora
-izpraznitev, čiščenje in urejanje skladišča
-delna sanacija strehe nad skladiščem (400e)
-inštalacija peči (200e)
-ureditev lope, adaptacija talne kritine (+Živko Skvotec, Cirkusarna) (100e)
-urejanje okolice: čiščenje in odvoz smeti, postavitev vrtov, dodajanje zemlje (projekt traja že od leta 2013 + Živko Skvotec) (500e)
-zunanji pult z nadstreškom in glineno pečjo (+Živko Skvotec, Permakulturalisti) (500e)

Opis dejavnosti:
Modri kot je prostor v nastajanju tako v smislu same infrastrukture (ambient, funkcionalnost, vzdrževanje), kot v smislu dejavnosti, ki se definira sproti (dogodki, projekti, skupnost). Namenjen je multidisciplinarni kulturni produkciji, vključujoč performativne umetnosti, glasbene prireditve, literarne dogodke, ambientalne umetnosti. Prav tako je Modri kot prostor raziskovanja in teoretizacije same dejavnosti ki jo producira. Pod to spada osnovna naravnanost prostora kot prostora v zavestnem nastajanju, prav tako pa različni dogodki v smislu pogovorov, delavnic, predavanj. Modri Kot je tudi projektni prostor, namenjen procesom, srečanjem in sestankom.

Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
Modri Kot:https://www.facebook.com/Modri-kot-1622564591296317/events
Transforma https://www.facebook.com/tabortransforma/events?ref=page_internal
Organizacija dogodkov:
-Transforma 2011-2015-
več ducat obfestivalskih dogodkov v Modrem Kotu, delavnice, izobraževanje, koncerti,) ( PUF! 14-16.8.2015, Ga. Lama Parti 28.8. , PIR PRESSURE 21.8.)
- Vsakotedenske neprofitne veganske večerje in večeri glasbene improvizacije v sodelovanju z Socialnim Centrom ob četrtkih (sezona 2014/15).
- Glasbeni dogodki (Staš Vrenko, SssmKOSK, NeoPogo, 11.12.; Etno za folk 21.2, Neofonija 24.11., koncerti manj uveljavljenih slovenskih glasbenih skupin)
- Ambientalne sobote: oblika performativnega srečanja, ki vzpostvalja vsebinske obravnave raziskovanja karnevalske kulture ter obravnava performativnost (glasbene, gledališke in plesne nastope) kot organsko integrirano v sam proces dogodka (Prelet v Tis duru 3.10., Neka Noč 31.10., Bralna ambientalna 23.1., Kdor dvakrat da, enkrat Dada! 5.2.)
- Tekst v žilo (7.2., 14.2.)
https://www.facebook.com/events/244862425627292/
- 24.11. Neofonia - Klemen Leben, Primož Sukič, v organizaciji Steven Loy, vrhunski akustični koncert sodobne klasične glasbe
- 15.12. dogodek ob izdaji tretje številke revije Adept
-2.5.2015 ustvarjalna delavnica v sklopu humanitanre medicinske odprave v Bunyonji 2015 (link)
- koncert, Etno za Folk, 21. 2. 2015
- performativni dogodek, Kdor enkrat da, dvakrat dada, 5. 2. 2016 (performativno praznovanje ob 100. obletnici dadaizma)

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
http://radiostudent.si/kultura/r-a-d-a-r/transforma-potencialno-usmerjen-festival-puf
http://radiostudent.si/kultura/rkhv-intervju/transforma
http://radiostudent.si/kultura/odprti-termin-za-kulturo/transforma-2015
http://radiostudent.si/glasba/odprti-termin-za-glasbo/kormorana
https://www.dnevnik.si/1042710280/lokalno/ljubljana/-deveta-obletnica-roga-maksimalno-kreativni-in-nekomercialni

Narejen je bil tudi kratek intervju za Val 202 iz festivala PUF!

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog:
Tabor Transforma in različni crikuški/performativni/karnevalni posegi v mesto tekom festivala PUF!.

Zgodovina prostora:
Zgodovina Modrega Kota nam ni dobro poznana. Prvi uporabniki za katere vemo so bili v konfliktu z ostalimi uporabniki Tovarne Rog in so bili ena izmed scen, ki se jih je vrglo ven leta 2014. Po tem je bil prostor nekaj časa prazen, a je kmalu prešel v uporabo fotografov, ki so ga uporabili za nekaj razstav. Od jeseni 2014 je prostor v uporabi trenutnih uporabnikov Modrega Kota.

Pripis/misli za konec/opombe/komentar:
Pomebno se nam zdi omeniti tudi gibanje in tabor Transforma, ki je v veliki meri povezano z Rogom, saj je njeno delovanje v veliki meri bilo omogočeno zaradi možnosti uporabe prostorov in skladišča v Rogu.
Transforma je gibanje in platforma za povezovanje podobno mislečih, s ciljem skupnega delovanja. Kot ključno poudarjamo samoorganizacijo in avtonomno produkcijo, oboje v smislu opolnomočenja ljudi na lokalnem nivoju.
Transforma se materializira enkrat letno kot deset dnevni tabor, ki se odvija na različnih lokacijah (do zdaj ob rekah Nadiža 3x ter po enkrat na Soči in Lahinji). To poletje se bo tabor odvil že šesto leto.
Temelji na skupnem odločanju pred in tekom tabora, kjer poiskušamo zabrisati mejo med organizatorji in obiskovalci. To se udejanja preko vsakodnevnih skupščin, kjer se razporeja dnevni program in opravila med vse preko besede vseh.
Tabor gosti in proizvaja gledališke predstave, praktične delavnice, predavanja, pogovore, gibalne aktivnosti in glasbeni program.
Tabor je popolnoma neprofiten, vsako leto je tabor sestavljen iz približno 200 ljudi.
Transforma
je leta 2013 za skladišče uporabljala Atelje 10 v tretjem nadstropju, leta 2014 je uporabljala prostor v pritličju tovarne Rog (stavba 27), kjer je opravila manjša popravila in se leta 2015 preselila v Modri Kot.

Poslal-a ThDi, Sob, 26/11/2016 - 21:36

Ime skupine/prostora:
Zelenica Rog, nahaja se v 1. nadstropju na desni, za Fuzbal igriščem.

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora:
S prostorom upravlja Danilo M., je pa namenjen javnim dogodkom kot so razstave, odprte debate, literarni in družabni večeri. Natalija M. organizira literarne večere.

Leto začetka uporabe prostora:
Prostor je v uporabi od okupacije tovarne, trenutne aktivnosti pa se izvajajo od leta 2015.

Dejavnost:
Galerija (razstave, performansi), plesni dogodki, bralni krožki, delavnice...

Delo/popravila opravljena v prostoru:
Prostor je skozi celotnih 10 let bil lepo ohranjan. Zadnje intervencije so se nanašale na nekaj razbitih šip, ureditev uničenih vtičnic (žice so štrlele iz sten), kitanje lukenj v stenah in temeljito beljenje, nato napeljava elektrike in usposabljanje odvoda (za vodo). V lanskem letu so narejene tudi klopice in peč ter zbrani razstavni rekviziti in dodatna oprema prostora.

Opis dejavnosti v 3-5 stavkih:
Prostor je primarno zamišljen kot white cube galerija, ki bi rogovskim umetnikom omogočala kvalitetne razstave in pridobitev pozornosti javnosti. Ideja se je razvila v širši kontekst galerije, kajti v Zelenici se je zvrstilo že nekaj razstav (in se dogajajo še naprej), ki vključujejo tudi umetnike, ki ne delujejo v tovarni. Poleg likovne umetnosti smo prostor odprli tudi za plesno-performativne in literarne dogodke ter ostali odprti za predloge različnih dejavnosti, ki ustrezajo sliki celotnega koncepta Zelenice.

Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
2015, razstave:
Danilo Milovanović – Števila
, cca 50 obiskovalcev;
Helena Tahir – Grafike in Risbe; cca 70 obiskovalcev;
2015 literarni večer: Veronika Dintinjana, Luka Bauman, Urška Kramberger, Timotej Novaković, Tanja Božić; cca 40 obiskovalcev;
2016, razstave:
Jure Zrimšek – Zariski
, cca 80 obiskovalcev;
Teresa Neppi – Mo-vi-mento, cca 60 obiskovalcev;
Razstava rogovskih umetnikov ob obletnici avtonomne tovarn - Nejc Franetič, Tilen Mihelič Kurent, Danilo Milovanović, Tatjana Kocmur, Francisco Tomsich, Evgen Čopi Gorišek, Damian Vega Velasco, Nina Pivk, Uroš Vnuk, Andrej Erjavec) + literarni večer (Nina Kranjc, Dijana Čataković, Ela Puc, Sara Fabjan, Blaž Božič, Ana Svetel, Ana Lorger, Natalija Milovanović ter delavnice, 100+ obiskovalcev;
Dušan Merklin Mick – Umetnik(i), cca 35 obiskovalcev;
Marko K. Gavez – Dela, cca 50 obiskovalcev;
Decentralizacija Sodobnih Umetnosti ROG - Mojca Pungerčar, Tobias Putrih, Nika Autor, Živa Drvarič, son:Da in Made in China, Vadim Fiškin, Staš Kleindienst, Uršula Berlot, Zora Stančič, Alenka Pirman in Luciano Pavarotti, Tibor Bolha, Jasmina Grudnik, Aleksij Kobal, Viktor Bernik, Sašo Sedlaček, Lada Cerar, Zdenka Badovinac, Elena Fajt, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Ana Čigon, Vesna Bukovec, Peter Rauch, Jože Barši, Alen Ožbolt, Žiga Kariž, Marjan Gumilar, Beli Sladoled, Tatiana Kocmur, Nejc Franetič, Neža Knez, Nina Pivk, Nika Rupnik, Ana Legčević, Uroš Vnuk, Anže Sever, Mihael Novak, Ištvan Išt Huzjan, IRWIN, Bojana Piškur in ŠKART, Jerca Oblak, Maja Burja, Staš Vrenko, Urška Aplinc, Mina Fina, Danilo Milovanović, Damian Vega Velasco, Francisco Tomsich, Otto Urpelainen, Gal Košnik, Brina Ivanetič, Urška Savič, Andrej Škufca, Tjaša Pogačar, Lenka Đorojević, Matej Stupica, Tadej Vaukman, Žiga Pilih, Uroš Weinberger, Evgen Čopi Gorišek, Tisa Neža Herlec, Ksenija Čerče, Zoran Pungerčar, Neža Jurman, Sanela Jahić, Nina Čelhar, Adrijan Praznik, Uroš Abram, Vid Avdič Batista, Sanja Vatić, Yulia Molina, Ana Žerjal, Andrej Brumen Čop, Matej Tomažin, Oliver Pilić, Lea Culetto, Dejan Knez, Tanja Lažetić, Novi Kolektivizem, Tanja Milharčič, Dejan Habicht, Borut Kranjc, Ivana Armanini, Boštjan Čadež, Lina Rica, Tanja Sabol, Gašper Capuder, Blaž Miklavčič, Barbara Čeferin – Moderna Galerija, Mito Gegič, Tina Dobrajec, Arjan Pregl, PH 15, Peter Koštrun, Olja Grubić, Jaka Vatovec, Milan Erič, Jaša, bridA, Nina Slejko Blom, Conny Blom, Tilen Mihelič Kurent, Teresa Neppi, Zavetišče za zavržene rastline, Breda Pivk, Duša Jesih, Andreja Knezović, ZEK, Miha Erjavec, Alenka Zupanič, Jelena Sokić,..., cca 1000 obiskovalcev;
Meta City Symptoms/Materialni pogoji produkcije - Žiga Pilih, Simon Svetlik, Francisco Tomsich, cca 80 obiskovalcev;
Nemanja Čadjo – Opna, cca 30 obiskovalcev + Kontaktne improvizacije v opni, plesno-eksperimentalen dogodek , cca 50 obiskovalcev;
Gašper Capuder – Zelenica, cca 30 obiskovalcev;
Nina Pivk in Brina Ivanetič – Para fin, cca 30 obiskovalcev;
Programska shema prostora je ena razstava na mesec in potencialno dogodek ob razstavljenih delih.
Program do spomladi leta 2017 je že sestavljen.

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
http://ars.rtvslo.si/2016/06/likovni-odmevi-72/
http://www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/jutri-v-rogu-velika-razstava-slovenske-sodobne-umetnosti.html
http://www.mladina.si/174689/rog-se-na-propadli-projekt-mestne-obcine-odzviva-z-umetnostjo/
http://siol.net/trendi/kultura/razstava-lokalne-vizualne-scene-v-podporo-obstoja-roga-419367
http://www.oslobodjenje.ba/kun/umjetnost/u-stihijama-tekuce-modernosti/178313

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog:
Sodelovanje z umetniki, ki ne ustvarjajo v rogu. Zanimanje različnih društev in organizacij za sodelovanje.

Zgodovina prostora:
Prostor je od samega začetka bil uporabljan kot atelje, ampak se umetniki zaradi politike odprtih vrat, niso dolgo zadrževali v njemu. Skozi 8 let se je v prostoru izmenjalo 5-6 umetnikov, dokler zapuščen prostor ni prenovljen v Zelenico, ki deluje od druge polovice leta 2015.

Poslal-a ThDi, Sre, 08/03/2017 - 19:31

S prostorom upravljata Danilo M. in Tatiana. K.

2016, razstave:
Neža Knez
– Bralni Performans, cca 5 obiskovalcev

Nika Rupnik in Tanja MilharčičFormat : Luč, cca 60 obiskovalce
2017, razstave:

Mortadela, Evgen Čopi Gorišek
in Nejc Franetič – Deso – Stay Fat, cca 100 obiskovalcev
Mihael Novak - Abjekti, cca 50 obiskovalcev
Sodelovanja:
Tobias Hantmann: OBIČAJ PRIKAZOVANJA
- Tržnica Freudenstadt, v sodelovanju s Simptomi meta mesta

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah
http://4d.rtvslo.si/arhiv/svet-kulture/174443787
http://www.confuzine.com/2017/01/24/mortadela-stay-fat-art-show-report/

Poslal-a ThDi, Sob, 12/11/2016 - 14:31

to je pravzaprav poročilo za koncertno dvorano ali vsaj za njenih prvih 7 let. predstavlja način, ki je legalen in dopusten. inšpekcija in policija kljub obiskom nista mogli ukrepati in so nas pustili na miru. poleg tega s(m)o še vedno neprijavljeni (kot društvo ali karkoli drugega uradno prijavljenega), tako da nas niso mogli uradno izslediti in obtožiti. Mislim, da ti zato ne pošljeta izpolnjenega vprašalnika iz koncertne dvorane, ker hočeta ostati podtalno in se nočeta izpostavljat in hočeta, da tako ostane. če sta se res tako odločila, ju podpiram. a, jebi ga. naj bo svoboda! jaz nočem ostati podtalno. Raje vidim, da ves folk ve, kaj delamo, in ne le tisti del, ki je bil v rogu. zato, ker se mi zdi ta stvar tega vredna. Ta način je bil vzdrževan zato, da bi v takem trenutku kot je zdaj imeli boljša pogajalska izhodišča za debato z občino. tu maš skrajšano verzijo.

VPRAŠALNIK

Ime skupine/prostora:
RogoR

Lokacija prostora:
RogoRprodukcija ni omejena na prostor, njeno izhodišče je koncertna dvorana (pritličje, vzhodno krilo), kjer ni več potrebna. Zdaj je aktivna v cirkusu (severni prizidek, vzhodno krilo).
Sam prostor ni najbolj pomemben. Najbolj pomembni so ljudje, ki tam ustvarjajo. Ker pri Rogoru sodelujejo tudi ljudje, ki so dejavni tudi v drugi prostorih tudi izven Roga, in se tam srečujejo s podobnimi težavami kot v koncertni dvorani v Rogu, smo se odločili, da naša produkcija ne bo vezana izključno na koncertno dvorano v Rogu, ampak da raje vzpostavimo ekipo, ki se bo strinjala glede osnovnih smernic delovanja, in bo lahko delovala v različnih prostorih. ... Rogor tudi sodeluje z drugimi produkcijami... http://tovarna.org/node/2350 - obvestilo o vzpostavitvi različnih produkcij v koncertni dvorani

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora:
Na začetku 8 in zdaj 2 z vzpostavljenimi povezavami od prej (v sodelovanju s prejšnjimi sodelavci in drugimi ljudmi in produkcijami).

Leto začetka uporabe prostora:
2006 kot način dela, 2009 kot jasno izoblikovana produkcija

Dejavnost:
Spodbujanje zanimanja za ustvarjalnost, prireditvena dejavnost, glasbena in intermedijska (v smislu kombiniranja različnih izraznih načinov) produkcija.
Poziv za sodelovanje ...je namenjen izvajalcem in producentom vseh možnih izraznih načinov (gib, slika, zvok, poezija, teater,... in njih kombinacije na medmedijski način), tehničnim delavcem (zvok, luč, elektrotehnika, mehanika, internet,...) in nekvalificiranim delavcem ter študentom in dijakom (čiščenje, pobiranje prostovoljnih prispevkov, obveščanje s plakati, flajerji,...), ki so pripravljeni delati prostovoljno v neodvisni produkciji z možnostjo usposabljanja in izpopolnjevanja na naštetih področjih.
http://tovarna.org/node/3059
- razpis za sodelovanje v neodvisni produkciji

Delo/popravila opravljena v prostoru:
pomoč pri urejanju cirkusa 2006, ureditev koncertne dvorane 2007, njeno vzdrževanje in dodelava do 2013, namestitev velike peči v cirkusu 2015,...

Opis dejavnosti v 3-5 stavkih:
Organiziranje delavnic za usposabljanje v prireditveni dejavnosti, predstavitev končnih produkcij, oboje na različnih področjih ustvarjanja, predvsem na glasbenem.
Program Rogor produkcije v koncertni dvorani je odprt za vse izvedljive predloge. K sodelovanju ste vabljeni vsi ustvarjalci, ki želite predstaviti svojo produkcijo ljudem, pod pogojem, da se strinjate z našim načinom dela:
1. Nastopate za prostovoljne prispevke, koncertna pa vam garantira vsaj kritje potnih stroškov, za tuje bende na turneji je to 100eurov, če ni dogovorjeno drugače! Vsi prispevki pobrani na vhodu so za nastopajoče. Če ni dovolj za potne stroške, se doda toliko, da so stroški pokriti. Če se nabere več, lahko nastopajoči vzamete vse.
2. Izvajajte svoj avtorski program, katerega avtorji ste vi! Če slučajno izvajate delo kakšnega drugega avtorja, to počnete na lastno odgovornost. Poleg avtorskega programa podpiramo in spodbujamo tudi izvajanje ljudske glasbe in starejše glasbe, ki je ostala v družbenem zgodovinskem spominu, kot na primer klasična glasba. Prav tako ne nasprotujemo uporabi prostora za produkcijo, ki je ljudem težko dostopna, zanimanje zanjo pa obstaja.
3. Program naj se ne ponavlja! V koncertni dvorani lahko nastopate tudi večkrat, ampak za vsak naslednji nastop pripravite nov program!
Ker je dela dosti, ekipa pa je majhna, želimo, da sodelujemo tudi pri pripravi dogodka. Če se le da prevzemite nase čim večji del priprave dogodka, mi pa bomo pomagali pri stvareh, ki jih vi ne morete.
http://tovarna.org/node/2615#comment-1442
- rogor produkcija v koncertni dvorani
Rog ... prostor za neodvisno produkcijo, pri kateri lahko sodelujejo vsi sposobni in pripravljeni za sodelovanje ... si v Rogoru razlagamo produkcijo kot aktivno in prostovoljno sodelovanje vseh uporabnikov prostora (izvajalcev, opazovalcev, delavcev in ostalih) ... omogočamo tudi usposabljanje in izpopolnjevanje na različnih področjih, povezanih s pripravo in izvedbo predstavitev produkcije, kot so glasba, ambient, tonska tehnika, kulturni management,... pozivamo tudi pasivne uporabnike ... naj sami od sebe s prostovoljnimi prispevki podprejo produkcijo. http://tovarna.org/node/3059 - razpis za sodelovanje v neodvisni produkciji
Produkcija deluje na osnovi prostovoljnih prispevkov in dela. Vstopnine ni. Pijače se ne kupuje in prodaja.Rogor te vabi in spodbuja k aktivni in ustvarjalni uporabi prostora in skrbi zanj. http://tovarna.org/node/2990 - navodila za uporabo prostora
...zastavjljene s čim manj omejitvami kreativnosti in izražanja. Namenjene so ... aktivnim udeležencem ... spodbujamo komunikacijo in sodelovanje med nastopajočimi med nastopom. http://tovarna.org/node/2734 - tradicionalne freestyle Karaoke & jam session

Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
za vzorec je tu Poročilo o delovanju koncertne dvorane 9.9.2007 do 30.12.2007:
"Koncerti
Toni&Friends 29.9.
Galama 29.9.
Illusion Caravan 4.10.
Brizani Project 5.10.
Ars Vitae 11.10.
Ethnodelia Jam 11.10. - videoporočilo
Hamlet Express 13.10.
Bobenbaspaananas 13.10.
Katastro-fu 13.10.
Aritmija 16.10.
Na lepem prijazni 18.10.
DJ Martelli 19.10., 14.12. - videoporočilo - poročila
DJ Sasso 19.10., 14.12. - videoporočilo - poročila
MC Sense 19.10., 14.12. - videoporočilo - poročila
Salamandra Salamandra 25.10.
DJ 1tz2getlaid 26.10, 31.10. - poročilo, 28.12.
DJ Ras Junior 27.10.
DJ Cuich 31.10. - poročilo
DJ Kitajc 2.11. - poročilo, 23.11., 11.12. - poročilo
DJ Dado 2.11. - poročilo
DJ Ian 2.11. - poročilo
DJ Purple Pineapple 2.11. - poročilo
DJ Roja 2.11. - poročilo
DJ Samo 2.11. - poročilo
DJ Elektricuts 2.11. - poročilo, 11.12. - poročilo
Bežigrajski pedofili 10.11. - poročilo
Doggy Stones 15.11. - poročilo
DJ BenoB 16.11. - poročilo
DJ Dutch 16.11. - poročilo
DJ Psiho 16.11. - poročilo
DJ Media 16.11. - poročilo
DJ Rayden 16.11. - poročilo
JazzWha? 17.11. - poročilo
DJ Haris Pilton 20.11. - poročilo
Obala Kanibala 23.11. - poročilo
Relight 23.11. - poročilo
Jah Ziggi 30.11. - poročilo, 29.12. - videoporočilo - poročilo
Studioseven 6.12. - poročilo
Diego 6.12. - poročilo
Kusas 7.12. - videoporočilo - poročilo
Psihiatrija 7.12. - videoporočilo - poročilo
Zircus 11.12. - poročilo
DJ Mak 11.12. - poročilo
Inus Fundus 13.12.
The Lift 13.12. - poročilo
Crazed Farmers 20.12. - poročilo
Oberiu 20.12. - poročilo
DJ Z 21.12. - poročilo
Udo Brenner 21.12. - poročilo
Nove Konzerve 22.12. - poročilo
Jezus Osebno 22.12. - poročilo
ZOO Land 22.12. - poročilo
Dogodki
Karaoke 12.9., 19.9. - videoporočilo, 26.9., 3.10., 10.10., 17.10., 24.10., 31.10. (plesno glasbeni jam) - poročilo, 28.11.(plesno glasbeno slikarske) - poročilo, 5.12., 19.12.(improliga v Španščini) - poročilo, 26.12. - poročilo
1. tradicionalni festival akustične glasbe 4.10.
On the Ground 19.10.
Disco 26.10.
Noč Mrtvih 31.10. - poročilo
Dance Macabre – Ples Smrti 2.11. - poročilo
Pirates Party 16.11. - poročilo
Balkan Cirkus 20.11. - poročilo
Jimi Hendrix v živo 27.11. - videoporočilo - poročilo
ALU Brukovanje 28.11.
Reggae vibes 30.11. - poročilo
Bistr'ški večjr 6.12. - poročilo
Duh zmaja pleše 11.12. - poročilo
On the Ground part 2 14.12. - videoporočilo - poročila
Advanced Moves - dancing 21.12. - poročilo
Literarno glasbeni Jam 27.12.
Literarni večer
Jon Aramis 16.10.
Ples
Jam - Karaoke 31.10. - poročilo, 28.11. - poročilo
Experiment Št.0 28.10. - poročilo
Lutkovna predstava
Začaran kraj – testna 2.12. - poročilo
Začaran kraj 16.12. - poročilo
Razstava slik
Margareta Selena 11.12. - poročilo
Film
Tabu, snemanje videospota
Vojko Aleksič, snemanje glasbe za film, december07
Kino.org 30.12. - poročilo
Sodelavci
Arwa
Calumma 19.10., 31.10. - poročilo
RGB 19.10., 14.12. - videoporočilo - poročila
Barbara Bulatović 2.12. - poročilo, 16.12. - poročilo
Tomo Križnar 18.10.
Mednarodno sodelovanje – Koncerti
Sonusphaera – Avstrija 4.10., 6.10. - videoporočilo
DJ Michael – Senegal 27.10.
Jubile – Francija 30.10. - poročilo
Tamagawa – Francija 30.10. - poročilo
202 Project – Francija 30.10. - poročilo
Brown vs. Brown – Nizozemska, Avstrija, Finska 9.11. - poročilo
Ras MacBean – Gvajana 29.12. - videoporočilo - poročilo
Mednarodno sodelovanje – Dogodki
Reggae Vibes III 27.10.
French Connexion No.2 30.10. - poročilo
Reggae Vibes IV Live with Ras MacBean 29.12. - videoporočilo - poročilo
Mednarodno sodelovanje - Sodelavci
Ryuzo Fukuhara, Japonska
Prostor se uporablja tudi za vaje."
http://tovarna.org/node/1194#comment-431 - poročilo o delovanju koncertne dvorane 9.9.2007 do 30.12.2007 na forumu http://tovarna.org/node/1194, KONCERTNA DVORANA - report - poročila o delu koncertne dvorane.
Po 2012 postopna prepustitev koncertne dvorane v upravljanje dotedanjim sodelavcem.

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
redno napovedovanje prireditev v koncertni dvorani na radiju Slovenija, v Delu, RŠ,... Nekaj poročil, fotoporočil in videoporočil z dogodkov v koncertni dvorani v Mladini, ČarliTV,...

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog:
Ko smo začeli s pobiranjem prostovoljnih prispevkov v koncertni dvorani, nisem poznal drugih, ki bi kaj podobnega počeli. Zdaj je to eden od načinov pokrivanja stroškov za veliko nizkoproračunskih projektov tudi zunaj Roga.

Zgodovina prostora:
Prva prireditev v urejeni koncertni dvorani se je zgodila 30. 3. 2007 in od takrat naprej deluje brez prekinitev. Koncertna dvorana je zvočno izolirana tako, da tudi ob največjem hrupu v dvorani (npr. bobnarski koncert ali ob glasni elektronski glasbi) najbližji sosedov ne motimo. Eden od najbolj izpostavljenih sosedov pravi, da smo dobro izolirali in da ni problemov z glasnostjo. Dvorana ima urejene 3 zasilne izhode na dve različni strani. V njej so urejena stranišča z dotokom tekoče vode (2 pisoarja, 4 straniščne školjke, umivalnik) in odtokom v kanalizacijo. Dvorana se redno čisti in zrači. Gostinska dejavnost se v koncertni dvorani ne opravlja. Pobiramo prostovoljne prispevke. Število obiskovalcev se giblje med 0 in 80, kar še zdaleč ni največja zmogljivost dvorane. Ocenjujem, da je ta vsaj 457 obiskovalcev ... Ne morem našteti vseh prostovoljcev, ki so sodelovali pri vzpostavitvi koncertne dvorane kot prostora za produkcijo, ker nas je preveč. ROG si je ogledalo, vanj zahajalo in v njem delovalo tudi presenetljivo veliko ljudi iz tujine. Pomagali so tudi pri delu v koncertni dvorani.
Vse prireditve so bile izvedene s prostovoljnim delom tako s strani izvajalcev kot organizatorjev. Za nobeno prireditev nismo pobirali vstopnine. Pijače nismo prodajali. Velja nenapisano pravilo, da vsak, ki vzame pijačo, povrne vsaj stroške s prostovoljnim prispevkom, če lahko. Prostovoljni prispevki, so edini vir dohodkov. Program v dvorani je odprt za vse izvedljive predloge. Vsi ste vabljeni k sodelovanju. Potekajo dogovarjanja za gledališke in lutkovne predstave. Zahteva organizatorjev izvajalcem je, da izvjajajo svojo lastno produkcijo, se pravi, da so oni avtorji tega, kar izvajajo. Če bi izvajali avtorska dela drugih avtorjev, bi to počeli na lastno odgovornost. Prav tako dajemo ljudem možnost izvajanja določenega programa samo enkrat, saj se nočemo ponavljati. Isti avtor- izvajalec lahko nastopa tudi večkrat, ampak vsakič z drugačnim programom. Program se stalno dopolnjuje.
http://tovarna.org/node/1194#comment-283
poročilo o delovanju koncertne dvorane od 30.3. do 8.9.2007
Rogor produkcija se je vzpostavila 17.1.2009 (povezava do objave vzpostavitve Rogora) kot odgovor na zahteve, da se ta način dela, ki je v skladu s pravili začasne uporabe prostorov bivše tovarne Rog, katera priporoča skupščina začasnih uporabnikov Roga, ne izvaja več v celoti in da se dopušča vedno več izjem, ki tako lahko postanejo pravilo. Način dela z začetkov pred dvemi leti, ki je opisan v poročilu o delovanju koncertne dvorane od 30.3 do 8.9 2007, je osnova delovanja Rogor produkcije. http://tovarna.org/node/2350 - obvestilo o vzpostavitvi različnih produkcij v koncertni dvorani

Pripis/misli za konec/opombe/komentar:
V času globalne ekonomske krize upravnim organom kažemo veliko cenejši način upravljanja z javnimi prostori, s katerim uresničujemo javni interes za kulturo veliko učinkoviteje kot oni. Rog je že center sodobne umetnosti! In ne samo to. Rog je tudi socialni in športni center. Mestna občina Ljubljana se ne zaveda, da privatnega partnerja za projekt Rog že ima. To smo začasni uporabniki tovarne Rog, projekt Center sodobne ljudske kulture Rog pa je že v teku.
http://tovarna.org/node/2615#comment-1442
- rogor produkcija v koncertni dvorani
Skrajni čas je, da se preostanki rogovske skupnosti, ki so še v Rogu, prebudijo iz apatije, v katero so se zabubili, prenehajo razmišljati in delovati samo v okviru svojih osebnih interesov ali v okviru interesov svojega posebnega kolektiva in nadaljujejo delovanje v smeri, ki je bila zastavljena na začetku zasedbe! Rog kot celota se v prihodnosti lahko razvija v različne smeri, možnosti je veliko. Ena od njih je tudi definiranje novih smernic upravljanja Roga, ki bi bile učinkovitejše kot je bila skupščina uporabnikov Roga, vase pa bi vključevale čim večji del produkcije in uporabe prostora v Rogu. Anarhija v Rogu kljub svoji romantični vrednosti ni najboljša možnost za ohranitev produkcije, ki se odvija v Rogu, v prihodnosti. http://tovarna.org/node/1505#comment-1171 - anarhija v rogu 2009

Poslal-a ThDi, Tor, 08/11/2016 - 16:55

Ime skupine/prostora:
Galerija Kljub vsemu

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora:
vodja Sergej Halabarec, kustos Davorin Slana, tehnični idejni Tine Drašak, tehnična pomoč Andrej Bertocchi, zunanji sodelavec Borut Mehle, programska svetovalka Špela Pristavec, svetlobni sodelavec Samir Botonjić.

Leto začetka uporabe prostora:
2008

Delo/popravila opravljena v prostoru:
-izolacija strehe (bitumen,stiropor)
-izolacija stropa (stirodur, omet)
-3 kratna renovacija tal
-nova električna napeljava in prostorska ventilacija
-stalna dodelava reflektorjev in luči za razstave
-nova peč (principessa)
-4 generatorji
-3 kratna dodelava ozvočenja
-popolna obnova wc-ja (Geberit)
- ureditev zunanje terase
-v parku so bila izvedena naslednja gradbena dela:
-priključitev na obstoječo kanalizacijo
-izravnava zemljišča
-čiščenje odpadnih materialov,grmovje
-vsakoletna hortikulturna dejavnost (trava,drevesa)
-skrb za ptice, gnezdišče
-kopanje protipoplavnih jarkov
-čebelnjak, pridelava medu
-postavitev ovir, ki ščitijo park
-kreacija velike stenske poslikave, kot osrednje točke na vrtu, ki je hkrati stenska slika z naslovom Platno, kot površina za dejansko prikazovanje projekcij in filmov.
-vsakokratno sprotno prilagajanje notranjosti galerije razstavam, kar nemalokrat vključuje beljenje sten.

Opis dejavnosti v 3-5 stavkih:
V Ljubljani je veliko galerij, vse so praviloma prazne, medtem ko je naša Navkljub vsemu obljudena.

Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
vsaj 50 likovnih in fotografskih razstav, več filmskih festivalov, tradicionalni vsakoletni nogometni turnir, 20 pesniško literarnih večerov, redna izmenjava mnenj, ogledi večjih svetovnih dogodkov ter ohranjanje rednega stika z geopolitično situacijo.
Leta 2012 je galerija gostila obisk filmske akademije Stockholma, ki so si ob tej priložnosti ogledali projekcijo filma Misteriji organizma Dušana Makavejeva.
Glasbeni dogodki v galeriji niso bili pogosti, kar je pa politika delovanja galerije. Glasba je v Galeriji Kljub vsemu kvalitetna in raznolika, ter izključno v pristojnosti vodje galerije in je v razmerju do likovnih del drugotnega značaja, razen kadar ne gre za koncept, ki vključuje zvočno kuliso.

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah:
Kot skupnost smo bili omenjeni v več slovenskih medijih in posnetih dokumentarcih. Lahko se pohvalimo z mednarodnim sodelovanjem.
Hrvaška filmska umetnica Tea Škrijanić pa je dogajanje v galeriji umestila v svoj dokumentarec z naslovom Second Chance, ki je bil prikazan širom sveta.

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog (razstave, gostovanja, sodelovanja, tekmovanja, nagrade, vloženi predlogi zakonov, itd.)
Galerija Kljub vsemu je v stalnem stiku z galerijo MoMo iz New Yorka in Royal Academy of Arts iz Londona.

Pripis/misli za konec/opombe/komentar:
Z dodatnimi pojasnili ne bi pretiravali.Lahko rečemo samo, da se bo čez 15 let ali prej marsikdo hvalisal, da je hodil v Galerijo Kljub vsemu. In nekateri bodo seveda pretiravali.

Poslal-a ThDi, Pet, 04/11/2016 - 18:16

Ime skupine/prostora:
Cirkus v Rogu. Prostoru se je od začetka zasedbe reklo cirkus. Na začetku ga je uporabljala neformalna skupina cirkusantov brez imena, njihovih sodelavcev in prijateljev. Od 2014 prostor uporablja tudi cirkuška produkcijska skupina, ki sebe in prostor imenuje Cirkusarna NaokROG. Od 2006 je v prostoru in v sodelovanju z ostalimi uporabniki aktivna RogoR produkcija.

Lokacija prostora:
Cirkus se nahaja v pritličju, desno od vhoda v kompleks Tovarne Rog, v sredini zahodnega krila prizidkov pred glavno stavbo. Lahko se pohvali z dobrim pogledom na dvorišče.

Število aktivnih članov skupine/uporabnikov prostora (tisti, ki s prostorom upravljate, ne obiskovalci):
15

Leto začetka uporabe prostora:
2006

Dejavnost (ključne besede):
Cirkus, cirkuško/gledališke predstave, treningi za fizično in psihično pripravljenost, izvajanje delavnic različnih cirkuških veščin za javnost, prosti treningi/odprte vaje, glasbene improvizacije, predavanja, glasbeni nastopi, performansi, akustični koncerti, jam sessioni,….

Delo/popravila opravljena v prostoru:
Priprava prostora za delo (čiščenje), popravitev strehe, beljenje sten z gašenim apnom, namestitev vrat in pregradnih sten, izolacija prostora, dvig tal (izdelava parterja, ki omogoča boljšo vadbo in služi kot izolacija), namestitev dveh peči,…

Opis dejavnosti v 3-5 stavkih:
Cirkus v Rogu je vadbišče različnih cirkuških in sorodnih veščin, kjer vadba temelji na medsebojni izmenjavi znanj. Služi tudi kot gledališče, kjer si lahko zainteresirana javnost ogleda sadove teh vaj. Tu se izvajajo delavnice različnih cirkuških veščin za ljudi vseh starosti in nivojev znanja, v njem nastopajo različne umetniške skupine, gosti glasbene nastope ter predavanja. Prostor ponuja zatočišče potujočim cirkusantom, ki v zameno za pomoč v prostoru, lahko tu vadijo, izmenjajo znanje ali samo počivajo. Dejavnost je odprta za javnost, temelji na prostovoljem delu in prostovoljnih prispevkih, dobrodošel je vsakdo, ki želi prostoru ponuditi roko, za pomoč pri delu ali za vajo.

Dejavnosti/dogodki izvedeni v preteklosti:
Prvi dogodek za javnost se je v cirkusu zgodil septembra 2006. Po tem so se tam nekaj let (do2009/2010) na mesečni bazi odvijali družabni dogodki, glasbene delavnice, akustični jam sessioni,... Prostor je bil neprekinjeno v uporabi za treninge zračnih disciplin. S prihodom nove generacije cirkusantov in sodelavcev v 2014 se je produkcija močno povečala.
Dokumentirani doogodki:
2007:
Rogovila – festival zvoka
- glej pod sreda 29.8.2007
Rogovila – festival, glasbene delavnice, avgust
Večer pravljic, september
Jam, oktober
Jesenski festival akustične instrumentalne glasbe, oktober
2009:
Jam Station, april
2015:
28.3.: cirkuške delavnice in predstava v okviru 9. Obletnice in dneva odprtih vrat v Rogu
28.5.: predpremiera predstave Skrivnost (tkanina, butoh, glasba, lutke, luč)
30.5.: 10. Obletnica Cirkokroga- društva za cirkuško pedagogiko
13.8.: Odpadniški odprti oder: Puf! Edition. Cirkuško/gledališko interaktivna predstava v sklopu festvala Puf!
18.8: koncert glasbene skupine Miki Solus
5.9.: cabaret v sklopu dogodka v organizaciji Kraljev ulice v sodelovanju z učenkami šole za višinski ples na tkaninah, Parmova.
8.11.: Into The Heart of Autumn - HOLISTIC MOVEMENT & YOGA WORKSHOP, vodena delavnica joge.
31.10.: Neka noč, predstava v sodelovanju z Modrim kotom.
19.12.: V iskanju nočnega življenja, prednovoletna predstava.
2016:
10.1-13.1.: Image(in)-action, večdnevni seminar joge in sodobnega plesa
Predavanje Bojana Anđelkovića
22.2: Chopin a la Jazz, koncert pianista ter kontrabasista ob 206. obletnici rojstva Frederica Chopina.
V zadnjem letu se na tedenski bazi odvijajo začetne in nadaljevalne delavnice Aerial movement lab pod vodstvom profesionalne cirkuške umetnice, ki se osredotočajo na ravnotežje na rokah, gibčnost, predvsem pa na akrobacije na zračnih tkaninah. Poleg tega se na tedenski bazi odvijajo tudi delavnice na zračnih tkaninah pod vodstvom drugih mentoric, glasbene improvizacije, odprti treningi in treningi fizične pripravljenosti.

Omembe vaše dejavnosti v medijih in drugih publikacijah (naslov članka/knjige/spletne strani, letnica, publikacija/linkj):
2015:
20.3. Benefit: cirkus kabare fehTAL v Menzi pri Koritu
26.12 in 29.12: Nastop skupine Cirkusarna Naokrog v sodelovanju s produkcijo RogoR na festivalu ulične umetnosti Ana Mraz s predstavo 185,205,215
Avgust: Gostovanje skupine Zirkobajka, projekta sodobnega cirkusa, s katerimi smo izvedli cirkuške delavnice v Azilnem domu ter oblikovali krajšo ulično predstavo.
2014:
Nastop aktivnih in sodelujočih članov Cirkusarne NaokRog na festivalu ulične umetnosti Ana Mraz s predstavo Mismo nismo: Postapokaliptični kabare.
Natopi na Cirkus na Mesec
Ustvarjalna pomlad ob Ljubljanici, Dnevnik, februar 2009
, glej predzadnji odstavek

Učinki/produkti/rezultati vaše dejavnosti zunaj Tovarne Rog (razstave, gostovanja, sodelovanja, tekmovanja, nagrade, vloženi predlogi zakonov, itd.)
Veliko število aktivnih članov Cirkusa v Rogu se tudi izven Tovarne Rog ukvarja s pedagoškim delom, katerega medij je cirkus. Dva izmed njih sta trenutno v procesu profesionalnega izobraževanja na cirkuški šoli “Vertigo” v Torinu. Sodelujemo tudi z Zavodom Buffeto na mednarodnem festivalu sodobne klovnade in cirkusa. Različni člani nastopajo na mesečnem dogodku Cirkus na mesec, ki se vrši v Kudu Franceta Prešerna. Uporabniki cirkusa redno sodelujejo na dogodkih Cirkus pri koritu v Menzi pri koritu. Naslednje produkcije so se vsaj delno, nekatere pa tudi v celoti, pripravljale v roškem cirkusu:
Maj 2013, solo nastop uporabnice cirkusa na festivalu Rdeči revirji, Zagorje.
Maj 2013, predstava WO – triptih, I. del, festival Rdeči revirji, Hrastnik.
Julij 2013, predstava WO – triptih, I., II. In III. del, na festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica, Ljubljana in Maribor.
November 2013, predstava WO skupine DisLocated Unity, Festival novog cirkusa, Zagreb, Hrvaška.
December 2014, predstava WO skupine DisLocated Unity, festival Circumnavigando, Genova, Italija.
Januar 2014, nastop uporabnice cirkusa s skupino Orkestrada, Menza pri koritu, Ljubljana.
September 2014, solo performans uporabnice cirkusa v Villi Astri, Lovran, Hrvaška.
Maj 2015, mentorstvo večdnevne cirkuško-glasbene delavnice »Šugle«, Šole uličnega gledališča, Labor, oba mentorja sta uporabnika cirkusa.
Junij 2015, solo nastop uporabnice cirkusa na osrednji slovesnosti občine Trbovlje, Trbovlje.
Junij 2015, sodelovanje uporabnikov cirkusa na Klovnbufu, 8. Mednarodnem festivalu sodobne klovnade in cirkusa, Kongresni trg in KUD France Prešern, Ljubljana.
Julij 2015, predstava Skrivnost, na festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica, Ljubljana.
September 2015, predstava WO na festivalu Festival des arts de la rue, Chateau Thierry, Francija.
September 2015, predstava WO na festivalu Jardins en Scene, Neuilly sous Clermont, Francija.
November 2015, izvedba predstave Močvirje umske zablode na festivalu plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2015, Španski borci, Ljubljana.
December 2015, performans 185, 205, 215 na festivalu Ana Mraz, Ljubljana.
Januar 2015, koncert Chopin a la Jazz, Zlati Zob Etnoklub, Ljubljana.

Zgodovina prostora:
Cirkuška dejavnost ima mesto v Rogu v istem prostoru že od samega začetka zasedbe 2006. Dela so se začela v aprilu 2006. Najprej je neformalna skupina cirkusantov in njihovih prijateljev prostor očistila. Izvedlo se je osnovna dela, podiranje nekaterih motečih sten, pridobivanje prostornosti. Sprva se je v uporabo in urejanje vzel širši kompleks prizidkov na severozahodni strani velike zgradbe. Ko so se kasneje pojavili drugi potencialni uporabniki s potrebo po večjem prostoru, se jim je prepustilo del očiščenih prostorov. Jedro cirkuške dejavnosti je vseskozi ostalo v istem prostoru kot je še danes.
Koncept uporabe cirkusa je bil zasnovan kot odprt prostor, do katerega ima dostop sleherni posameznik, ki se tam znajde. V obdobju med 2009 in 2014, ko uporaba ni bila intenzivna, je prišlo do souporabe prostora
s strani dveh posameznikov, ki sta prostor uporabljala kot prehod do sosednje dvorane, kjer sta imela rezidenco/skladišče. Sčasoma se je njuno skladišče razširilo tudi v cirkus in naprej. V tem času sta souporabnika prostor dala pod ključ, narejena so bila tudi vrata v zunanjo steno, ki jih prej ni bilo. Prostor je bil v rabi kot skladišče enega od novih souporabnikov, cirkuška aktivnost pa je vseskozi ostajala tam, čeprav v nekaterih obdobjih dosti manj intenzivno. Prostor se je predvsem zaradi višine, ki je od 6m do 8m, in možnosti varne instalacije višinskih cirkuških orodij uporabljal za treninge posameznic na trapezu in na tkaninah za gib v zraku.
V letu 2014 je v cirkus prišla nova generacija cirkusantov, ki je pod imenom Cirkusarna NaokROG in v sodelovanju s predhodnimi uporabniki v prostor vložila veliko dela, časa in sredstev, in ga uredila v najboljše stanje doslej. Zdaj je cirkus s telovadnim podom, očiščen, prebeljen in tudi pozimi topel prostor, ki omogoča dobre pogoje za cirkuško dejavnost. Prostor še vedno deluje z odprtim konceptom, namenjen pa je le cirkuški in sorodnim dejavnostim.

Pripis/misli za konec/opombe/komentar:
V Ljubljani se s cirkuško umetnostjo ukvarja lepo število ljudi. Potreba po prostoru, ki omogoča vadbo je velika. Večnamenski prostori, ki so na voljo, so mnogokrat zasedeni z drugimi aktivnostmi in/ali plačljivi. Cena, ki jo je treba plačati za resen trening, je za mnoge previsoka. Predvsem pa je pri večnamenskih prostorih kot je telovadnica težava ta, da večina od njih ne omogoča vadbe zračnih disciplin (trapez, viseče tkanine, obroč, itd.) zaradi pomanjkanja višine in/ali varnih sidrišč za instalacijo cirkuških orodij. Višina je potrebna tudi za vadbo žonglerskih veščin. Cirkus v Rogu je odprt prostor dostopen zainteresiranim posameznikom in ima visok strop z vsemi potrebnimi konstrukcijami za izvedbo zgoraj naštetega. Hkrati ponuja tudi prostor za izvedbo končanih produkcij in produkcij v delu. Možnost predstavitve predstave v nastajanju in povratne informacije s strani občinsta sta dve neprecenljivi kvaliteti, ki jih Cirkus v Rogu omogoča.

Poslal-a ThDi, Sob, 05/11/2016 - 13:20

javna vaja Chopin a la jazz, 20.9.2016.
CirkuškoLutkovnoGlasbena predstava OR OR PADECfestivalEksperimentalnegaCirkusa, 2.9.2016.
PADEC festivalEksperimentalnegaCirkusa, od 2. do 4.9.2016.
TRANSFORMA, od 8. do 15.8.2016 se je deloma odvijala v cirkusu
v okviru ROG FESTIVAL 节 tudi imenovanega festival 11.leto roga med 18.3. in 3.4.2016 je bila pod PROGRAM%2010.%20OBLETNICA.pdf objavljena naslednja cirkuška produkcija in produkcija v cirkusu:
Koncert Rita Braga. After: glasbeno/plesni jamm session, 19.3.; Delavnica akrobatike in gibanja v zraku, 22. in 23.3.2016; Delavnica plezanja po svili, 22. in 24.3.2016; Cirkusantske delavnice na dvorišču, 26.3.2016; Delavnice orientalsko-sodobnega plesa, 28., 29. in 30.3.2016; Cirkuška predstava Ne pridite le zaradi zajcev!, 1.4.2016.
Chopin a la Jazz za Chopinov rojstni dan, 22.2.2016.