R.I.P. ESMA REDŽEPOVA

Poslal-a kaptive, Ned, 11/12/2016 - 17:07

Po kratki in težki bolezni je v 74. letu starosti umrla kraljica romske glasbe Esma Redžepova, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Makedonska umetnica je bila glasbeno aktivna več kot 55 let, v Makedoniji pa velja za enega največjih glasbenih ambasadorjev svoje države.

Za kraljico romske glasbe so jo razglasili leta 1976 na prvem festivalu romske glasbe, ki je potekal v Indiji, priznanje pa ji je izročila takratna predsednica vlade Indira Gandhi.

V svoji bogati karieri je imela Esma Redžepova številne koncerte, zadnjič pa je nastopila aprila letos v Zagrebu. Posnela je več tisoč pesmi, pri čemer je tako številne tekste kot tudi glasbo napisal njen mož Stevo Teodosievski. Izdala je več kot 500 plošč, kaset in CD-jev, tako za domače kot tudi druge snemalne hiše.

Kandidatka za Nobelovo nagrado za mir

Esma Redžepova je bila tudi znana humanitarka. Skupaj z možem, ki je umrl leta 1997, sta vzgojila in izšolala 47 otrok.

Za svoje humanitarno delovanje je bila kandidatka za Nobelovo nagrado za mir, v svojem življenju pa je prejela številna druga priznanja in nagrade.

Esma Redžepova je v svojih pesmih ohranjala melodije balkanskih gora ter indijske, perzijske in španske vplive. Nastopati je začela pri dvanajstih letih, ko je njen talent odkril glasbenik in skladatelj ter kasneje njen mož Stevo Teodosievski. Z možem in njegovim ansamblom sta postala ena najbolj priljubljenih zasedb na Balkanu, napolnila je koncertne dvorane po Evropi, Avstraliji, Kitajski, Pakistanu, Afriki in drugod.

https://en.wikipedia.org/wiki/Esma_Red%C5%BEepova

kaptive's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj RogZin