Kulturni benefit večer s Tanijem Bahtualijem

Poslal-a nuša, Čet, 20/04/2017 - 09:05
24 Apr 2017 - 20:00 || 24 Apr 2017 - 23:00

Second home- Drugi dom- od spodaj

Tani Bahtuali je afganistanski umetnik, ki se ukvarja s slikanjem in glasbo. Iz svoje države je zbežal zaradi groženj Talibanov, ki so ga zaradi njegovega umetniškega ustvarjanja želeli ubiti. Umetnost, predvsem glasba, je namreč po njihovem zakonu prepovedana. Tani je v Slovenijo prišel kot begunec že oktobra 2015.

Slovenski azilni sistem je Afganistancem še posebej nenaklonjen, saj smatra Afganistan za varno državo. Kljub temu, da na poročilih vsak dan spremljamo novice o mnogoterih smrtnih žrtvah spopadov v Afganistanu in da grožnje civilistom pretijo tako iz strani Talibanov in Isis, kot tudi vladnih in tujih vojaških sil, odnos do prošenj za mednarodno zaščito ostaja neizprosen - statistike govorijo, da v Sloveniji Afganistanci praktično ne morejo dobiti statusa begunca.

Tudi Tani je eden od ljudi, ki so zapustili dom, da bi rešili svoje življenje, a jim je država, v kateri so iskali azil, namesto zaščite ponudila negotovo življenje brez papirjev in prihodnosti. Pred kratkim je bila njegova prošnja za mednarodno zaščito dokončno zavrnjena, zaradi česar je nekaj časa preživel v Centru za tujce, namenjenemu deportaciji ljudi, ki jih Slovenija ni želela sprejeti.

V Second Home pripravljamo razstavo Tanijevih slikarskih del, s katero želimo opozoriti na ‘nove izbrisane’, begunce, ki se ne morejo vrniti v svojo državo, a v Evropi ostajajo brez pravic, papirjev in pomoči. Otvoritev razstave bo spremljal glasbeni program in afganistanski prigrizki.

Lepo vabljeni!

www.SlikoMat.com

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar