Dogodki, dejavnosti

3ojka, dva, ena ... evropska revolucija

Osmega marca se v Sloveniji nahaja delegacija Troike (Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada). Njen obisk zagotovo ni vljudnostne narave, ampak je namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov. Politike, ki jih evropske in nacionalne politične elite pod taktirko finančnih institucij in korporacij vsiljujejo povsod po Evropi. Četudi je jasno, da vodijo v recesijo, brezposelnost, brezperspektivnost, krajo prihodnosti.

Obisk Troike sovpada z napovedmi nove slovenske vlade, da bo ne glede na ceno račun za krizo izstavila tistim, ki je nismo povzročili, pri čemer napoveduje drastično znižanje delavskih in socialnih pravic ter nadaljnjo demontiranje sistemov javne blaginje. S predstavniki vlade bodo planirali zaostritev politik zategovanja pasov, medtem ko na Centrih za socialno delo zaradi politik prejšnje vlade, ki so prav tako sledile neoliberalni dogmi, doživljamo pravo dramo razgradnje socialne države. Delegacija Troike bo v Ljubljani dober teden po tem, ko je ECB že drugič obdarila banke z izjemno ugodnimi krediti po 1% obrestni meri za obdobje treh let. Medtem ko banke tudi v Sloveniji zaradi špekulativnih razlogov sedijo na praznih stanovanjih. In ko povsod po Evropi in še zlasti na ti. periferiji zaradi špekulativnih napadov bank in finančnih trgov na sposobnost držav, da financirajo javni dolg, jemljejo javne storitve, kot so brezplačno šolstvo in zdravstvo, in potiskajo velike dele prebivalstva v revščino in brezperspektivnost.

Parisien's blog | 2 komentarja | preberi več

Akcijska javna tribuna #15o za samo-obrambo pred deložacijami in drugimi oblikami razlaščanja: Zaustavimo krajo demokracije!

Akcijska javna tribuna #15o za samo-obrambo pred deložacijami in drugimi oblikami razlaščanja: Zaustavimo krajo demokracije!

Ponedeljek, 5.marec, 2012, ob 17ih v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana

Javnost zadnje dni pretresa tako rekoč nedoumljiva zgodba o bližajoči se deložaciji družine Vaskršić iz Litije, ki je izgubila hišo zaradi bagatelnega dolga nekaj čez 120 evrov. Upnik, komunalno podjetje, je prek izvšitelja izterjal dolg družine tako, da je bila na dražbi prodana njena hiša, zaradi česar bodo Vaskrsićevi ostali brez doma. Vsi vpleteni v tej razlaščevalski verigi, od upnika in izvršitelja, do sodišča in Ministrstva za pravosodje, na zgražanje javnosti odgovarjajo s trditvijo, da je bilo vse v skladu z zakonom in da si je žrtev kriva kar sama. Zgodba o družini Vaskršić pa ni osamljen primer. V teh dneh so v javnosti začele krožiti informacije, da je prisilna prodaja nepremičnin zaradi bagatelnih dolgov razširjena praksa v tej državi. V tem trenutku se samo v Ljubljani nekaj deset družin sooča z grožnjo deložacije zaradi prisilne prodaje njihovih domov.

barabara's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

K vroči evropski pomladi: Zrušimo neoliberalni konsenz

Tematska skupščina #15o na temo evropskih in globalnih mobilizacij

V četrtek ob 18. uri pred Bojzo. Po skupščini delavnica v SC Rog.

Na evropski akcijski konferenci, ki je potekala pretekli vikend, smo se številni aktivisti in aktivistke iz Nemčije in drugih evropskih držav dogovorili, da bomo med 17. in 19. majem v Frankfurtu množično blokirali Evropsko centralno banko in sedeže drugih velikih bank ter multinacionalnih podjetij. Dnevi akcij, za katere se pripravljamo in mobiliziramo v gibanjih in mrežah po vsej Evropi, bodo izraz množičnega nasprotovanja krizni diktaturi EU in prenos konflikta na evropsko raven. Krizni diktaturi dvojice Merkozy, nacionalnih političnih elit in Evropske centralne banke se ne moremo zoperstaviti zgolj na ravni posameznih držav, ampak na evropski ravni. In tam lahko izborimo alternativo politikam zategovanja pasov.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Stop ACTA hip hop benefit

Benefit za zbiranje sredstev za poplačilo kazni zaradi neprijavljenega shoda v Ljubljani, 4. februarja proti ACTI

Koncertna dvorana
sobota, 3. marca 2012, ob 22:00

Stop ACTA

Pridruži se in se dvigni proti poskusom privatnega prilaščanja digitalnega skupnega in znanja! Bodi del vstaje globalne generacije, od kasb in Tahrirja v Magrebu, do vstaj ogorčenih, gibanja acampad in gibanja Occupy!

Parisien's blog | 1 komentar | preberi več

20 LET IZBRISA, 10 LET BOJA

V nedeljo, 26.2.2012, bo minilo natanko 20 let od izbrisa, od dejanja, s katerim je slovenska poosamosvojitvena oblast več kot 25 tisoč ljudem odvzela pravno podlago za življenje. Zgodba izbrisa pa ni samo zgodba o zločinu države in njenih uradnikov, temveč je tudi zgodba o boju in dostojanstvu. Zato se je potrebno spomniti, da letos mineva tudi 10 let od začetka boja izbrisanih za popravo posledic izbrisa. V izjemno težkih okoliščinah so izbrisani na izbris odgovorili tako, da so se samoorganizirali in začeli dolgotrajen in večplasten boj, ki je po letih tišine, zanikanja in administrativnega nasilja vseh vrst izbrisanim vendarle vrnil pravico do življenja. Z gotovostjo lahko namreč trdimo, da brez udejstvovanja mnogih v tem boju, ki je včasih privzel oblike konflikta z državnimi organi, drugič uličnih shodov ali druge vrste javnih intervencij, vseskozi pa je kombiniral pravne in politične prakse, danes izbrisa ne bi poznali v vseh njegovih razsežnostih, kakor tudi ne bi bil do te mere zasidran v slovensko in evropsko realnost. Obletnica izbrisa naj torej ne bo praznik navidezno ponovno vzpostavljene pravne države, temveč praznik dostojanstvenega boja izbrisanih za tisto, kar jim nikoli ne bi smelo biti vzeto.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Brezplačne medijske delavnice - nadaljevanje

PROGRAM:

Nedelja/Sunday:
12.2.2012 od 14:00- 20:00 v SC Rog, Trubarjeva 72, 1000 LJ
Montaža. / Editing
Mentor: Siniša Gačić

Nedelja/Sunday:
19.2.2012 od 14:00- 20:00 v SC Rog, Trubarjeva 72, 1000 LJ
Montaža./ Editing
Mentor:Siniša Gačić

Nedelja/Sunday:
4.3.2012 od 14:00- 20:00 v SC Rog, Trubarjeva 72, 1000 LJ
Preostanek montaže in izvedba objave v mediju. / Final editing and broadcasting in media format.
Mentor:Siniša Gačić

VABLJENI!

solidarity's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo proti pohlepu bank, za pravico do stanovanja (vabilo k sodelovanju)

Pirate Party for Self-Defense

#15o vzpostavlja ljudsko kuhinjo Pirate Party for Self Defence (Piratska stranka za samoobrambo), pri čemer se naslanjamo na izkušnjo zgodovinskih Black Panthers Party for Self Defence, ki so pripravljali zajtrke v revnih črnskih četrtih v ZDA in jo postavljamo v kontekst boja proti privatizaciji skupnega.

Vzpostavitev kuhinje sovpada z novim škandalom bančnega sistema. Evropska centralna banka je meseca decembra preplavila bančni sistem s svežim denarjem v obliki triletnih posojil po 1% obrestni meri. Banke v evrskem območju so tako dobile za 489 milijard evrov poceni denarja, ki pa ga niso namenile za poceni posojila fizičnim in pravnim osebam ali za odkup državnih obeznic po nizki obrestni meri, ampak so ga večinoma deponirale na ECB. Nova ljubljanska banka (NLB) je dobila 250 milijonov evrov poceni denarja, kar je 30% vrednosti njenega temeljnega kapitala.

Parisien's blog | 1 komentar | preberi več

Dimitar Anakiev and Simon Obleščak: AMIGO (Trailer)


https://www.youtube.com/watch?v=03w8-m2FeYg - klik

Walter Dragosavljević Rutar, known as Amigo, is a local hero in Tolmin. As a child of divorced parents he ended up on the street and soon after also in prison. Prison was the only chance life offered him and he knew how to take advantage of it. He created his own sense of morality and earned the respect of his society: http://www.anakievproduction.com/amigo.html - klik

kaptive's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Reggae Dancehall Bash @ SC Rog

Friday, January 27th 2012 at 10pm

Selectaz:

  • DJ CHAI
  • DJ DANJAHRAS
  • ZIGGI DUBTAFARI
  • DJ VERSO
  • PUPPA ROBBIE

Mic control:

  • SUNNY SUN MC (Balkan/Palestina)
  • MC STIX (A/Chile)

Hosted by DUBSYSTEM SOUND

Music policy: Reggae & Dancehall

Location: SC Rog, Rog Factory (through the main gate, then turn right)

Entry: FREE for All! Donations welcome.

Parisien's blog | 1 komentar | preberi več
XML novice