V medijih

Mladina, 14. 6. 2016 - Sodišče ugodilo uporabnikom Roga in začasno prepovedalo rušenje

Po poročanju Dnevnika je sodišče ugodilo uporabnikom Roga in sprejelo začasno odredbo, s katero je varnostnikom prepovedano z območja tovarne Rog odstranjevati uporabnike, hkrati pa odločitev zahteva, da se začasno na območju ne smejo pričeti rušitvena dela. "Odločitev sodišča je kljub ugodnemu razpletu za uporabnike zgolj začasna in namenjena ustavitvi del, dokler sodišče o sporu med uporabniki in mestno občino Ljubljana ne odloči v celoti," so še zapisali v omenjenem časniku.

Da je sodišče s sprejetjem začasne odredbe ugodilo rogovcem in Mestni občini Ljubljana (Mol) prepovedalo začetek rušenja tovarne, je za STA potrdil tudi odvetnik rogovcev Zoran Korenčan. Uporabniki Roga se bodo kmalu sestali s podžupanom Janezom Koželjem in vodjem urada za mladino Urošem Grilcem.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 14. 6. 2016 - Aigul Hakimova, gonilna sila Socialnega centra Rog: Pritisk občine na rogovsko gibanje je pritisk moči

Aigul Hakimova je 15 let Ljubljančanka. V »najlepše mesto na svetu« je iz Kirgizije, kjer je v plemenski skupnosti odraščala v vasi Čelpek na vzhodu države, prišla zaradi študija. V Biškeku je na mednarodni univerzi končala študij mednarodnih odnosov in diplomacije. Nato je dobila štipendijo za študij antropologije v Ljubljani. Vse od takrat je v Slovenji družbeno angažirana. Bila je aktivna v več neformalnih organizacijah, deset let je uporabnica tovarne Rog. Je ena od gonilnih sil Socialnega centra Rog, ki ponuja prostor skupinam z roba družbe – migrantskim delavcem, brezposelnim, izbrisanim, v zadnjem času pa se največ posvečajo prosilcem za azil in beguncem.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 14. 6. 2016 - Rogovci na sodišču premagali Jankovića: rušenje Roga začasno prepovedano

Sodišče je ugodilo uporabnikom Roga in začasno prepovedalo rušenje nekdanje tovarne.

Sodišče je rušenje prepovedalo, dokler ne bo rešen spor z občino, poroča Dnevnik. Uporabniki Roga so nam informacijo potrdili. Mestno občino Ljubljana smo prosili za pojasnila v zvezi s prepovedjo. Njihove odgovore še čakamo.

Na območje nekdanje tovarne Rog so prejšnji ponedeljek ponoči prišli varnostniki. Pripeljali so tudi bager, saj so nameravali začeti rušiti objekte v lasti Mestne občine Ljubljana, ki so jih zasedli rogovci, zdaj pa jih nočejo zapustiti.

Tako Janković kot rogovci so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Delo, 13. 6. 2016 - Gregor Tomc: »V Rogu gre za privilegirano mladino iz srednjih in višjih slojev«

Sociolog še nekako razume dvajsetletnike, da gledajo na svet črno-belo, pri starejših pa ga to resnično preseneča.

Teden dni mineva, odkar so varnostniki vstopili na območje Roga. Ob tamkajšnjem dogajanju se profesor na fakulteti za družbene vede in mestni svetnik na Jankovićevi listi spominja, kako so izganjali njih, ko so zasedli prazno stavbo na Erjavčevi. Pravi, da bi, če bi bil mlajši, verjetno sedel v Rogu. Obogaten z modrostjo let pa zdaj nanj gleda kritično.

Ste bili v zadnjih dneh v Rogu?

Ne, že dolgo nisem bil tam. Nazadnje sem bil na koncertu skupine Elektrika (leta 2008, op. p.). Sicer pa se na Rog največkrat spomnim zaradi nečesa, kar sem tam zamudil, saj me takrat ni bilo v Ljubljani – koncert Karma to Burn, ameriških stoner rockerjev. Rad imam rock glasbo, druge umetnosti me manj zanimajo. Ko sem delal anketo o glasbeni potrošnji, sem ugotovil, da je med tisoč poslušalci rocka le en star več kot 60 let. Ni nas veliko (smeh). Z leti človek ne troši kulture zunaj tako pogosto kot včasih.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2106 - Občina in rogovci so prvič po vročem ponedeljku spet sedli za isto mizo

Včeraj so se prvič po vročem ponedeljku sestali rogovci in mestna občina. Ta vztraja, da bo v novem Rogu prostor le za določen del obstoječega programa, medtem ko so uporabniki tovarne njene predloge označili za nedorečene. Prihodnji teden se bodo sestali še enkrat.

Potem ko so bili po ponedeljkovih incidentih na območju tovarne Rog mestna občina in rogovci daleč vsaksebi, se je ozračje v zadnjih dneh nekoliko umirilo. Uporabniki tovarne in njihovi podporniki še vedno prirejajo razne kulturne prireditve in stražijo svojo »trdnjavo«, toda odnosi so se toliko otoplili, da so včeraj spet sedli za isto mizo. Na pobudo rogovcev se je šest njihovih predstavnikov sestalo z občino, ki jo je zastopal Uroš Grilc, dogovora pa še niso našli. Tako občina kot rogovci so se včeraj na ločenih sestankih pogovarjali tudi s policijo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Vrednote osamosvojitve v Rogu

Slovenija je dežela frajerjev. Upornikov. Na primer Aleš Hojs. Izpolnil je dokument, s katerim noče kot odjemalec električne energije plačevati RTV-naročnine. Herojska poteza. Sledili bodo tisoči. Kot je pred približno tremi meseci priporočil predheroj Janez Janša. Skratka, osamosvojiti se moramo od nacionalke in svet bo lepši.

Ta herojska poteza je enaka uporu proti jugovojski pred četrt stoletja. Zato je edino logično in smiselno, da danes to medijsko odmevno naredi Aleš Hojs kot predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Katere vrednote združenje čuva, prenaša, zaliva in širi po svetovni obli, mi ni jasno, je pa vse skupaj blizu tistemu, kar je Aleš slišal tudi v svoji mladosti. Da je treba »čuvati tekovine revolucije in NOB«. Skratka, potrebna je kontinuiteta. In doslednost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Boris Dežulović: Rogati & bogati

Pozneje je prišla »dvojka«, specialka – bila je celo dražja – a to ni bilo več isto. »Dvojka« je bila kolo za deklice, na njej sta se z ročnimi caliper zavorami ustavljala tako sprednje kot zadnje kolo in nisi mogel dobro in učinkovito izvesti manevra, ki smo ga imenovali »policajski«: hitro zaviranje zadnjega kolesa, ampak s pedalom, torpedo zavoro, nagibanjem telesa na eno stran, drsenjem zadnjega kolesa na drugo, cviljenjem in črno sledjo gume na asfaltu, čisto tako kot policisti, »pandurji«, ki so tako zavirali na tistih ogromnih motorjih Harley Davidson v ameriških filmih.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Goran Vojnović: Rog&Mol

Pred leti sem bil zaradi filma, pri katerem sem sodeloval kot asistent režije, prisiljen preživeti en ledeno mrzel oktober v ljubljanskem Rogu in po koncu snemanja sem se odpeljal domov odločen, da nikdar več ne vstopim v kemično stranišče. Prepričan sem bil, da gre za enega najbolj odvratnih izumov v vsej zgodovini. In sem še vedno. En mesec uporabe le-teh je več kot dovolj za eno človeško življenje.

A podobne občutke sem, iskreno povedano, takrat gojil do celotnega prostora nekdanje tovarne koles. Dopuščam možnost, da sem ta prostor doživel kot neskončno depresivnega in samodestruktivnega tudi zaradi specifičnih okoliščin nastajanja tistega filma, zaradi meglenega vremena ali česa tretjega, a sem tudi ob svojih poznejših obiskih (v katere me je spet prisililo filmsko in televizijsko ustvarjanje) v Rogu redno začutil nepredušnost in negostoljubnost, ki se jima je bolje izogibati. Ne tako zelo kot kemičnim straniščem, a vseeno.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 12. 6. 2016 - Rogovci: Janković posredno odgovoren za napad

V petek med 23.30 in polnočjo so bili uporabniki območja tovarne Rog tarča organiziranega napada s kiji in pirotehničnimi sredstvi. V Rogu so prepričani, da tega napada ne bi bilo, če štiri dni prej ne bi bilo incidentov ob neuspelem poskusu rušenja ene od stavb. Župan Zoran Janković je petkov napad obsodil.

Uporabniki Roga so v minulem tednu, po vročih dogodkih ob neuspelem začetku rušenja ene od stavb v nekdanji tovarni koles, vseskozi opozarjali na to, da za nasilje, ki ga očitajo nekaterim varnostnikom Valine, varnostne službe, ki dela za občino, ne bi smelo biti prostora. S tem namenom so se obrnili na več ustanov, občino so pozvali, naj ponedeljkove dogodke obsodi, nazadnje na petkovem sestanku z Urošem Grilcem, ki se je po trditvah rogovcev »opredelitvi občine do nasilja vztrajno izogibal«.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Desa Muck: boli me Rog

Ste si kdaj, ko ste bili otroci, zgradili skrivališče, kjer ste bili varni in ste lahko domišljiji pustili prosto pot? Morda ste samo postavili nekaj desk ali polomljenih stolov, vse skupaj prekrili s starimi odejami, pustili nekaj prostora za okence in uživali v opazovanju vseh, ki so hodili mimo in niso vedeli ali pa so se delali, da ne vedo, da ste tam. Sladki, drgetavi občutek svobode. Morda ste imeli tam svoj viteški stolp, lonček Mojce Pokrajculje, indijanski vigvam ali princeskino zatočišče pred hudobno čarovnico. Ta domek ste si uredili po svoje, vanj ste dali svoje risbice, predmete, ki imajo za vas poseben pomen, in se vam je zdel najlepši kraj na svetu. Potem pa je prihrumela zlobna soseda ali kak drug odrasel pravičnik in zarohnel nad vami, da te svinjarije že ne bo gledal, ker kazi zelenico ali njegov pogled na okno sosedine spalnice. Podrl je vaš prečudoviti domek in ga odpeljal na odpad.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice