V medijih

Siol, 14. 6. 2016 - Rogovci na sodišču premagali Jankovića: rušenje Roga začasno prepovedano

Sodišče je ugodilo uporabnikom Roga in začasno prepovedalo rušenje nekdanje tovarne.

Sodišče je rušenje prepovedalo, dokler ne bo rešen spor z občino, poroča Dnevnik. Uporabniki Roga so nam informacijo potrdili. Mestno občino Ljubljana smo prosili za pojasnila v zvezi s prepovedjo. Njihove odgovore še čakamo.

Na območje nekdanje tovarne Rog so prejšnji ponedeljek ponoči prišli varnostniki. Pripeljali so tudi bager, saj so nameravali začeti rušiti objekte v lasti Mestne občine Ljubljana, ki so jih zasedli rogovci, zdaj pa jih nočejo zapustiti.

Tako Janković kot rogovci so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Delo, 13. 6. 2016 - Gregor Tomc: »V Rogu gre za privilegirano mladino iz srednjih in višjih slojev«

Sociolog še nekako razume dvajsetletnike, da gledajo na svet črno-belo, pri starejših pa ga to resnično preseneča.

Teden dni mineva, odkar so varnostniki vstopili na območje Roga. Ob tamkajšnjem dogajanju se profesor na fakulteti za družbene vede in mestni svetnik na Jankovićevi listi spominja, kako so izganjali njih, ko so zasedli prazno stavbo na Erjavčevi. Pravi, da bi, če bi bil mlajši, verjetno sedel v Rogu. Obogaten z modrostjo let pa zdaj nanj gleda kritično.

Ste bili v zadnjih dneh v Rogu?

Ne, že dolgo nisem bil tam. Nazadnje sem bil na koncertu skupine Elektrika (leta 2008, op. p.). Sicer pa se na Rog največkrat spomnim zaradi nečesa, kar sem tam zamudil, saj me takrat ni bilo v Ljubljani – koncert Karma to Burn, ameriških stoner rockerjev. Rad imam rock glasbo, druge umetnosti me manj zanimajo. Ko sem delal anketo o glasbeni potrošnji, sem ugotovil, da je med tisoč poslušalci rocka le en star več kot 60 let. Ni nas veliko (smeh). Z leti človek ne troši kulture zunaj tako pogosto kot včasih.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2106 - Občina in rogovci so prvič po vročem ponedeljku spet sedli za isto mizo

Včeraj so se prvič po vročem ponedeljku sestali rogovci in mestna občina. Ta vztraja, da bo v novem Rogu prostor le za določen del obstoječega programa, medtem ko so uporabniki tovarne njene predloge označili za nedorečene. Prihodnji teden se bodo sestali še enkrat.

Potem ko so bili po ponedeljkovih incidentih na območju tovarne Rog mestna občina in rogovci daleč vsaksebi, se je ozračje v zadnjih dneh nekoliko umirilo. Uporabniki tovarne in njihovi podporniki še vedno prirejajo razne kulturne prireditve in stražijo svojo »trdnjavo«, toda odnosi so se toliko otoplili, da so včeraj spet sedli za isto mizo. Na pobudo rogovcev se je šest njihovih predstavnikov sestalo z občino, ki jo je zastopal Uroš Grilc, dogovora pa še niso našli. Tako občina kot rogovci so se včeraj na ločenih sestankih pogovarjali tudi s policijo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Vrednote osamosvojitve v Rogu

Slovenija je dežela frajerjev. Upornikov. Na primer Aleš Hojs. Izpolnil je dokument, s katerim noče kot odjemalec električne energije plačevati RTV-naročnine. Herojska poteza. Sledili bodo tisoči. Kot je pred približno tremi meseci priporočil predheroj Janez Janša. Skratka, osamosvojiti se moramo od nacionalke in svet bo lepši.

Ta herojska poteza je enaka uporu proti jugovojski pred četrt stoletja. Zato je edino logično in smiselno, da danes to medijsko odmevno naredi Aleš Hojs kot predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Katere vrednote združenje čuva, prenaša, zaliva in širi po svetovni obli, mi ni jasno, je pa vse skupaj blizu tistemu, kar je Aleš slišal tudi v svoji mladosti. Da je treba »čuvati tekovine revolucije in NOB«. Skratka, potrebna je kontinuiteta. In doslednost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Boris Dežulović: Rogati & bogati

Pozneje je prišla »dvojka«, specialka – bila je celo dražja – a to ni bilo več isto. »Dvojka« je bila kolo za deklice, na njej sta se z ročnimi caliper zavorami ustavljala tako sprednje kot zadnje kolo in nisi mogel dobro in učinkovito izvesti manevra, ki smo ga imenovali »policajski«: hitro zaviranje zadnjega kolesa, ampak s pedalom, torpedo zavoro, nagibanjem telesa na eno stran, drsenjem zadnjega kolesa na drugo, cviljenjem in črno sledjo gume na asfaltu, čisto tako kot policisti, »pandurji«, ki so tako zavirali na tistih ogromnih motorjih Harley Davidson v ameriških filmih.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Goran Vojnović: Rog&Mol

Pred leti sem bil zaradi filma, pri katerem sem sodeloval kot asistent režije, prisiljen preživeti en ledeno mrzel oktober v ljubljanskem Rogu in po koncu snemanja sem se odpeljal domov odločen, da nikdar več ne vstopim v kemično stranišče. Prepričan sem bil, da gre za enega najbolj odvratnih izumov v vsej zgodovini. In sem še vedno. En mesec uporabe le-teh je več kot dovolj za eno človeško življenje.

A podobne občutke sem, iskreno povedano, takrat gojil do celotnega prostora nekdanje tovarne koles. Dopuščam možnost, da sem ta prostor doživel kot neskončno depresivnega in samodestruktivnega tudi zaradi specifičnih okoliščin nastajanja tistega filma, zaradi meglenega vremena ali česa tretjega, a sem tudi ob svojih poznejših obiskih (v katere me je spet prisililo filmsko in televizijsko ustvarjanje) v Rogu redno začutil nepredušnost in negostoljubnost, ki se jima je bolje izogibati. Ne tako zelo kot kemičnim straniščem, a vseeno.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 12. 6. 2016 - Rogovci: Janković posredno odgovoren za napad

V petek med 23.30 in polnočjo so bili uporabniki območja tovarne Rog tarča organiziranega napada s kiji in pirotehničnimi sredstvi. V Rogu so prepričani, da tega napada ne bi bilo, če štiri dni prej ne bi bilo incidentov ob neuspelem poskusu rušenja ene od stavb. Župan Zoran Janković je petkov napad obsodil.

Uporabniki Roga so v minulem tednu, po vročih dogodkih ob neuspelem začetku rušenja ene od stavb v nekdanji tovarni koles, vseskozi opozarjali na to, da za nasilje, ki ga očitajo nekaterim varnostnikom Valine, varnostne službe, ki dela za občino, ne bi smelo biti prostora. S tem namenom so se obrnili na več ustanov, občino so pozvali, naj ponedeljkove dogodke obsodi, nazadnje na petkovem sestanku z Urošem Grilcem, ki se je po trditvah rogovcev »opredelitvi občine do nasilja vztrajno izogibal«.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 11. 6. 2016 - Desa Muck: boli me Rog

Ste si kdaj, ko ste bili otroci, zgradili skrivališče, kjer ste bili varni in ste lahko domišljiji pustili prosto pot? Morda ste samo postavili nekaj desk ali polomljenih stolov, vse skupaj prekrili s starimi odejami, pustili nekaj prostora za okence in uživali v opazovanju vseh, ki so hodili mimo in niso vedeli ali pa so se delali, da ne vedo, da ste tam. Sladki, drgetavi občutek svobode. Morda ste imeli tam svoj viteški stolp, lonček Mojce Pokrajculje, indijanski vigvam ali princeskino zatočišče pred hudobno čarovnico. Ta domek ste si uredili po svoje, vanj ste dali svoje risbice, predmete, ki imajo za vas poseben pomen, in se vam je zdel najlepši kraj na svetu. Potem pa je prihrumela zlobna soseda ali kak drug odrasel pravičnik in zarohnel nad vami, da te svinjarije že ne bo gledal, ker kazi zelenico ali njegov pogled na okno sosedine spalnice. Podrl je vaš prečudoviti domek in ga odpeljal na odpad.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 11. 6. 2016 - Rogovci po nočnem napadu: Skrbi nas rast ksenofobije in nestrpnosti

Večja skupina, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je ponoči napadla uporabnike Roga v središču Ljubljane. Ranjena je bila ena oseba, policija pa je šest napadalcev prijela. Uporabniki in uporabnice Tovarne Rog opozarjajo, da v preteklosti napadov na avtonomno cono ni bilo. Ljubljanski župan Zoran Janković je napad ostro obsodil.

Organizirana skupina napadalcev, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je nekaj pred polnočjo napadla uporabnike Tovarne Rog v Ljubljani. Po podatkih policije je bila ena oseba lažje poškodovana. A kot trdijo uporabniki Tovarne Rog, je bilo v napadu poškodovanih vsaj šest oseb, od tega ena huje, zato je bila hospitalizirana. V posredovanju so policisti šestim napadalcem, starim med 17 in 20 leti, odvzeli prostost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Zurnal, 11. 6. 2016 - Napadli uporabnike Roga, eden huje poškodovan

Nekaj pred polnočjo je uporabnike tovarne Rog napadla skupina kakih 20 do 30 ljudi. Poškodovanih je vsaj pet, od tega eden huje, ki je bil tudi hospitaliziran. Policija je več ljudi priprla.

V kompleksu nekdanje tovarne koles Rog, ki ga namerava Mestna občina Ljubljana porušiti, čemur njegovi uporabniki nasprotujejo, je bilo v času incidenta okoli 150 ljudi. Zamaskirani napadalci so jih napadli s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi, je poročal Radio Slovenija.

Kot je povedal eden od uporabnikov Roga, so jih napadli v času med 23.30 in polnočjo. "Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami," je povedal Aljoša Dujmič. Dodal je, da so se po posredovanju policije razmere umirile.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice