V medijih

Siol, 11. 6. 2016 - Rogovci po nočnem napadu: Skrbi nas rast ksenofobije in nestrpnosti

Večja skupina, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je ponoči napadla uporabnike Roga v središču Ljubljane. Ranjena je bila ena oseba, policija pa je šest napadalcev prijela. Uporabniki in uporabnice Tovarne Rog opozarjajo, da v preteklosti napadov na avtonomno cono ni bilo. Ljubljanski župan Zoran Janković je napad ostro obsodil.

Organizirana skupina napadalcev, v kateri naj bi bilo okoli 30 oseb, je nekaj pred polnočjo napadla uporabnike Tovarne Rog v Ljubljani. Po podatkih policije je bila ena oseba lažje poškodovana. A kot trdijo uporabniki Tovarne Rog, je bilo v napadu poškodovanih vsaj šest oseb, od tega ena huje, zato je bila hospitalizirana. V posredovanju so policisti šestim napadalcem, starim med 17 in 20 leti, odvzeli prostost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Zurnal, 11. 6. 2016 - Napadli uporabnike Roga, eden huje poškodovan

Nekaj pred polnočjo je uporabnike tovarne Rog napadla skupina kakih 20 do 30 ljudi. Poškodovanih je vsaj pet, od tega eden huje, ki je bil tudi hospitaliziran. Policija je več ljudi priprla.

V kompleksu nekdanje tovarne koles Rog, ki ga namerava Mestna občina Ljubljana porušiti, čemur njegovi uporabniki nasprotujejo, je bilo v času incidenta okoli 150 ljudi. Zamaskirani napadalci so jih napadli s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi, je poročal Radio Slovenija.

Kot je povedal eden od uporabnikov Roga, so jih napadli v času med 23.30 in polnočjo. "Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami," je povedal Aljoša Dujmič. Dodal je, da so se po posredovanju policije razmere umirile.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 10. 6. 2016 - Izak Košir o tem, da Rog ni tovarna

Pogovor je nastal na podlagi članka Rog, naš najboljši sosed.

Anže Tomić

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Mladina, 10. 6. 2016 - Rogoviljenje

Rogovska vsebina ne bo nikoli všečna vsem prebivalcem mesta, zanimivo pa je, da jih največkrat ne moti to, kaj rogovci počnejo, ampak dejstvo, da za to ne plačujejo najemnine

Težko je skeptiku razložiti, kaj je tako privlačnega na Rogu. Če bi moral kot režiser posneti reklamni oglas, ki naj bi širšo množico navdušil nad okupirano tovarno, bi res težko našel uporabne prizore. V vsak kader bi se verjetno vsilila kakšna propadajoča fasada, prazna piksna uniona, lokalni čudak ali »sumljiv« tujec. Lažje bi v njem posnel prizor za mafijski film – morda tisti del, kjer gangsterska tolpa v zapuščenem skladišču mrcvari kako nesrečno žrtev. Težko se je otresti trapastih prepričanj, ki jih ima javnost o Rogu, in verjamem, da se marsikdo res ne bi dobro počutil v njem.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 10. 6. 2016 - Tovarna Rog in moje življenje

Bilo je pred nekaj dnevi, v ponedeljek zgodaj zjutraj, ko še nisem vedel, kaj se tisti trenutek dogaja v tovarni Rog, na Bolhi pa sem razigrano pregledoval, kje bi se dalo kupiti čim bolje ohranjeno kolo pony. Za to sem imel dober nostalgičen razlog.

Rog in nostalgija

Večer prej je namreč nekaj prijateljev na spletu objavilo fotografije z dirke Goni Pony, ki je v eno najbolj nenavadnih kolesarskih tekem že drugič združila dve legendarnosti. Prva je bila seveda kolo pony, kolo moje mladosti, iz današnje perspektive zaradi majhnih gum eno bolj počasnih in zato za nekatere tudi precej neuporabnih koles. Druga je bila vzpon na Vršič, naš najprestižnejši gorski prelaz, ki za kolesarske navdušence vedno znova predstavlja poseben izziv.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 10. 6. 2016 - Razstava lokalne vizualne scene v podporo obstoja Roga

Po ponedeljkovem prihodu bagrov na območje nekdanje tovarne Rog so se uporabniki in uporabnice avtonomne cone v naslednjih dneh odzvali s festivalom Rogoviljenje. Del tega je tudi podporna razstava DSU (decentralizacija sodobnih umetnosti).

Neža Mrevlje

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Mladina, 10. 6. 2016 - Rog ni tovarna

V Rogu je približno 24 osrednjih dejavnih prostorov

Izak Košir

Cirkus

Eden od vizualno zanimivejših je Cirkus. Iz njega vedno odmeva živa glasba, po vrveh in rjuhah, ki visijo s stropa, pa plezajo in vadijo akrobati. Prizor sožitja, ki ga ne boste videli nikjer drugje v prestolnici. V Rogu cirkuška dejavnost poteka že dobrih deset let. Ena od rednih cirkusantk je Dana Auguštin, gibčna petintridesetletnica z Reke, ki je v Rog s kolegico prišla konec leta 2012. Iskali sta prostor, ki ima dovolj visoke strope za trening akrobacij na zračnih tkaninah. Pred dvema letoma so se jima pridružili še cirkusanti mlajše generacije, ki v Ljubljani prav tako nimajo kje vaditi.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 10. 6. 2016 - Rog, naš najboljši sosed

Razvoj mesta niso le mostovi, tlakovani trgi, športni objekti, urejeni parki in otroška igrišča, ampak seveda tudi novi konflikti, nove jezne in nerazumljene skupine, ki si vzamejo svoj prostor.

Bilo je v soboto zjutraj, 31. oktobra 2015, na vrhuncu begunske krize v Sloveniji. Država je prav tedaj vzpostavljala Šentilj kot točko izhoda beguncev iz Slovenije v Avstrijo, retorika politike pa se je vse bolj zaostrovala. Ljubljanske ulice so bile jutranje opustele. A kdor je hodil po Trubarjevi ulici ob zidu nekdanje tovarne Rog, je zlahka zaznal sicer pridušen vrvež dogajanja na dvorišču. Nenavadno za ta del Trubarjeve je bilo le veliko število različnih kombijev na parkiriščih ob cesti: od popolnoma novih bleščečih mercedesov do na roko prebarvanih in z domišljijo opremljenih. Z eno skupno značilnostjo: polni so bili oblek, opreme in hrane.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 9. 6. 2016 - Rog se na propadli projekt mestne občine odziva z umetnostjo

Skupnost uporabnikov in uporabnic Tovarne Rog nocoj ob 21. uri vabi na odprtje sklopa razstav naslovljenega Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog (DSU Rog). Pripravljajo jo v šestih razstavnih prostorih v Rogu, osrednja razstava pa bo v prostoru Zelenica v 1. nadstropju Tovarne. Ostala razstavišča so: Španska vas (3. nadstropje levo), Tilnov atelje (1. nadstropje, desno), predverje tovarne, Modri kot (skrajno desno cez dvorišče), Galerija Kljub Vsemu (levo od vhoda v tovarniški kompleks).

Sklop razstav pripravljajo v kontekstu spora z Mestno občino Ljubljana (MOL), ki je v ponedeljek neuspešno rušila Rog. "Razstava je zastavljena kot razstava podpore in vključuje umetnice, umetnike, kustose in kustosinje vseh generacij in vseh prominenc, od študentov do uveljavljanih in mednarodno priznanih umetnic, ki so s svojim delom in imenom pripravljeni podpreti Avtonomno Tovarno Rog. Fokus razstave je tako usmerjen na veliko število sodelujočih, pri čemer se ideja podporne razstave navezuje na običajno obliko podpore v obliki podpornega pisma, zato so v ospredje postavljena imena sodelujočih, ki predstavljajo večji del obstoječe lokalne scene sodobne vizualne umetnosti, s čimer se gradi simbolno moč Tovarne," so rogovci zapisali v sporočilu za javnost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 8. 6. 2016 - Proti rušenju nekdanje tovarne Rog

Podpisani zaposleni na Oddelku za pedagogiko in andragogiko ter na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ostro obsojamo brutalnost in nasilje, ki se je vzpostavilo ob konfliktu med Mestno občino Ljubljana oziroma njenim županom Zoranom Jankovićem ter mnogoterimi uporabniki in uporabnicami tovarne Rog. Zgroženi smo nad načinom reševanja konflikta, ki se, kot kaže urbana zgodovine zasedb in začasnih rab degradiranih, neuporabljenih, zapuščenih površin in prostorov v Ljubljani, zopet ponavlja po enakem scenariju, kot ga je mlada, alternativna urbana kultura doživela leta 2002 v primeru Avtonomne cone Molotov ter ob neštetih poskusih rušenja AKC Metelkove mesto v zadnjih dveh desetletjih. Urbana prestolnica, kot je Ljubljana, si ne sme privoščiti pritlehnih provokacij, da nad mlade in ustvarjalne umetnike, aktiviste, študente, kulturnike, ustvarjalce in druge uporabnice in uporabnike Roga sredi noči pošlje zasebno varnostno službo in provokativni rušilni stroj, potem pa, če se bo zgodovina ponovila, čaka na izčrpavanje in dokončno izčrpanje kreativne energije in volje.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice