V medijih

Dnevnik, 8. 6. 2016 - Župan Janković lahko Rog zavzame s policijo

Župan Zoran Janković je dejal, da so gradbeniki v ponedeljek v Rogu vzpostavili gradbišče, s čimer bi se občina izognila propadu gradbenega dovoljenja, ki poteče 14. junija. S tem se strinja gradbeni strokovnjak Anton Štihec.

Na območju tovarne Rog je bilo včeraj, dan po vročem ponedeljku, mirno. Glavni vhod je še vedno zabarikadiran z odpadnim materialom, vrata so zvarili, na dvorišču in v zgradbah potekajo kulturne in druge dejavnosti. Medtem ko rogovci noč in dan stražijo svoj socialni in kulturni prostor ter načrtujejo, kako ga bodo branili, se v luči ponedeljkovih dogodkov poraja več vprašanj, povezanih s tem, ali je mestna občina resnično vzpostavila gradbišče, kot trdi župan Zoran Janković. Če ga je, potem ji gradbeno dovoljenje, ki se izteče 14 junija, ne bo propadlo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Zurnal, 8. 6. 2016 - Rogovci zavarovali vhod: "Nasilja nad nami ne bo zganjal nihče"

Rogovci, ki so se v ponedeljek uprli rušenju petih objektov na območju nekdanje tovarne, so nad območjem prevzeli nadzor. Do naslednjega tedna poteka RoGoviljenje, županu Jankoviću pa sporočajo, da nasilja nad njimi ne bo zganjal nihče. Želijo si dialog, a na rušenje ne bodo pristali.

Pred nekdanjo tovarno Rog, tam kjer so pri vhodi stali varnostniki, so zdaj rogovke in rogovci, ki skušajo preprečiti napovedano rušenje objektov. Za ograjo pa poteka pravi kulturni festival - ROGoviljenje -, ki zajema vse od tečaja slovenščine za tujce, debat, vrste glasbenih koncertov pa do joge na dvorišču. Vse brezplačno in prostovoljno - tudi obvezno kosilo ob 16. uri.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 7. 6. 2016 - Rušenje Roga: MOL nisi ti, MOL smo mi

Ko je ljubljanski župan Jože Strgar leta 1993 ponoči poslal nad aktiviste in umetnike na Metelkovi bagre, je pokazal dvoje. Najprej popolno nerazumevanje socialnopolitičnega dogajanja, v katerem so se že jasno kazale prostorske stiske vseh, ki niso zapluli v vode kulturno-umetniškega mainstreama in naraščajoče profitne naravnanosti, se pravi tistega segmenta družbe, ki je bil ekonomsko odrinjen, a kreativno, socialno in refleksivno izjemno prodoren. In potem, bedno poniglavost in agresivnost: namesto dialoga udarec bagrov sredi noči, nasilno rušenje, kjer je le neznanska sreča preprečila žrtve.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 7. 6. 2016 - Tudi Rogovci napovedali uporabo vseh pravnih sredstev

Uporabniki Roga bodo, podobno kot župan Zoran Janković, uporabili vsa pravna sredstva, da bodo lahko še naprej delovali v nekdanji tovarni – tako glede motenja posesti kot glede posestnega varstva.

"Tako so nam svetovali pravniki v medijih in odvetniki, ki so nas sami poklicali," je povedala Aigul Hakimova po ponedeljkovih dogodkih v Rogu.

Kot je še povedala Hakimova, so tako rogovci kot Mestna občina Ljubljana (Mol) posestniki tovarne, le da je Mol tudi lastnica predmetnih premičnin. Po njenih informacijah je sicer Janković že vložil tožbo proti motenju posesti in predlog za izdajo začasne odredbe, sami pa so se odločili, da bodo postopali podobno.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 6. 6. 2016 - Fotogalerija: Rog pred rušenjem varuje živi zid

Nekaj po 3. uri zjutraj so varnostniki Valine v prostorih tovarne Rog presenetili prisotne uporabnike tega alternativnega centra. V zgradbi naj bi se takrat nahajalo okoli deset ljudi. V znak rušenja objekta je bil pripeljan tudi bager. Kasneje je na kraj dogodka prišla tudi policija, ki je nato po nekaj urah prizorišče zapustila, varnostniki pa so ostali. Slednji stražijo zgradbo in ljudem preprečujejo vstop, dostop je bil najprej omejen tudi novinarjem.

Pri prerivanju med varnostniki in protestniki naj bi bilo v zgodnjih jutranjih urah nekaj uporabnikov Roga tudi ranjenih. Trenutno se v Rogu nahaja okoli sto ljudi. Vzrok za živi zid rogovcev je bil zadnji brezplodni sestanek uporabnikov tovarne z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, po katerem so v sporočilu v javnost zapisali, da bodo rušenje Roga preprečili tudi "s svojimi telesi", saj ne dovolijo, da bi Rog postal še ena gradbena jama.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 6. 6. 2016 - Janković o Rogu: Rušimo objekte, ki so last mestne občine

Ljubljanski župan Zoran Janković se je na novinarski konferenci pred Mestno hišo odzval na današnje dogajanje v Rogu. Protest uporabnikov tovarne, ki so naredili živi zid, je označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine. Gradbišče v Rogu pa je z današnjim dnem, kljub uporu in incidenti z varnostniki, vzpostavljeno. Glede nasilja slednjih, ki jih je najela Mestna občina Ljubljana (MOL), je dejal, da zadevo prepušča policiji: "Jaz zagotovo nisem bil zraven. Naj to rešijo tisti, ki so bili poleg."

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 6. 6. 2016 - Boj za tovarno Rog: rogovci dobili bitko, vojna bo še dolga

Ponoči in dopoldne je bilo vroče na območju tovarne Rog. Bitko med mestno občino, ki so jo branili varnostniki, in rogovci so dobili slednji. Toda boj se bo verjetno prestavil na sodišče, kar je napovedal župan Zoran Janković. Ta lahko rogovce iz tovarne vrže le po sodni poti.

Bitka se je začela že v zgodnjih jutranjih urah, nekaj čez tretjo, ko je peščico rogovcev, ki so prenočili za zidovi Trubarjeve ceste 76 ravno za tak primer, prebudil bager. Pet ali šest ljudi je le nekaj metrov, preden je dosegel zgradbo, ki jo je po naročilu mestne občine nameravalo rušiti gradbeno podjetje Dolinšek transport, zastavilo lastna telesa – usedli so se med gosenice in vozniku izmaknili ključ.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Demokracija, 6. 6. 2016 - Tovarna Rog – ko otroci iz razbitih družin okupirajo tujo lastnino

Zadnje dogajanje na območju opuščene tovarne Rog – spomnimo, tu so nekdaj izdelovali legendarna kolesa – je marsikoga znova spomnilo na obstoj t. i. skvoterjev, torej nepovabljenih prebivalcev zgradb, ki so praviloma opuščene in niso v njihovi lasti. Pa tudi na to, kako v resnici v Sloveniji sploh deluje pravna država in koliko dejansko sploh velja pravica lastnika nepremičnine, da z njo svobodno razpolaga.

V tem primeru imamo opraviti z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki se je znašel v sporu z »rogovci«, zadeva pa je pripeljala celo do nasilnega incidenta med omenjeno skupino ter policijo. »Rogovci« namreč niso dovolili rušenja tamkajšnjega kompleksa. Češ tu smo zrasli, tu bomo ostali. In ker je zadeva eskalirala do nasilnega spopada, je jasno, da bodo svoj glas takoj dvignili najbolj dogmatični branilci socializma, pa naj bo to Iniciativa za demokratični socializem, ZL, Alternativna akademija (nekdaj znana kot Liberalna akademija) in razni »metelkovci«.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 6. 6. 2016 - Kako se je v Rogu vse začelo?

Ob današnjem dogajanju v ljubljanskem Rogu, kamor so v zgodnjih jutranjih urah pripeljali bager, čeprav je bilo rušenje po besedah uporabnikov napovedano za 14. junija, se velja zazreti nazaj. Kako se je vse to, kar poznamo pod današnjim Rogom, sploh začelo in v kaj se je v teh desetih letih spremenilo.

Z jutranjim prihodom varnostnikov in bagra na območje nekdanje tovarne Rog, v noči na ponedeljek ob 3. uri ter osem dni pred napovedanim rušenjem, je še dokončno postalo jasno, da dialoga občine z uporabniki Roga ne bo več. V izjavi za medije je Janković dejal, da bodo "po tem, kar se je danes zgodilo, prepustili zadevo policiji in sodišču".

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 6. 6. 2016 - Koga pa vi podpirate: župana Jankovića ali rogovce, ki so zasedli nekdanjo tovarno?

Pri napovedanem rušenju tovarne Rog v Ljubljani se zapleta. Ponoči so na območje nekdanje tovarne koles pripeljali bager, ker naj bi se v kratkem začelo rušenje stavb. Občina na tem območju načrtuje gradnjo novih objektov. Med varnostniki in rogovci je prišlo do prerivanja.

Po incidentu z varnostniki službe Valina, ki so po navedbah uporabnikov zgodaj zjutraj zaprli dostop na območje in pri tem poškodovali nekaj ljudi, so rogovci s strehe tovarne sporočili, da ne bodo dopustili, da "trma župana Zorana Jankovića uniči enega od dveh odprtih avtonomnih prostorov Ljubljani". Varnostniki so območje Roga nato zapustili.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice