V medijih

Mladina, 10. 6. 2016 - Rog ni tovarna

V Rogu je približno 24 osrednjih dejavnih prostorov

Izak Košir

Cirkus

Eden od vizualno zanimivejših je Cirkus. Iz njega vedno odmeva živa glasba, po vrveh in rjuhah, ki visijo s stropa, pa plezajo in vadijo akrobati. Prizor sožitja, ki ga ne boste videli nikjer drugje v prestolnici. V Rogu cirkuška dejavnost poteka že dobrih deset let. Ena od rednih cirkusantk je Dana Auguštin, gibčna petintridesetletnica z Reke, ki je v Rog s kolegico prišla konec leta 2012. Iskali sta prostor, ki ima dovolj visoke strope za trening akrobacij na zračnih tkaninah. Pred dvema letoma so se jima pridružili še cirkusanti mlajše generacije, ki v Ljubljani prav tako nimajo kje vaditi.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 10. 6. 2016 - Rog, naš najboljši sosed

Razvoj mesta niso le mostovi, tlakovani trgi, športni objekti, urejeni parki in otroška igrišča, ampak seveda tudi novi konflikti, nove jezne in nerazumljene skupine, ki si vzamejo svoj prostor.

Bilo je v soboto zjutraj, 31. oktobra 2015, na vrhuncu begunske krize v Sloveniji. Država je prav tedaj vzpostavljala Šentilj kot točko izhoda beguncev iz Slovenije v Avstrijo, retorika politike pa se je vse bolj zaostrovala. Ljubljanske ulice so bile jutranje opustele. A kdor je hodil po Trubarjevi ulici ob zidu nekdanje tovarne Rog, je zlahka zaznal sicer pridušen vrvež dogajanja na dvorišču. Nenavadno za ta del Trubarjeve je bilo le veliko število različnih kombijev na parkiriščih ob cesti: od popolnoma novih bleščečih mercedesov do na roko prebarvanih in z domišljijo opremljenih. Z eno skupno značilnostjo: polni so bili oblek, opreme in hrane.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 9. 6. 2016 - Rog se na propadli projekt mestne občine odziva z umetnostjo

Skupnost uporabnikov in uporabnic Tovarne Rog nocoj ob 21. uri vabi na odprtje sklopa razstav naslovljenega Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog (DSU Rog). Pripravljajo jo v šestih razstavnih prostorih v Rogu, osrednja razstava pa bo v prostoru Zelenica v 1. nadstropju Tovarne. Ostala razstavišča so: Španska vas (3. nadstropje levo), Tilnov atelje (1. nadstropje, desno), predverje tovarne, Modri kot (skrajno desno cez dvorišče), Galerija Kljub Vsemu (levo od vhoda v tovarniški kompleks).

Sklop razstav pripravljajo v kontekstu spora z Mestno občino Ljubljana (MOL), ki je v ponedeljek neuspešno rušila Rog. "Razstava je zastavljena kot razstava podpore in vključuje umetnice, umetnike, kustose in kustosinje vseh generacij in vseh prominenc, od študentov do uveljavljanih in mednarodno priznanih umetnic, ki so s svojim delom in imenom pripravljeni podpreti Avtonomno Tovarno Rog. Fokus razstave je tako usmerjen na veliko število sodelujočih, pri čemer se ideja podporne razstave navezuje na običajno obliko podpore v obliki podpornega pisma, zato so v ospredje postavljena imena sodelujočih, ki predstavljajo večji del obstoječe lokalne scene sodobne vizualne umetnosti, s čimer se gradi simbolno moč Tovarne," so rogovci zapisali v sporočilu za javnost.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 8. 6. 2016 - Proti rušenju nekdanje tovarne Rog

Podpisani zaposleni na Oddelku za pedagogiko in andragogiko ter na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ostro obsojamo brutalnost in nasilje, ki se je vzpostavilo ob konfliktu med Mestno občino Ljubljana oziroma njenim županom Zoranom Jankovićem ter mnogoterimi uporabniki in uporabnicami tovarne Rog. Zgroženi smo nad načinom reševanja konflikta, ki se, kot kaže urbana zgodovine zasedb in začasnih rab degradiranih, neuporabljenih, zapuščenih površin in prostorov v Ljubljani, zopet ponavlja po enakem scenariju, kot ga je mlada, alternativna urbana kultura doživela leta 2002 v primeru Avtonomne cone Molotov ter ob neštetih poskusih rušenja AKC Metelkove mesto v zadnjih dveh desetletjih. Urbana prestolnica, kot je Ljubljana, si ne sme privoščiti pritlehnih provokacij, da nad mlade in ustvarjalne umetnike, aktiviste, študente, kulturnike, ustvarjalce in druge uporabnice in uporabnike Roga sredi noči pošlje zasebno varnostno službo in provokativni rušilni stroj, potem pa, če se bo zgodovina ponovila, čaka na izčrpavanje in dokončno izčrpanje kreativne energije in volje.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 8. 6. 2016 - Župan Janković lahko Rog zavzame s policijo

Župan Zoran Janković je dejal, da so gradbeniki v ponedeljek v Rogu vzpostavili gradbišče, s čimer bi se občina izognila propadu gradbenega dovoljenja, ki poteče 14. junija. S tem se strinja gradbeni strokovnjak Anton Štihec.

Na območju tovarne Rog je bilo včeraj, dan po vročem ponedeljku, mirno. Glavni vhod je še vedno zabarikadiran z odpadnim materialom, vrata so zvarili, na dvorišču in v zgradbah potekajo kulturne in druge dejavnosti. Medtem ko rogovci noč in dan stražijo svoj socialni in kulturni prostor ter načrtujejo, kako ga bodo branili, se v luči ponedeljkovih dogodkov poraja več vprašanj, povezanih s tem, ali je mestna občina resnično vzpostavila gradbišče, kot trdi župan Zoran Janković. Če ga je, potem ji gradbeno dovoljenje, ki se izteče 14 junija, ne bo propadlo.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Zurnal, 8. 6. 2016 - Rogovci zavarovali vhod: "Nasilja nad nami ne bo zganjal nihče"

Rogovci, ki so se v ponedeljek uprli rušenju petih objektov na območju nekdanje tovarne, so nad območjem prevzeli nadzor. Do naslednjega tedna poteka RoGoviljenje, županu Jankoviću pa sporočajo, da nasilja nad njimi ne bo zganjal nihče. Želijo si dialog, a na rušenje ne bodo pristali.

Pred nekdanjo tovarno Rog, tam kjer so pri vhodi stali varnostniki, so zdaj rogovke in rogovci, ki skušajo preprečiti napovedano rušenje objektov. Za ograjo pa poteka pravi kulturni festival - ROGoviljenje -, ki zajema vse od tečaja slovenščine za tujce, debat, vrste glasbenih koncertov pa do joge na dvorišču. Vse brezplačno in prostovoljno - tudi obvezno kosilo ob 16. uri.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 7. 6. 2016 - Rušenje Roga: MOL nisi ti, MOL smo mi

Ko je ljubljanski župan Jože Strgar leta 1993 ponoči poslal nad aktiviste in umetnike na Metelkovi bagre, je pokazal dvoje. Najprej popolno nerazumevanje socialnopolitičnega dogajanja, v katerem so se že jasno kazale prostorske stiske vseh, ki niso zapluli v vode kulturno-umetniškega mainstreama in naraščajoče profitne naravnanosti, se pravi tistega segmenta družbe, ki je bil ekonomsko odrinjen, a kreativno, socialno in refleksivno izjemno prodoren. In potem, bedno poniglavost in agresivnost: namesto dialoga udarec bagrov sredi noči, nasilno rušenje, kjer je le neznanska sreča preprečila žrtve.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 7. 6. 2016 - Tudi Rogovci napovedali uporabo vseh pravnih sredstev

Uporabniki Roga bodo, podobno kot župan Zoran Janković, uporabili vsa pravna sredstva, da bodo lahko še naprej delovali v nekdanji tovarni – tako glede motenja posesti kot glede posestnega varstva.

"Tako so nam svetovali pravniki v medijih in odvetniki, ki so nas sami poklicali," je povedala Aigul Hakimova po ponedeljkovih dogodkih v Rogu.

Kot je še povedala Hakimova, so tako rogovci kot Mestna občina Ljubljana (Mol) posestniki tovarne, le da je Mol tudi lastnica predmetnih premičnin. Po njenih informacijah je sicer Janković že vložil tožbo proti motenju posesti in predlog za izdajo začasne odredbe, sami pa so se odločili, da bodo postopali podobno.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 6. 6. 2016 - Fotogalerija: Rog pred rušenjem varuje živi zid

Nekaj po 3. uri zjutraj so varnostniki Valine v prostorih tovarne Rog presenetili prisotne uporabnike tega alternativnega centra. V zgradbi naj bi se takrat nahajalo okoli deset ljudi. V znak rušenja objekta je bil pripeljan tudi bager. Kasneje je na kraj dogodka prišla tudi policija, ki je nato po nekaj urah prizorišče zapustila, varnostniki pa so ostali. Slednji stražijo zgradbo in ljudem preprečujejo vstop, dostop je bil najprej omejen tudi novinarjem.

Pri prerivanju med varnostniki in protestniki naj bi bilo v zgodnjih jutranjih urah nekaj uporabnikov Roga tudi ranjenih. Trenutno se v Rogu nahaja okoli sto ljudi. Vzrok za živi zid rogovcev je bil zadnji brezplodni sestanek uporabnikov tovarne z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, po katerem so v sporočilu v javnost zapisali, da bodo rušenje Roga preprečili tudi "s svojimi telesi", saj ne dovolijo, da bi Rog postal še ena gradbena jama.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Mladina, 6. 6. 2016 - Janković o Rogu: Rušimo objekte, ki so last mestne občine

Ljubljanski župan Zoran Janković se je na novinarski konferenci pred Mestno hišo odzval na današnje dogajanje v Rogu. Protest uporabnikov tovarne, ki so naredili živi zid, je označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine. Gradbišče v Rogu pa je z današnjim dnem, kljub uporu in incidenti z varnostniki, vzpostavljeno. Glede nasilja slednjih, ki jih je najela Mestna občina Ljubljana (MOL), je dejal, da zadevo prepušča policiji: "Jaz zagotovo nisem bil zraven. Naj to rešijo tisti, ki so bili poleg."

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice