V medijih

Delo, 7. 9. 2013 - Bolje, če se korak malce upočasni. Manj bodo zgradili, bolje bo.

Navidezno mestno obzidje izključuje današnje naseljence Roga. Umetniki, kulturniki, skejtarji, grafiterji, glasbeniki in aktivisti se znajdejo po svoje.

V prvem nadstropju nekdanje tovarne Rog stoji dolga miza, okrog so postavljeni stoli različnih oblik in kakovosti. Skupščina je napovedana za ob peti uri, deset minut čez nas je tam le peščica. Zamujajo pač, »višja je izobrazba, večja je zamuda«, se smeji eden tistih, ki so prišli točno. Še deset minut in prostor se napolni s približno tridesetimi ljudmi. Tobak, zvit v male papirčke, začne zrak polniti z dimom, ogorki se kulturno ugašajo v improvizirane pepelnike. Razlog za sklic skupščine? Dan odprtih vrat, za katerega se navzoči začasni uporabniki Roga hitro strinjajo, da bo na sporedu prvi konec tedna v oktobru. »Da nas bodo končno nehali primerjati s Strojanovimi.«

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 12. 7. 2013 - Sedanji uporabniki Roga si ne želijo prenove

Mestna občina Ljubljana (MOL) se je odločila, da se bo gradnje Centra sodobnih umetnosti Rog lotila sama. Sedanji uporabniki nekdanje tovarne Rog si tega ne želijo.

Ob tem opozarjajo, da je "načrt uničenja enega izmed stičišč, ki ohranja možnosti za razvijanje drugačnih programov, v sedanjih razmerah nadvse nespametna odločitev".

Ljubljanski mestni občini med drugim očitajo, da se gradnje Centra sodobne umetnosti Rog, v katerega izvedljivost in uspešnost naj bi podvomili tudi mednarodni strokovnjaki, namerava lotiti kljub temu, da za to nima zagotovljenih sredstev niti nima jasne vizije, kako bo center deloval tako na ravni upravljanja kot spodbujanja ustvarjalnosti.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Delo, 29. 6. 2013 - Do Centra sodobnih umetnosti Rog v več etapah

Sprememba OPPN: Zaradi ekonomske situacije bodo gradili počasneje.

Kljub temu da je občina po tem, ko ji k javno-zasebnemu partnerstvu pri projektu Center sodobnih umetnosti Rog ni uspelo pridobiti nobene gospodarske družbe, nameravala gradnjo izpeljati v več etapah hkrati, ji to ne bo uspelo. Zaradi ekonomske situacije se bodo namreč lotili vsake faze posebej.

Na prihodnji seji mestnega sveta, ki bo 8. julija, bodo namreč mestni svetniki obravnavali tudi predlog spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za projekt Rog.

Spremembe v načrtu se v glavnem nanašajo na etapnost gradnje, s katerimi bo mogoča ureditev območja v posameznih manjših, finančno bolj obvladljivih etapah. »Situacija, predvsem ekonomska, se je po sprejetju OPPN spremenila, zato sočasno urejanje območja v obsegu, kot ga opredeljuje OPPN, ni mogoče,« so zapisali v dopolnjenem osnutku odloka.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 19. 10. 2012 - Squat atelje v opuščeni tovarni Rog

Živo dogajanje v tovarni Rog v svoji obliki napoveduje prihodnji Center sodobnih umetnosti Rog. Med plesalci, glasbeniki in urbanimi dejavnostmi večji del prostora zavzemajo tudi likovniki.

Rog s svojim socialnim programom živi in je del urbanega mestnega življenja. Ena od neprofitnih dejavnosti v stari tovarni je tudi ustvarjalna likovna umetnost. V opuščenih prostorih so svoj prostor našli številni mladi umetniki. Med njimi tudi Tilen Kurent Mihelič, absolvent kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO).

V Rogu ni prisile, ni korekcij, ni težav Njegovo umetniško ustvarjanje združuje različne likovne principe in medije. Tilen urbano in likovno izkušnjo prevaja v medij umetnosti, ki se prepleta med kiparstvom in slikarstvom. Študent kiparstva svoje umetniško ustvarjanje razpenja med prostori akademije na Erjavčevi in v staro tovarno Rog, kjer si je uredil svoj delovni prostor. Rog kot prostorska alternativa umetniku omogoča razvoj, študij in povezovanje mnenj z drugimi uporabniki prostorov.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Pogledi, 21. 6. 2012 - Laboratorij za kreativne industrije

O tem, kako daleč je projekt revitalizacije nekdanje tovarne Rog in njenega območja, smo se pogovarjali z Jernejo Batič, podsekretarko na oddelku za kulturo Mestne občine Ljubljana in vodjo prenove tovarne Rog.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 2. 5. 2012 - Kakšna je realna prihodnost prostorov nekdanje tovarne Rog?

Revitalizacija tovarne Rog, ki je tako po mnenju Mestne občine Ljubljana kot po mnenju trenutnih začasnih uporabnikov stavbe nujno potrebna, je po petih letih načrtovanja končno postala resen načrt za bližnjo prihodnost. Težava pa je v nasprotujočih si idejah, ki jih imajo za prihodnost Roga eni in drugi.

Trenutni uporabniki Roga, umetniki, skejterji, razna kulturna društva pa tudi brezdomci in tisti, ki so se za življenje v Rogu odločili očitajo MOL-u, da revitalizacijo vodi od zgoraj navzdol, se z njimi ne posvetuje in ne upošteva njihovih želja in idej, ki bi, kakor trdijo sami, pomenila velik prihranek za občino. Očitno pa bo o prihodnosti prostorov, ki so trenutno v slabem stanju prav zares odločal trenutno še ne obstoječi zasebni partner, saj ne MOL ne začasni uporabniki nimajo sredstev, da bi se projekta dejansko lotili.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 25. 12. 2011 - Gradnja Centra sodobnih umetnosti Rog naj bi se pričela v prihodnjem letu

Na območju nekdanje tovarne Rog bo nastal Center sodobnih umetnosti. Z gradnjo naj bi, kot so povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL), pričeli v prihodnjem letu.

Sicer pa se je MOL v želji po revitalizaciji območja nekdanje tovarne vključil v evropski projekt Druga priložnost (Second Chance).

Cilj projekta, v katerem je MOL partner skupaj z Muzeji in galerijami mesta Ljubljane, je analizirati, preizkusiti in izpopolniti rešitve za urbano regeneracijo in spodbujanje razvoja degradiranih območij v petih evropskih mestih. Projekt, kot so pojasnili na MOL, vključuje številne analize in posvete, na podlagi katerih v Ljubljani izpopolnjujejo predvidene rešitve za projekt revitalizacije Roga.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Siol, 21. 2. 2011 - Skejterski ponos v tovarni Rog

Do nedavnega so Slovenci podvige na kolesih BMX, rolkah in rolerjih lahko izvajali le ob lepem vremenu. Iz te frustracije je v nekdanji tovarni Rog zrasel največji notranji skate park na Balkanu.

Ko je skupina mladih Ljubljančanov na televiziji videla posnetke zapuščenih hal v zapuščeni nekdanji tovarni Rog, so videli možnost uresničitve dolgoletnih sanj. Ko so prvič obiskali prazne Rogove hale, so bile polne smeti, tla so bila pokrita z dva centimetra debelo plastjo masti. In so jo začeli čistiti.

Učili so se sproti Najprej so se tukaj podili vozniki BMX-koles, saj so bila za njih dovolj dobra tudi tovarniška tla. Hala je kmalu pritegnila tudi uporabnike drugih prevoznih sredstev in skupaj so začeli ustvarjati vizijo največjega notranjega skate parka na Balkanu. Do takrat so bile skakalnice na dovozih pred hišo ter in skakalnice iz snega za snežno deskanje edine izkušnje, ki so jih imeli z gradnjo česa podobnega. Vendar so med njimi tudi profesionalci, ki so videli že veliko parkov po vsem svetu. Pomagalo je tudi, da so bili pripravljeni žrtvovati ves prosti čas in denar. Park je rezultat frustracije, ki je nastala po vseh zimah, ko so kolesa, rolke in rolerji stali v garažah.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Delo, 16. 2. 2011 - Prednosti Centra sodobnih umetnosti Rog je več kot slabosti

V nabito polni konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana je bila danes predstavljena analiza prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti za razvoj nekdanje tovarne Rog v Center sodobnih umetnosti (CSU).

Analiza prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti (PSPN) za razvoj nekdanje tovarne Rog v Center sodobnih umetnosti (CSU), ki jo je za naročnika, to je Mestno občino Ljubljana in Muzej in galerije mesta Ljubljane, opravil Inštitut za civilizacijo in kulturo, je bila danes predstavljena na drugem srečanju deležnikov (prihodnji uporabniki, ustvarjalci, obiskovalci) v nabito polni konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Zurnal, 11. 2. 2011 - CSU Rog – test ambicioznosti

Analiza. Lokacija je dobra, vsebine tudi, težave vseeno bodo.

Izbor umetniških področij, ki jim bo namenjen Center sodobnih umetnosti (CSU) Rog – vizualne umetnosti, arhitektura in oblikovanje –, je dobro pretehtan, je pokazala analiza, ki jo je v sklopu projekta Second Chance izvedel Inštitut za civilizacijo in kulturo. Raziskali so prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti pri preoblikovanju nekdanje tovarne Rog v CSU, in sicer na podlagi različnih gradiv, podatkov, anket in intervjujev.

Analiza glede lokacije skoraj ne najde šibkih točk, opozarja pa, da ljudje niso vajeni na takšne urbane enote, zato ni mogoče pričakovati, da bodo uporabniki, izvajalci, upravitelji, obiskovalci in sosedje v hipu prepoznali potenciale novega središča in znali uživati v njih – za to bo potrebnega nekaj časa.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice