V medijih

Pop TV, 19. 4. 2008 - Proti "evropskemu apartheidu"

Protestniki so zahtevali spremembo azilne politike in opozarjali na nevzdržne razmere na tem področju v Sloveniji.

Gibanje Svet za vsakogar in Socialni center Rog sta danes pripravila manifestacijo pod geslom Svet za vsakogar. Približno petdeset pripadnikov gibanj in prosilcev za azil je tako s protestnim pohodom po ljubljanskih ulicah opozarjalo na po njihovem mnenju nevzdržne razmere na tem področju.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 8. 4. 2008 - "Pridobili smo si posestno pravico!"

Le nekaj dni po obisku župana Zorana Jankovića so uporabniki nekdanje tovarne Rog praznovali drugo obletnico zasedbe opuščenih prostorov. Ob tej priložnosti so pripravili 72-urni neprekinjeni program, a se je na večer dogodka odvil podoben scenarij kot ob prvi obletnici zasedbe, ko je župan poostril nadzor nad gibanjem po območju tovarne in s tem onemogočil vstop obiskovalcev.

Kljub temu se Aleš Košir, eden od organizatorjev aktivnosti v Rogu, spominja, da je bil Janković nad delovanjem sprva navdušen: "Koncertna dvorana je ena najlepših dvoran v Ljubljani in tudi župan ni mogel skriti navdušenja, ko jo je prišel pogledat." Iz dvorane so morali uporabniki najprej odpeljati velike količine odpadkov, vendar so v enem letu in pol delovanja na njenem odru gostili 250 skupin, s čimer se ne more pohvaliti nobeno drugo prizorišče v prestolnici. S podobno uspešnim delovanjem se lahko pohvali Galerija Vsemu navkljub, kjer so v letu in pol gostili 28 razstav, med katerimi se najde nemalo tujih in slovenskih sodobnih avtorjev z mednarodnim slovesom. "Rog je postal pomemben kulturni in socialni center, kar priznavajo mnogi posamezniki, javne osebnosti, mreže in institucije v Evropi," pravi Andrej Kurnik, predavatelj politologije na Fakulteti za družbene vede in eden od predstavnikov uporabnikov nekdanje tovarne.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

RTV SLO, 21. 3. 2008 - MOL razmišlja o zaprtju Roga

Ljubljanski župan po nenapovedanem obisku v Rogu razmišlja o zaprtju prostorov tudi za dnevne dejavnosti.

Zoran Jankovič se je za obisk odločil po pritožbi ene izmed sosed v četrtek zvečer. Kot so sporočili z MOL-a, je župan po obisku ugotovil, da se je kršil dogovor med občino in uporabniki Roga. Dogovorjeni so bili, da je bivanje v prostorih prepovedano, vendar je v njih ob županovem obisku prebivalo več deset ljudi.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Pop TV, 21. 3. 2008 - Janković znova "obiskal" Rog

Okole 20. ure je uporabnike Roga znova obiskal ljubljanski župan Zoran Janković in jim grozil z varnostniki in policijo, če takoj ne zapustijo prostorov. "Janković deluje zelo impulzivno in neracionalno," je županov obisk komentirala uporabnica Roga Barbara.

Prvi obisk že včeraj zvečer

Janković je v Rogu bil že včeraj okoli 23. ure. "Nekaj čez 23. uro se je v Rogu pojavil župan Janković in jezno dejal, da bo izpraznil in zapečatil območje nekdanje tovarne. Okrepljeni skupini varnostnikov je naročil, da ne smejo nikogar spustiti na območje Roga in da mora biti Rog do 9. ure zjutraj izpraznjen," je danes povedala Aigule Hakimova, aktivistka iz Roga.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

E-Delo, 21. 3. 2008 - Janković zagrozil z izpraznitvijo Roga

Ljubljanski župan Zoran Janković se je včeraj pozno ponoči pojavil v nekdanji tovarni Rog in zagrozil, da bo odredil izpraznitev in zapečatenje. Povod njegove odločitve naj bi bila kršitev dogovora z Molom, da nihče ne sme bivati v tovarni. Mol naj bi prejela pritožbe sosedov, da je v Rogu skupina nemških državljanov, ki naj bi tam tudi bivala, piše na spletni strani tovarne Rog.

Začasni uporabniki in uporabnice Roga na spletni strani zavračajo županovo obtožbo in menijo, da gre le za ponoven poskus preprečevanja delovanja Roga, ki si je v dveh letih delovanja kljub sistematičnemu oviranju s strani Mola zgradil široko podporno mrežo, ustvaril brezštevilne kulturne, socialne, izobraževalne, umetniške in drugačne dogodke, za katere v mestu prej ni bilo prostora.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

RTV SLO, 25. 2. 2008 - Začenja se teden izbrisanih

Ob obletnici izbrisa 18.305 oseb iz registra stalnih prebivalcev se začenja teden izbrisanih. Ti še zmeraj pričakujejo popravo krivic.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

RTV SLO, 20. 2. 2008 - Rog: Kršenje pravic v azilnem domu

Socialni center Rog je pozval, da je treba ukrepati glede stanja v azilnem domu v Ljubljani, kjer sta si pred kratkim moška prerezala žile.

Kot so razložili Rogovci, naj bi v azilnem domu prihajalo do kršenja človekovih pravic. Opozarjajo, da je azil prostor ogrožanja, in ne zaščite ljudi. Aktivistka Aigul Hakimova je na tiskovni konferenci izrazila prepričanje, da se z azilanti ravna nehumano, upiranje med njimi je vse pogostejše, vlada pa sprejema zakone, namenjene ukinitvi azila.

attachment | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

RTV SLO, 23. 12. 2007 - Tabuji posneli že dvanajsti videospot

Pomlajena zasedba Tabu je s pesmijo Oblak za dva dokazala, da po treh uspešnih albumih še vedno lahko preseneti poslušalce.

Pesem je na radijskih postajah nemudoma postala uspešnica. Pritegnila je tudi precejšnjo pozornost koncertnega občinstva, ki jo prepeva prav tako glasno kot starejše pesmi Dobra vila, Angel, Greh in V soju luči.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

RTV SLO, 14. 12. 2007 - Dom na Poljanski v slabem stanju

Pred sedežem ljubljanske Snage je potekala protestna akcija, kjer se je skušalo opozoriti na nevzdržne razmere v delavskem domu.

Organizator protesta Socialni center Rog je na direktorja Snage naslovil zahteve po dostojnem bivališču, pravični najemnini ter pravici do zasebnosti in združevanja.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Dnevnik, 3. 10. 2007 - V Rogu tudi stanovanja

V program prodaje nepremičnin je Mestna občina Ljubljana (MOL) uvrstila tudi stavbo nekdanje tovarne koles Rog, ocenjeno na 21,8 milijona evrov.

Kljub temu je župan Zoran Janković na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da je Rog na seznam uvrščen le deloma. Tako projekt, ki ga je MOL zasnovala za Rog, teče po načrtih.

Do konca leta MOL namerava podreti pomožne objekte na dvorišču Roga, še letos bodo začeli tudi s pripravo arhitekturnega natečaja za obnovo in novo pozidavo vsega kompleksa. V glavni stavbi poslopja je tako v pritličju predviden Center sodobne umetnosti, v zgornjih prostorih bodo nadstandardna stanovanja, pod objektom pa podzemna garaža.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice