Podpora

Je to res mest v katerem si želimo živeti?, 3.

Gospod župan MO Ljubljana Zoran Janković,

opravičujem se, če v svojem pismu, objavljenem v Dnevniku 18. 3., nisem dovolj jasno in razumljivo predstavil svojih dvomov o pravilnosti vašega ravnanja. Naj pojasnim svoje trditve.

Priprava in izvedba izpraznitve Roga brez naloga o izvršbi nakazujeta, da ste vedeli, da območje ni zapuščeno. Po naročilu MOL in s pomočjo pravnikov natančno premišljena, s policijsko silo podprta akcija »dokončne rešitve« v Rogu je bila samovoljna in barbarska, nevredna kultivirane, do meščanov odprte mestne oblasti.

2 komentarja | preberi več

Pismo podpore Avtonomni tovarni Rog: Lepe fasade, gnila ozadja - Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA

...Ko je sredi največje zdravstvene krize v zadnjem stoletju in sredi zime Mestna občina Ljubljana ob pomoči varnostnikov (beri: plačancev) in policije (beri: robocopov) iz prostorov avtonomnega centra Rog nasilno deložirala njegove uporabnice in uporabnike, ni bilo nobenega dvoma več, v kakšnem mestu in kakšni družbi živimo – takšni, kjer zaradi nehumanih in neobzirnih prizadevanj oblasti in kapitala ni prostora za alternative, nemainstreamovske umetniške prakse, za kritično misel, za družbeno in politično angažirano delovanje ter za ekonomsko šibkejše in socialno marginalizirane skupine. Ob evikciji izkazana represija in nasilje sta resnica najlepšega mesta na svetu in izvir lepot Slovenije...

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Sram me je

To besedilo je bilo 22.1.2021 objavljeno v Dnevniku pod naslovom Sram me je na povezavi www.dnevnik.si/1042947629/mnenja/odprta-stran/sram-me-je.

Star sem 56 let in redko jokam. Oči se mi orosijo ob kakšnem posebno ganljivem prizoru v knjigi ali filmu ali pa ob žalostnih zgodbah begunskih družin, ujetih v gozdovih južne Slovenije. Ob teh zgodbah se slepim in tolažim z mislijo, da so to stvari, na katere nimam vpliva. To seveda ni res, a tudi ni predmet tega zapisa.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Nasilna deložacija Avtonomne tovarne Rog - javno pismo

Pismo podpore ob nasilni deložaciji Avtonomne tovarne Rog kolektiva asistentk_ov in profesoric_jev Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, 28.1.2021

Na fakulteti za socialno delo profesorice, profesorji ter asistentke in asistenti socialnega dela izražamo podporo vsem, ki so bili dne 19. januarja 2021 nasilno izseljeni iz Avtonomne tovarne Rog, vsem kolektivom in posameznicam in posameznikom, ki so tam delovali. Med drugimi so bile to tudi študentke in študenti socialnega dela, ki so v prostorih AT Rog opravljali prakso socialnega dela in bili članice in člani različnih skupin. Obsojamo deložacijo stanovalk in staovalcev iz AT Rog, ki je bila izvedena nasilno in v času pandemije. Nekaj mladih ljudi je bilo poškodovanih, uničeni so bili tudi njihovi osebni predmeti.

Dejanje razumemo kot socialno čiščenje.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Je to res mesto, v kakršnem si želimo živeti?, Arne Vehovar

To besedilo je bilo 18.3.2021 objavljeno v Dnevniku pod naslovom Je to res mesto, v kakršnem si želimo živeti? na povezavi www.dnevnik.si/1042951366/mnenja/odprta-stran/je-to-res-mesto-v-kakrsnem-si-zelimo-ziveti.

Se še spomnite ameriškega predsednika, ki je svoje državljane, pa tudi nas, gledal v oči in lagal? Mnogokrat. To zna tudi naš predsednik vlade. In ljubljanski župan. Ta nam je gledal v oči in zatrjeval, da je bila stara tovarna Rog ob desantu 19. januarja prazna. Zatrjeval je tudi, da so bili uporabniki nasilni in je bil primoran poklicati na pomoč robocope s solzivcem, da so jih vklenili in umirili. Ob tem pa je vojska varnostnikov in gradbenih delavcev po navodilih odvetnikov že rušila in uničevala vse, kar jim je prišlo pod roke. Brez sodne odredbe.

4 komentarji | preberi več

cirkus kolektiv, Split Croatia Letter of support

...We condemn this crackdown on alternative culture in Slovenia, and the treatment of people from Rog by police and authorities. With its mere existence, Rog was and still is a statement against gentrifying politics and repression of local people...

Circus Collective - association for contemporary
circus and related artistic practices
Ulica slobode 28
21000 Split, Croatia
www.cirkus-kolektiv.org
cirkuskolektiv@gmail.com

LETTER OF SUPPORT

Circus Collective is expressing its solidarity with the community of Autonomous factory Rog, and deepest disappointment with the violent eviction of people in the Rog community.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

greetingz


he rogcrew,
we r sending soldiaric greetingz from our SQUAT//RANZIG AM DANZIG//@WE NEED HOMES TO STAY AT HOME in Frankfurt, Germany. We are spreading ur story and your call for donations. We hope u keep fighting against the repression and gather new energy to create and reclaim new utopian spaces of freedom in your city! They can evict our houses, but they can't evict solidarity!!

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

"if you need anything" from Bram Bos

Good people of Rog,
Mark my words. The righteousness of God may be beyond your comprehension, but if you are righteous in the eyes of God, he will take you in his palms. This is a blessing for your future.
Your resistance is nothing but a seed for Christ. They took it from you. Now rejoice.
Thank you, my dear friends. With you in hope and sorrow.
Yours, Bram

1 komentar

Pismo podpore Avtonomni tovarni Rog in njenim uporabnikom

Ponedeljek, 25. 1. 2021
Na Oddelku za kulturologijo Fakultete za družbene vede obsojamo akte nasilja Mestne občine Ljubljana, ki je namesto vzpostavljanja socialnega miru in dialoga v kriznih časih epidemije raje poskrbela za poglabljanje različnih stisk: spontanih ustvarjalcev in uporabnikov tovarne, brezdomnih, azilantov, študentov ter ostale mestne margine.

1 komentar | preberi več

pismo podpore rogu, oddelek za sociologijo FF UL, 25.1.2021

...Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je zgrožen nad nasilno deložacijo ustvarjalk in ustvarjalcev iz Avtonomne tovarne Rog in uničenjem njihove opreme in stvaritev.
Predstavniki Mestne občine Ljubljana so v preteklih dneh skušali upravičiti likvidacijo skupnosti v Rogu s tem, da so prostori v Rogu komunalno neurejeni – čeprav bi mesto moralo biti pri tem partner. Upravičevali so jo s tem, do so imeli zemljiškoknjižno in sodno kritje za prevzem posesti nad stavbami – a s tem ne morejo zmanjšati pravne teže dejstev, da so v izvršbi poškodovali premično imovino uporabnikov, da jim niso dali priložnosti za varen umik in da so deložacijo izvedli prek oseb brez ustreznih licenc za izvršbe. Napad na Rog so mestni uradniki skušali upravičiti s trditvijo, da so njegovi uporabniki in uporabnice zavračali dialog – s tem pa skušajo preusmeriti pozornost od dolgoletnega vsebinskega bistva spora. To je v tem, kakšne vsebine naj bi bile v prenovljenem Rogu.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice