Poziv

PETICIJA PROTI ŠIKANIRANJU DELAVCA IN SINDIKALISTA PREDRAGA PEĐE TOPIĆA IN ZATIRANJU DELAVSKEGA BOJA V LUKI KOPER

Podpišite PETICIJO PROTI ŠIKANIRANJU DELAVCA IN SINDIKALISTA PREDRAGA PEĐE TOPIĆA IN ZATIRANJU DELAVSKEGA BOJA V LUKI KOPER (http://www.njetwork.org/PETICIJA-PROTI-SIKANIRANJU-DELAVCA)!

Konec julija in na začetku avgusta lanskega leta je v Luki Koper potekala prelomna stavka (http://www.njetwork.org/Stavka-v-Luki-Koper). Stavka Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti in spontan protest delavcev IPS, združenih v sindikat SIPS, pomeni prelomno epizodo v delavskem in socialnem boju proti prekernosti, za delavske in socialne pravice ter skupno blaginjo. 24. januarja je predsednik sindikata delavcev pri podizvajalcih v Luki Koper (SIPS) Predrag Peđa Topić od svojega delodajalca Nedjo d.o.o. prejel pismo s prepovedjo opravljanja dela in vstopa v Luko Koper in vabilo na zagovor v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ti postopki proti delavcu in sindikalistu niso nič drugega kot napad na sindikalno združevanje, šikaniranje zaradi aktivnega zavzemanja za delavske in socialne pravice, poskus utišanja vsake kritike obstoječih družbenih odnosov, ki so za večino nevzdržni.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

ZAHTEVAJMO DRŽAVO KOT TVORCA SKUPNE BLAGINJE!

Zadnjih 20 let vse tri veje oblasti – izvršilna, zakonodajna in sodna dovoljujejo kapitalistom, financialistom, grabežljivcem pokrasti vse kar se pokrasti da. Tepta se zakonodajo, ki v izvoru temelji na etiki in ne obratno. Dovoljuje se izkrivljanje zakonskih norm v korist kapitalu.
S prihranki, varčevanjem, obrestmi od oderuških kreditov malih ljudi, banke špelulirajo z vrednostnimi papirji na trgu in dajejo kredite za napačne naložbe.
Kaznuje se kurje tatove, namesto da bi se zagrizeno pridobivalo dokaze in izdajalo kazenske ovadbe vsem, ki so si nezakonito in nepošteno pridobili veliko bogastvo na račun srednjega in nižjega sloja državljanov RS.

solidarity's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Peticija za novo politiko do drog

http://www.change.org/petitions/government-of-the-republic-of-slovenia-peticija-za-novo-politiko-do-drog

Na podlagi pričevanj, ki smo jih zbrali na delavnicah pred borzo, ugotavljamo, da je politika drog neustrezna in jo je treba spremeniti. Očitno je namreč, da pristop, ki sledi ameriškemu sloganu »Vojne proti drogam« povzroča več hudega kot dobrega. Krepi dobičke elit, krši človeške svoboščine in pravice, najeda pravno državo in določen del prebivalstva sili v revščino in stisko. Kriminalizira ljudi, ki nikomur nič nočejo, jim odreka dostojanstvo in pomoč, ko jo rabijo.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Izjava skupščine 15o (sprejeta v SC Rog 12. oktobra 2011)

Posamezniki in posameznice, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative, ki smo se zbrali na skupščini pred 15. oktobrom, dnevom, ko gremo povsod po svetu na ulice enotni za spremembo, sprejemamo naslednjo izjavo. Ker nima nihče copy right nad 15o, ne govorimo v imenu vseh, ampak želimo prispevati k skupnemu gibanju.

Smo del 99%. Smo tisti, ki proizvajajo družbeno bogastvo in smo se odločeni upreti nenehnemu razlaščanju in potiskanju v kot. Zato bomo v soboto del vstaje globalne generacije proti sistemu izkoriščanja.

Uprli se bomo finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe 1%. Finančni kapitalizem so finančne institucije, kot so banke, borze, finančni trgi in finančna industrija, oligarhi in tajkuni, izkoriščevalski gopodarji, predsedniki uprav ter politični razred, partitokracija in sistem predstavniške “demokracije”. Vsi vsiljujejo isto logiko odtujevanja, ki je pripeljala do tega, da je za večino na tem planetu trenutno stanje nevzdržno.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

15O: Skupna izjava in poziv udeležencev in udeleženk Hub Meetinga v Barceloni

Vabimo organizacije, skupine in posameznike, da se pridružijo pozivu in gibanju 15O:

Skupna izjava udeležencev in udeleženk Hub Meetinga v Barceloni

Mi, mreže in posamezniki ter posameznice, ki smo sodelovali na Hub Meetingu v Barceloni od 15. do 18. septembra, zavračamo zategovanje pasov (austerity) kot način reševanja krize, saj predpostavlja avtoritarno in antidemokratično upravljanje s skupnim bogastvom.

Politike zategovanja pasov in rezov obsojamo zato, ker povečujejo neenakosti in so neposreden napad na stebre blaginje evropskih držav in na socialne pravice, ki jih ti stebri garantirajo in so bile izborjene v številnih družbenih bojih.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Javni poziv k solidarnosti s stavkajočimi v Luki Koper

PETICIJA: Sedmi dan odločnega delavskega boja v Luki Koper pozivamo organizacije in posameznike ter posameznice iz civilne družbe k odločni solidarnosti

Stavka Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti in protestna prekinitev dela delavcev zaposlenih pri IPS v Luki Koper poteka sedmi dan. Dovolj časa, da ni več mogoče spregledati prelomnosti luške delavske akcije in njenih posledic za delavsko gibanje. Stavka in protestna prekinitev dela sta dosegli prelomno točko in ta epizoda industrijskega konflikta lahko pomeni nov zalet delavskemu gibanju, ki išče odgovor na vprašanje, kako obrniti trend umikanja in izgubljanja delavskih ter socialnih pravic. Zato se obračamo na civilno družbene organizacije in posameznike ter posameznice s pozivom, da izrazijo solidarnost z vsemi stavkajočimi, tako z delavci, ki so zaposleni pri Luki Koper kot z delavci, ki so zaposleni pri podizvajalcih.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Odprto pismo IWW predsedniku RS v zvezi s stavko v Luki Koper

Spoštovani predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk!

Kot ste seznanjeni v gibanju Nevidnih delavcev sveta (IWW) že dlje časa spremljamo problematiko migrantskih delavcev ter si prizadevamo za odpravo krivic, ki izhajajo iz sistemske ureditve njihovega položaja. V preteklosti ste že izrazili podporo prizadevanjem gibanja (ob boju samoorganizirane skupine delavcev SCT 18. februarja 2011, in ob stavki najemnikov delavcev Vegrada v delavskem domu na Ulici Vide Pregarčeve 15. julija 2011) in nas – glede na to, da problematiko še posebej pozorno spremljate – prosili, da naj vas sproti obveščamo o razpletu dogodkov ter perečih težavah te skupine ljudi, ki so v največjih stiskah, ne po svoji krivdi, prepuščeni svoji usodi in zahtevajo le to, kar so si zaslužili z delom.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Nevidni delavci sveta (IWW) podpiramo stavkajoče v Luki Koper!

V petek, 29. julija, so delavci Luke Koper začeli stavkati, saj so bila pogajanja o pogojih dela med njimi in upravo neuspešna. Luška uprava zdaj medije in javnost zavaja z izjavami, da je stavka neupravičena in celo nezakonita. Napačne informacije prihajajo tudi s strani Sindikata pristaniških delavcev, katerih predstavniki zavajajo, da stavka uveljavlja le interese žerjavistov, ki naj bi bili po njihovem mnenju že tako ali tako privilegirani. Resnica je povsem drugačna! Zahteve stavkajočih so več kot upravičene, saj se nanašajo na varnost pri delu in dolžino delovnega časa. Gre za to, da so življenja in zdravje delavcev pomembnejši od dobička, ki se pretaka v žepe nekaterih.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

JAPONSKA POTREBUJE POMOČ - JAPAN NEEDS HELP


klikni za povezavo do clanka na temo FUKUSHIMA
http://tovarna.org/node/3346

kaptive's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več
XML novice