Parisien's blog

Vzamimo si mesto!

(ob obletnici zasedbe bivše tovarne Rog)

24. marca bo sedma obletnica zasedbe zapuščene bivše tovarne Rog in odprtja dolgo zapuščenega kompleksa za avtonomno kulturno, socialno in politično produkcijo. Obletnica, ki se dogaja v kontekstu družbenega vrenja, vstaj, nepovratne krize neoliberalnega načina vladanja, v kontekstu začetka množičnega premišljevanja, upiranja in iskanja alternativ.

Kontekst zasedbe bivše tovarne Rog je bil drugačen. Marca 2006 še ni bilo svetovne finančne krize, Slovenija je komaj vstopila v EU in živela iluzijo Evrope, v kateri bi naj rastle možnosti vseh. Železnega prijema draginje, ki je značilen za Evro, še ni bilo čutiti. Razpoke v neoliberalnem konsenzu z gradualističnimi korekcijami so bile redke. Boji za pravice beguncev, migrantov in izbrisanih, protivojno gibanje v času invazije na Irak, gibanje proti vstopu v NATO... In takšna razpoka je bila zasedba Roga.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Povezovalno srečanje Ljubljana–Maribor / Hub Meeting Ljubljana-Maribor (18.-20. april 2013)

(english bellow)

Poziv k sodelovanju

Upori proti varčevalnim ukrepom so zajeli celotno Evropo in Sredozemlje. Po arabskih pomladih, zasedbi trgov po Španiji, množičnih protestih proti varčevanju na Portugalskem in v Italiji in dramatičnem uporu proti evropski krizni diktaturi v Grčiji, so se vstaje razširile po celotni Vzhodni Evropi, zlasti Sloveniji, Bolgariji in na Hrvaškem.

Vstaje po Evropi in Sredozemlju so množičen izraz ogorčenja nad neoliberalnim vladanjem in krizno diktaturo ter izražajo zahtevo po demokratizaciji družbe in nadzoru ljudstva nad skupnim dobrim. Množice na ulicah napadajo korupcijo, privatizacijo in razlastitev. Zahtevajo pa socialne pravice in pravice skupnega dobrega.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Tutti Frutti Cinema presents: Libertarias

Tutti Frutti Cinema

LIBERTARIAS (1996)

Thursday, March 14th at 8:30pm at Social Center Rog (Trubarjeva 72, Ljubljana)

This week we continue with another film on the Spanish civil war, this time from the perspective of the women anarchist fighters.

"At the outbreak of the Spanish Civil War, the nun Maria is forced to flee her convent. She takes refuge in a brothel, until it is liberated by a woman’s anarchist group. Maria joins the group and eventually goes to the front. The women’s group faces the problems of fighting not only the nationalists, but also factions on the left seeking to impose a more traditional military structure." (IMDB.com)

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Tutti Frutti Cinema Presents: Land and Freedom

Land and Freedom

Thursday, February 28h at 8:30pm at Social Center Rog (Trubarjeva 72, Ljubljana)

Land and Freedom, a Ken Loach film, follows a young revolutionary from Liverpool into the civil war in Spain. As the resistance against fascism breaks down into sectarian splits, betrails and infighting become the norm. This is a historical drama that examins the complexities of this resistance to the rise of fasicm in Europe in the 1930s.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Benefit Fronte prekercev, 22.2.2013

Dogodek se bo odvijal 22. februarja 2013 od 21h dalje v Socialnemu centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana (Takoj po vstopu v Rog zavijte desno)

Benefit žur za plačanje kazni zaradi alter-demonstracije, organizirane s strani Fronte prekercev pred več kot dvema letoma (natančneje 19.05.2010), ker naj bi ovirali promet na eni izmed ulic, kjer je sicer bila prijavljena naša demonstracija "NE MALO DELO, NE ŠTUDENTSKO DELO - MANJ DELA". Namen benefit žura je seveda zbrati čimveč prispevkov za čimprejšnjo plačanje kazni, ki nam diha za vrat že dalj časa.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Tutti Frutti Cinema Presents: The Battle Of Algiers

The Battle Of Algiers

Thursday, February 14h at 8:30pm at Social Center Rog (Trubarjeva 72, Ljubljana)

The Battle Of Algiers follows the narrative of the insurgency to liberate Algeria from French colonial rule. Seen from the French and Algerian perspective and using real footage of the struggle, the film explores the complexities of this uprising and the bloody repression that followed. So who needs valentines when you can have an insurgency? Join us at the Social Center Rog for the first Tutti Frutti of 2013.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

FILMSKI VEČER za plačilo kazni gibanja #15o

Socialni center Rog
sobota, 9. februar 2013, ob 21:00

PROGRAM:

  • Divji Vzhod (igrani film, 12 minut), avtorica: Maja Prelog
  • Zgodba o gradu Turnišče (dokumentarni film, 28 minut), avtorica: Mateja Toplak
  • We are Laibach (dokumentarno-igrani film, 30 minut), avtor: Diego Menendes
  • 20 let (igrani film, 6 minut), avtorica: Valentina Pleskan
Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Benefit Fronte prekercev

Dogodek se bo odvijal 21. decembra 2012 od 21h dalje v Socialnemu centru Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana (Takoj po vstopu v Rog zavijte desno)

Benefit žur za plačanje kazni zaradi alter-demonstracije, organizirane s strani Fronte prekercev pred več kot dvema letoma (natančneje 19.05.2010), ker naj bi ovirali promet na eni izmed ulic, kjer je sicer bila prijavljena naša demonstracija "NE MALO DELO, NE ŠTUDENTSKO DELO - MANJ DELA". Namen benefit žura je seveda zbrati čimveč prispevkov za čimprejšnje plačilo kazni, ki nam diha za vrat že dalj časa.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Izjava Vstajniške republike: TAKOJ IZPUSTITE VSE VSTAJNIKE!

Izjavo lahko podprete s svojim podpisom na spletni strani http://www.njetwork.org/Izjava-Vstajniske-republike-TAKOJ (podpis je treba potrditi preko potrditvenega e-maila).

Izjava Vstajniške republike: TAKOJ IZPUSTITE VSE
VSTAJNIKE!

Sedaj ni več dvoma. Oblast se je lotila ljudskih vstaj, ki so se razplamtele in se širijo po vsej Sloveniji, s policijsko represijo, podprto z medijskim lovom na čarovnice. Vstaje, ki smo jim priča, so v prvi vrsti izražanje množičnega ogorčenja. Po dvajsetih letih razlaščanja, privatizacije in korupcije, zaradi katerih so ljudje ob vsako perspektivo, je prišlo v času krize, ki so jo primorani plačati tisti, ki je niso povzročili, do zrušitve temeljnega konsenza. Od tod silovitost izražanja ogorčenja.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Izjava iz vstajniškega Maribora

Obsojamo policijsko represijo, zahtevamo takojšnjo izpustitev vseh zaprtih in pozivamo na množične izraze solidarnosti z Mariborčani in Mariborčankami, vključno z demonstracijo proti represiji, za demokracijo in prihodnost v Ljubljani.

Pred drugo mariborsko vstajo smo se spraševali, kako se bo skorumpiran političen razred odzval na ljudsko vstajo proti županu Kanglerju. Vedeli smo, da so z njegovo izvolitvijo za državnega svetnika, kljub množičnim protestom ogorčenih Mariborčank in Mariborčanov, dokončno obrnil hrbet ljudstvu, ki ga bi naj predstavljali. Vedeli smo, da je s tem kakršenkoli dialog postal nemogoč. In lahko smo pričakovali, da bo odgovor političnega razreda eskalacija konflikta in represija. To se je danes v Mariboru tudi zgodilo.

1 komentar | preberi več
XML novice