New Public Spaces: Dissensual Political and Artistic Practices in post-Yugoslav Context

Poslal-a barabara, Ned, 07/02/2010 - 19:51
10 Feb 2010 - 19:00 || 10 Feb 2010 - 23:00

sc rog

Vabimo vas na predstavitev knjige kolektiva Radikalno izobraževanje z naslovom New Public Spaces: Dissensual Political and Artistic Practices in post-Yugoslav Context.

Avtorji in avtorice prispevkov na inovativne načine povezujejo produkcijo avtonomnih in samoupravnih prostorov z militantnim (aktivističnim) raziskovanjem, razmišljajo o razmerjih med družbenimi gibanji in institucijami vladnosti, se ukvarjajo s političnimi reprezentacijami umetnostnih praks, vključno z umetnostjo v širšem post-jugoslovanskem kontekstu. V tem pomenu lajšajo dialog med različnimi sferami neodvisne in nekomercialne produkcije, ki nastaja v prostorih osvobojenih prostega trga, ideologije potrošništva in menedžerskega mišljenja zagovornikov javno-zasebnega partnerstva v industrijah znanja in kreativnosti. Novim oblikam izkoriščanja znanstvene, umetniške in intelektualne produkcije, vključno z vprašanjem prekernosti, bo namenjena tudi razprava, ki bo sledila uvodnim predstavitvam posameznih člankov.

Avtorji in avtorice:
Barbara Beznec, Sezgin Boynik, Ibrahim Čurić, Janna Graham, Gal Kirn, Gašper Kralj, Andreja Kulunčić, Andrej Kurnik, Polona Mozetič, Said Mujić, Osman Pezić, Bojana Piškur, Marjetica Potrč, Tjaša Pureber, Antonis Vradis, Darij Zadnikar, Invisible Workers of the World, Radical Education Collective, Socialni center Rog, TEMP.

Knjiga je dostopna na:
http://radical.temp.si/2009/11/new-public-spaces-reader-by-rec/.

Dogodek poteka v okviru iniciative K centrom svobodne kreativnosti (glej www.njetwork.org)

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Predstavitev
Poslal-a ThDi, Pon, 08/02/2010 - 13:53

Moti me, da nihče iz Rogorja ni bil pravočasno obveščen, da se kaj takega pripravlja, kaj šele, da bi bil povabljen k sodelovanju tako pri tej publikaciji kot pri ČKZ. Zdi se mi, da nas podcenjujete in pozabljate. Izgleda, da bomo morali sami izdat svojo publikacijo.
Razmišljanje o Rogu, 5.5.2008
Anarhija v Rogu, oktober 2009 - ZA INTERNO UPORABO
KONCERTNA DVORANA - report
RAZMIŠLJANJA IN ZGODBE O ROGU, zbiranje prispevkov - TEKSTI

Poslal-a moonflower, Pon, 08/02/2010 - 14:10

Odgovor Andreja: pri ČKZ je šlo za refleksijo aktivnosti SC Rog okrog migracij. Publikacija Radical Education pa ni naša, ampak od istoimenskega kolektiva. So pa bili k pisanju povabljeni tudi nekateri posamezniki in posameznice, ki delujejo v Rogu.

lp,

Andrej

Poslal-a ThDi, Pon, 08/02/2010 - 15:55

Pri zadnji številki ČKZ mi je blo še približno jasno, da predstavlja poročilo o delovanju SC Rog. Vseeno ob pazljivejšem prebiranju objave za predstavitev nove številke ČKZ opazim tekst: "Zato ni nič nenavadnega, da se kar nekaj člankov v tej številki ukvarja tudi z vprašanjem prostora. Kot del tako imenovanih začasnih uporabnikov in uporabnic nekdanje tovarne Rog, ki smo oživili in odprli dolgo propadajoč kompleks, ki je bil poldrugo desetletje simbol množične razlastitve ljudi, razumemo prostor kot bojišče, v katerega je vpisano tako gospostvo in izkoriščanje kot tudi naša želja po tvorjenju svobodnejših in egalitarnejših družbenih odnosov. Zato vednost in znanje, zbrana v tej številki, predstavljata tudi znanstveno utemeljitev pravice do obstoja avtonomnih, samoupravnih in skupnih prostorov ter oblik znanstvene in umetniške produkcije." Mislim, da bi lahko dodaten tekst, ki govori dejavnosti in načinu Rogor produkcije, to številko ČKZ samo obogatil in razširil utemeljitve. Ampak pusti to. Nočem se vsiljevati.

Verjetno pa se tudi ti strinjaš, da gre pri publikaciji New Public Spaces za temo, ki se neposredno veže tudi na Rogor produkcijo in njen način delovanja. Nekater posamezniki in posameznice povabljeni k pisanju za publikacijo New Public Spaces, ki delujejo v Rogu, so vsi iz SC Rog, kajne? Tudi nekaj tekstov je vsaj po naslovih zelo podobnih tistim v zadnji številki ČKZ. Govora o koncertni dvorani Roga in o načinu produkcije, ki se tam izvaja, nisem opazil nikjer. To se mi zdi zelo pomanjkljivo za opis situacije v Rogu in računal sem tudi na SC Rog, da v takih primerih, ko ste vi edini, ki zares komunicirate s sodelujočimi producenti in organizatorji, osvetlite situacijo v Rogu nepoznavalcem kot so RadEdu, pa se to izgleda to ni zgodilo. Zato sem v prejšnjem komentarju, soliranje, dodal povezave do nekaterih tekstov o Rogu in poročil o delovanju koncertne dvorane v Rogu, ki so povezani s problematiko.

Andrej, naše sodelovanje mora biti učinkovitejše in bolje usklajeno!
Pozdrav nazaj!

Poslal-a barabara, Tor, 09/02/2010 - 13:59

Čao!
Samo manjše pojasnilo. Vabilo za pisanje v zborniku Radical Education je prišlo pred približno dvema letoma. Toliko časa je trajalo, da je knjiga izšla. Mislim, da v tistem času Rogor in Rogodba še nista obstajala- Tekst o Rogu v ČKZ pa je dobesedni slovenski prevod teksta v zborniku RadEdu. Tam je vključen tudi tekst, vabilo Rogovcev na ulično zabavo (podpisan kot tovarna rog). Vse skupaj pa je poskus začetka neke artikulacije tega, kar smo počeli in ne poskus nekrologa, opisa zaključenega procesa. Veseli me, da obstaja želja po tovrstnem pisanju, zato predlagam, da se resno lotimo projekta skupne artilukacije. Če smo učinkoviti, lahko v roku enega leta naredimo krasen izdelek, ki je lahko multimedijskim (tekst, foto, video, avdio).lp, barbara

Poslal-a ThDi, Tor, 09/02/2010 - 19:45

Podpiram tvoj predlog.

Poslal-a kaptive, Tor, 09/02/2010 - 14:47

RogoR in Rog-0-dbA sta nadeljevanje produkcije koncertne dvorane se iz samega zacetka njenega obstoja, (ter se prej).
Kar je trenutno drugace, je da je to razsiritev prejsnjega delovanja in ne nov projekt.
To pa traje krepko cez dve leti. Rogor in Rog-O-dbA sta se ob tem samo jasneje definirala in to ni nic novega.

Ekipa je na tak ali drugacen nacin delovala znotraj roga na skupscinah, dogodkih ter akcija bok ob bok z vsemi ostalimi 'sekcijami' Roga.

Se mi zdi pa nesporno dejstvo, da je komunikacija med rogovci vse prej koot zadovoljiva.