Gdo je pravi rogovec?

Poslal-a ThDi, Pon, 12/04/2010 - 19:12

Rogovec je človek, ki se nahaja v Rogu. Vsak Rogovec je pravi Rogovec.
V trenutku, ko izstopi iz Roga, ni več Rogovec.
To je definicija neposredno glede na prostor.
Rog določa.

Tako se izognemo komplikacijam z identiteto in drugim nejasnostim o tem, kdo je pravi rogovec. Rogovstvo je iluzija. Jaz se ne opredeljujem in nočem, da me drugi opredeljujejo. Ti lahko za sebe rečeš, da si Rogovec, drugi pa naj zase.

Izhodišče za debato je postavljeno.
VV

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | prejšnja tematika | naslednja tematika Debate
Poslal-a rgb, Pon, 09/05/2011 - 21:46

Rog je Slovenija Evropa Stanje Duha Zdaj!

Poslal-a kaptive, Pet, 29/04/2011 - 12:11

Tovarna koles začasno produkcijski prostor
čet, 30.03.2006, 19:10

'Neformalna mreža več deset posameznikov in posameznic je v zapuščeni tovarni Rog v Ljubljani začela izvajati neodvisno produkcijo kulturnih in socialnih vsebin.'

http://www.delo.si/novice/slovenija/tovarna-koles-zacasno-produkcijski-prostor.html

* Tudi ta definicija iz Dela je zanimiva, kot opis 'rogovca'

Poslal-a kooperativa.org, Tor, 06/07/2010 - 14:56

Oglej si :

http://tovarna.org/node/615

To so pravi Rogovci in takrat je bila skupščina najvišji organ skupnosti.

Poslal-a ThDi, Pet, 09/07/2010 - 15:28

pravljica je zgodba s fantastično vsebino, ki ji verjamejo nepoučeni, neizobraženi, neizkušeni, majhni otroci in še kdo, ostali pa vedo da je to izmišljotina in nekaj nemogočega.

Podatki, ki jih navajaš, so nepopolni in deloma zavajajoči. Poleg tega se ta dokument nanaša na 2006/07, danes pa je 2010. Ta dokument ti kaže želje, od katerih je bil del uresničen, nikakor pa ne morem smatrati tega dokumenta za prikaz dejanskega stanja, saj je pomanjkljiv, ker prikazuje samo del takratne celote. Poleg tega so v njem tudi načrti, ki nikoli niso bili uresničeni, glej na primer forum Sodelovanje med uporabniki in uporabnicami, tematika Temnica,sitotisk, ki nazorno pokaže nekatere slabosti v načinu organizacije. Pa je to samo eden od primerov. Probajmo v tej debati ohraniti vsaj nekaj objektivnosti. Moje razmišljanje o pravih rogovcih še vedno ostaja tako kot je bilo oktobra 2007 v komentarju Kdo je pravi ROGovec? Glavno sporočilo tega komentarja je: Taki izrazi (kot je izraz pravi rogovec) izključujejo veliko ljudi, eno glavnih vodil ROGa ... pa je vključevanje. Jebeš vse prave rogovce, ki so s svojo neodločnostjo in pasivnostjo, nekateri pa celo z umikom iz Roga omogočili današnje stanje! Jebeš skupščine, ki niso sposobne doseči niti pripravljenosti za doseganje in usklajevanje skupnih odločitev! Skupščina se je izkazala za nezadostno in nesposobno za upravljanje z Rogom. Za uskladitev odločitev in delovanja je potreben drugačen pristop k problemu, če ga sploh še hočemo rešiti. Za moje obširnejše in bolj poglobljeno razmišljanje na to temo iz oktobra 2009 glej tekst: Anarhija v Rogu.

Še nekaj retoričnih vprašanj:" Koliko od folka in produkcij, naštetih v programu Roga 06/07, je še vedno aktivnih v Rogu? Koliko jih je še aktivnih na svojem področju? Koliko od njih si je v tem času pridobilo prostor za produkcijo izven Roga? Koliko folka je bilo v tistem času aktivnih v Rogu, pa v programu Roga 06/07 niso omenjeni in kakšen je bil njihov program? Koliko je od takrat novega folka v Rogu?"

Poslal-a kaptive, Ned, 11/07/2010 - 09:39

eh

ne definiras
a definiras

drugac pa...
pet ne... tko k vedno;)

Poslal-a ThDi, Pon, 12/07/2010 - 12:23

Definiram zaradi debate, ki se je razvila, saj se mi zdi, da se pojavljajo opredelitve, ki jim ni težko oporekati. Zato sem probal tudi sam podati opredelitev rogovstva in rogovcev, čeprav v ta koncept ne verjamem in že velikokrat sem tudi v tej debati omenil, da se mu raje izogibam.

Poslal-a kaptive, Pet, 04/06/2010 - 12:17

Zacasni uporabnik-ca Tovarne ROG

Poslal-a ThDi, Ned, 30/05/2010 - 12:04

Mogoče pozabljate, da je zgornja definicija samo predlog folku, kako lahko gleda na stvar, ne pa neka vsesplošno veljavna resnica. Vseeno še vedno nisem videl boljše defnicije, kot je tista zgoraj, ki sem jo podal. Tudi to ne pomeni, da je moja definicija pravilna ali resnična. Taka je, kot si jo vzameš. Poleg tega ostaja vedno manj skupnih značilnosti, ki združujejo ljudi, ki delajo v Rogu. Zame bistvo Roga in rogovske iniciative ni v izključevanju nerogovcev ali nepravih rogovcev, ampak v enostavnem vključevanju folka med rogovce. To najlažje dosežemo tako, da se konceptu rogovstva in rogovcev odpovemo. Mislim, da je cel koncept rogovstva in rogovcev zgrešen, saj v osnovi izključuje ostale, ki to niso, sam pa se mu raje izogibam.

Poslal-a ThDi, Ned, 30/05/2010 - 12:22

Daje pa koncept rogovstva&rogovcev plodna tla za raznovrstne domislice in razprave, bolj in manj resne, kot tudi na primer ta, da so valinini varnostniki edini pravi rogovci.
!?! - glej malo bolj spodaj

Poslal-a kaptive, Pet, 30/04/2010 - 14:50

Oprosti ThDi, zopet sem se ustavil pri tvoji definiciji, ki to ni, a na nek nacin je, saj si kar direktno dolocil s tem, kar si napisal na zacetku... Ni mi jasno, kako si to mislil 'ne definiram', a ob enem podal neko doloceno definicijo, in sicer z besedami, da jo ne dolocas... in ponudil svojo lastno mnenje kakor izhodiscno tocko za debato.
To mi zgleda, nekako, kakor zacaran kRog...
Rogovstvo, si napisal, je iluzija.... Ne vem no, morda potem raje utopija;)
In res, lokacijska definicija nekako zasciti identifikacijske zaplete, ne zajame pa v premislek ostalih dejavnikov (kontakti, internet, zunanje mreze sodelavcev - posamezniki ter skupine).
Vse to sem ze opisal, a vseeno bi rad tu nekako na 'kratko' podiskutiral samo lokacijsko definicijo.

Spodaj sem zapisal, da se mi potem zdi boljsa identifikacija z zacasnostjo, kakor samo z lokacijo.
Avtonomni prostor Rog, je tudi ideja in ne le zapuscena tovarna.
Je potencial protora, je izogib danes ze uveljavljenim standardom, je spomin na svobodo, ki je ostala znotraj teh zidov, kakor lanski sneg, je samonadzorni mehanizem, ki ne potrebuje vec sredstev za prezivetje, je prostor neodvisnosti, je kriminal ravnodusnosti, dizaster cona, katere so se vsi odrekli...
In se 'medlih' izrazov bi se lahko spomnil, ki kakor si ze ti omenil bolj razlagajo, kakor dolocajo rogovstvo.
In vendar so, recimo, zacetniki borbe za neodvisni prostor ROG bili drustvo TEMP, ki so ze v imenu povezovali zacasnost. Tudi veliko je bilo narejenega z njihove strani (ter tudi ostalih) za to, da je ROG danes to, kar je. Lahko bi rekli, da je drustvo dalo svoje zivljenje za ROGa. Pa internetna stran je tudi se tukaj... Celo Dogovor zacasnih uporabnikov tovarne so pustili za sabo, ki se ga ali pa ni treba drzati.
A tisti, ki se ga niso, se sedaj zgubljajo v najbolj preprostih medsebojnih interakcijah, ki so samoumevne ostalim...
Vendar identiteta ni najnujnejsa za skupno povezavo.
Rog je nekako kakor tabula rasa, prazna mnozica, rodilna - izvirna celica.
Je vpogled v delovanje cloveskih mozganov, ki sodelujejo med sabo predvsem pozitivno in ce gledamo cloveka kakor socialna zival, vidimo da se sam od sebe zatece v odnose prepletene s sodelovanjem, odpuscanjem tujih napak, priznavanjem lastnih ter dopolnjevanjem... Povezave s tem nastajajo tudi izven obmocja tovarne rog. Samoiniciativno. In to se je pokazalo v praksi med zacasnimi dobrovoljci avtonomnega prostora ROG. Tudi sam sodelujes v projektih iz roga, ki pa niso vec izkljucno rogovski, ter obratno... A pustimo to. Drugo me muci v tvojem 'nedefiniranju'.
Recimo, ni mi cisto jasno, kako tak pogled vposteva pravo RS ali EU v tej zadevi, vsaj kar se tice lastnistva stvari, ki jih obiskovalec prinese v ROGa. Potemtakem v trenutku, ko odide, recimo, cez
noc domov in pusti stvari v rogu, postane njegova lastnina last Tovarne ROG (tistih, ki se v tistem trenutku nahajajo v njem). Posledice takega razmisljanja so se pokazale ze velikokrat, ko so doloceni ljudje tudi ze vdirali v prostore, kjer so vedeli da imajo drugi spravljen material za delo in podobno... Vse z izgovorom kar je v rogu je rogovega in od rogovcev...
Ne vem, ce bi v primeru da kdo poklice policijo, ta upostevala tako 'nedefinicijo' pri svojem delu... Pravo pri nas recimo doloca, da je tudi pozabljen mobitel, ce ga ne vrnes ali predas policiji, ko si ga nasel, kaznivo dejanje sodelovanja pri tatvini, saj pozabljeno ali izgubljeno, ni zapusceno ali zanemarjeno.
Ze ce to vpostevam, mi tvoja (ne:)definicija ne prikaze resnicnega stanja in resnicno ne vem, ce je sploh pravno v redu, da se drzim tega...
Ne pravim, da tudi prostor ne določa. Seveda je to eden od najpomembnejsih dejavnikov, a vseeno se ne doloca tega, kar ROG drzi skupaj.
Dario je posredoval lepo analizo podobnih prostorov po Evropi. Par opisanih prostorov sem ze obiskal, recimo Rote fabrik (Zurrich, CH) sem sel obiskat isti dan, ko sem prebral raziskavo. Menda mesto placuje skoraj dve tretjini mestnega proracuna iskljucno socialno-kulturnemu centru (pa se ob jezeru so locirani...). Imajo sicer malo drugacen sistem, predvsem so ze dalj aktivni, a imajo veliko podobnosti z nami, Metelkovo, ter tudi med sabo po Svici, pravzaprav, podobnosti med socialno-kulturnimi centri, ne glede v kateri drzavi so locirani, so vec kot ocitne in ni mi potrebno vedeti dosti o tovrstnem prostoru, da bi se lahko pocutil in deloval kot v rogu. Povezani so tudi v mrezo kulturnih centrov po celem svetu, ki ustvarjajo sirso mnozico socialno kulturnih vplivov in sodelovanj s katerimi je tudi tovarna ze kar dobro povezana.
Začasni projekt ROG, kakorkoli definiran (ali ne), je lep projekt, ki se je izkazal kot dobrina za vse skupaj in nujno potrebna 'public' moznost za druzbo, model, ki posledicno pripelje do dviga ravni kvalitete tudi za ostale organizatorje in klube, saj ponuja program ki je (ali pa ni) na ravni nasih najbolj prominentnih prostorov za tovrstne stvari. Kar seveda samopotezno pripelje do izboljsanja ponudb s strani organizacij in klubov, ki ne delujejo v rogu in so placniski. Po principu, zakaj bi placevali enim, ce lahko drugi delajo isto zastonj... Kaj se mi lahko ponudite, da se mi splaca vam placati in kar ne dobim ze zastonj. In tak model bi bilo dobro zascititi in spromovirati.
Za vse tiste gostince in organizatorje, ki imajo probleme zaradi ROGa (in takih je vse vec in vec... ccc, drzava... kaj delas?), vidim dve moznosti za izhod iz tovrstnega scenarija le, izboljsati lastni program, ali uniciti tuje delo...
- za prvo so potrebne spremembe in reforme v sirsem smislu (integracija rogovstva sirsi zainteresirani javnosti, zakonsko sprejetje vseh moznih clenov, priznavanje enakovrednosti v umetosti...)
- za drugo pa... zavreti obstoj tako na silo poimenovanim 'alternativnim' centrom ('neodvisnim' je morda malo bolj natancen izraz a se vedno ne dovolj, saj brez dobre povezave z vsemi, tudi z mestom, ne more priti do trajnejsega in zanesljivejsega sodelovanja in dopolnjevanja). Za drugo, je potrebno malo lobirati v 'visjih kRogih' (kakor se je nekdo nedavno izrazil ), sabotaza tu in tam v pravem trenutku, in zadeva se, ce ne ustavi, vsaj zavre. A tak nacin se je nestetokrat izkazal za napacno ravnanje, ki pripelje do poslabsanja se na ostalih ravneh socialnega, ekonomskega, ter ostalega zivljenja v druzbi. Na koncu je vseeno potrebno sprejeti dolocene reforme. Mogoce pa je to 'nerazumevanje' s strani odgovornih le pretveza za pridobitev casa zaradi zasebnih dogovorov za zaprtimi vrati... ko do reforme pride

Kaj pa ideja ROG international?

Nas projekt, ceprav morda je edinstven za nas prostor (pa tudi ni, saj je ze Metelkova dokaj podobna), je vseeno veliko vecji in pomembnejsi, ko se ga gleda na mednarodni ravni. In se ga mora, saj nas mednarodna skupnost tudi opazuje in spremlja, kaj se pri nas dogaja. Saj se zavedajo, da smo sedaj vsi med sabo povezani. In tudi nacin ki ga mi preizkusamo je dosti bolj prirejen lokalnemu razvoju kakor podrejanju tujim kulturam in vplivom, o katerih se ne vemo dovolj ali jih sploh razumemo.. Predvsem pa ne kloniramo ostalih stvari (morda ravno zaradi nezmosnosti uporabljati 'navadne' kanale,, ki naj bi bili na voljo vsem). S tem nam ostanejo na voljo le se nezascitene stvari, ki jih ni vec dovolj ostalo, ter tisto, kar si SAMI izmislimo. Kar nam ostane je, da delujemo izven ze uveljavljenih pravil, ki so danes v veliki meri prirejena, da omogocajo dolocenim in neomogocajo vsem ostalim razvoj, da dovolijo samo vnaprej dolocene vplive in vzorce, ter da izlocajo, na prefinjen nacin vse, kar ni vsec ze vnaprej 'dovoljenim normalam'.
V primeru ROG, smo od trenutka, ko so nam pobrali vse moznosti delovanja, zgradili ze celotno masinerijo, prepleteno z dogodki, konferencami, medijskimi izdajami, socialnimi programi, ki segajo dalec izven meja ROGa...
Upam da tisti, ki delujejo s profitom tudi uvidevajo, da so dolzni ponuditi nekaj, kar ne mores dobiti zastonj, saj naj bi bili stroski ter prihodki pravicno porazdeljeni in svoje lastno delovanje je potrebno nujno prilagoditi tudi potrebam druzbe.
Konglomerat

ps

tole je samo moje lastno razmisljanje, ne definiranje. Pac me zanima malo bolj podrobno, kako bi potem ti se vkljucil ostale sorodne tematike v to, saj so povezane med sabo...

Poslal-a kooperativa.org, Tor, 27/04/2010 - 22:51

Pozdravljeni po določenem času...

Vprašanje "Kdo je pravi Rogovec", so mi pojasnili prejšnji ponedeljek, saj sem gospoda Bertoksa srečal tretjič iz oči v oči (in nikoli ni bil prijazen do mene. Namreč mene vedno zanima-s pozitivne strani, kdo se je pridružil nam Rogovcem, on pa je to očitno smatral za žalitev???) A po tretjem srečanju, ki je že mejil na fizični napad, sem poklical policijo in ga prijavil, saj sem presodil, da naznancem, ki prihajajo k njemu, prodaja drogo in da je tudi sam dokaj pod njenim vplivom. To že ne more in ne sme biti Rogovec.

Samo dvakrat sem prišel k njim v Bar in sem se izredno čudno počutil, saj so me samo gledali in čakali, da sem odšel... Tudi take skupine ne morem smatrati za Rogovce. Kaj takega se mi ni zgodilo v vseh štirih letih, pa se je zvrstilo tukaj že več tisoč Rogovcev.

Nikomur - pa prav nikomur - od pijančkov, brezdomcev, narkičem, itd... nisem nikoli rekel, naj grejo iz Roga, ker so se do skupnosti lepo vedli, imajo pa svoje probleme in kolikor se je dalo, sem skušal pomagati, a gospodu Bertoksu sem rekel, da v Rogu nima več kaj iskati... iz dveh razlogov... 1.) Zgoraj navedenega suma, da se ukvarjajo z drogo in 2.) Ne vem s čim se sploh ukvarjajo, a kolikor so mi povedali sosedje, se ukvarjajo z gostinstvom in špornimi stavami??? Kakorkoli - ne upam si jih vprašat.

Ta prostor smo odprli in ga vzdržujemo z lastnim delom ... (Zadnja akcija je bila v in okoli Roga "Očistimo Slovenijo" s 50 prostovoljci, ki sva jo vodila jaz in Samo iz Zeitgeista). Moja želja je bila, da bi se zgradila skupnost, ki bi lahko prežiljala nekaj članov skupnosti in da bi bil Rog park in družabni prostor za vso sosesko...

Na tak ali drugačen način sem v Rog spravljal ljudi in skupine (ta zadnja je društvo Zeitgeist in Joga...) ampak celo meni včasih zmanjka optimizma. Zadnjič sem zvedel, da se nas bojijo že gostinci iz "Pod koša". Ali sem res samo jaz od Rogovcev, ki ga to moti? (če se kdo boji povedat naj mi piše osebno na jurij.bavdaz@gmail.com)

Žal mi je, da sem poklical policijo. Vsi taki in podobni spori so se do sedaj končali z odhodom šibkejšega oz. raje recimo pametnejšega, ampak kot eden izmed akterjev že od vsega začetka, čutim določeno odgovornost za ta prostor in zato ne bom odšel.

Še vedno vlagam po 15EUR in 20 delovnih ur mesečno v skupnost ROG, kolesarsko društvo kROG pa še vedno izposoja kolesa po načelu trajnostnega razvoja, dnevne najemnine pa gredo v skupno blagajno ROGa. Če se želi kdo pridružiti tej aktivnosti, ali ustvarjati skupnost ROG ali pa Zeitgeistu naj se javi, če pa potrebuje kakšne Rogovec pomoč (v oviru tistih 20 ur), pa tudi ve kje me najde. Samo skupaj nam bo uspelo.

Za Delovno Kooperativo : Jurij Bavdaž

Poslal-a ThDi, Ned, 27/06/2010 - 13:52

Jurij, še vedno so oni več v Rogu kot ti.
Zdi se mi, da si dokaj nejasno povedal kaj niso Rogovci in malo bolj jasno česa ti ne smatraš za Rogovce. Ali je zadnji odstavek, s katerim opisuješ svojo dejavnost v Rogu, opis Rogovca? Kako bi opredelil Rogovce na splošno? Probaj s pozitivno definicijo.
Kaj se zdaj dogaja med tabo in Bertoksom? A sta se še kaj videla?

Poslal-a kooperativa.org, Tor, 06/07/2010 - 14:06

Za Delovno Kooperativo : Jurij Bavdaž

Kaj se dogaja med mano in Bertoksom? Ni kemije ;) Njegovi motivi za "zastrupljanje" ozračja mi niso znani. Zakaj je prišel v Rog in se distancira od Rogovcev(samih klošarjev in pijancev), sam pa še vedno vztraja tu, ne vem, a izrazil je grožnjo, da naj čimprej zapustmo rog.

Kdo je pravi Rogovec?

Poglej si prve zapisnike, vizije, akcijo, entuziazem, plane in načrte, ... potem pa so se na skupnost "prisesali" predvsem posamezniki, ki so videle tu samo dobiček - brez odgovornosti oz. prispevkov za skupnost. Ti takoimenovani "jemalci", so v primerjavi z dajalci veliko več dobili kot dali, in so utrudili še tako vztrajne in entuziastične člane, ki so se raje odločili oditi ustvarjat v svojo garažo, kot pa da bi še naprej "sodelovati" in podpirali lenobo itd...

Rogovec je torej član (del) skupnosti Roga. A skupnost ne more funkcionirat, če nekateri očistijo dvorano in plačujejo smeti drugi pa svinjajo in prodajajo baker, eni kuhajo drugi jejo, eni čistijo drugi mažejo,... eni so zaklenili prostor in je prazen, drugi ga nimajo,...

Kdo je več časa v rogu ne sme biti kriterij (pač eni nočejo kam drugam, a tu se samouničujejo...) Tudi ne bi smel biti kriterij, kdo je več zaslužil v Rogu, kdo se ga je bolj napil, ali zakadil, ali kdo je imel večji in boljši žur, ali kdo je bolj dolgo spal,... Minimalni kriteriji sicer niso bili nikoli postavljeni.

Ljudem s težavami, ki so se zatekli v Rog bi skupnost lahko pomagala (pa ne s koli), a za to bi bilo potrebno pridobiti ustrezno izobražene osebe in programe, finacirane iz razpisov.

Rogovec brez dohodkov, ki bi delal za skupnost, bi moral biti deležen denarja skupnosti.

Bivanje je zelo moteče za ustvarjalce in obratno, zato smo tudi prepovedali bivanje.

Ljudem brez službe bi moral rog ponuditi delo na področju javnega podjetništva. Tu je dovolj prostora, da bi se lahko zaposlilo več sto ljudi. Brezdomci bi lahko tako dobili stanovanja in službo....

A morali bi zaupati en drugemu, napisati svojo vizijo in cilje ter se zavezati investirati svoj čas in denar v skupnost, ki bi tako hitro prerasla okvir "klošarstva" in bi lahko konkurirala zasebnemu kapitalu tako po vrednosti, kot s programi.

Kooperativa naša je alternativa ;)

Poslal-a ThDi, Tor, 13/04/2010 - 19:14

Zaradi debate, ki se vsake toliko časa pojavi tudi na za to po mojem mnenju neprimernih mestih, sem ustvaril nov forum Gdo je pravi Rogovec? na nadforumu Debate.
Po moje, je v idealnem Rogu, ki je iluzija, nesmiselno govoriti o rogovcih, še posebej o pravih rogovcih. Rog naj bi v idealu namreč bil odprt prostor, dostopen vsakomur. Ločevanje na rogovce, prave rogovce in ostale predstavlja vpeljevanje razlik med posamezniki, prav to, čemur naj bi se v (idealnem) Rogu izogibali. Kljub pomanjkanju dobre definicije za to, kdo je rogovec, in sploh za to, kdo je pravi rogovec, imajo nekateri svoje predstave o tem. Te predstave bolj temeljijo na občutku ali intuiciji, kot pa na objektivnih predpostavkah.
Rog pa je takšen kot je, se pravi daleč od idealnega, čeprav tudi del te ideal(istič)ne iniciative ostaja globoko zasidran v rogovini. Če poizkusim najti lastnosti, ki si jih poleg obče človeških delijo vsi uporabniki Roga danes, je edina, ki jo najdem, ta, da se nahajajo v Rogu. Zato mi taka definicija zadostuje. Hkrati s tem pa ne izključuje nikogar, saj vsak lahko postane rogovec, samo vstopi v Rog.
Mrtve pa pustimo v miru...

Poslal-a kaptive, Sre, 14/04/2010 - 07:07

ne definiras? definiras.
kaj pa recimo si vzel v obzir internetni rog?
ne zdi se mi da si se lotil tega s prave strani...
samo zato ker, ti ne znas poimenovati necesa, ne pomeni da tega ni.
ps
si imel kdaj kolo rog?

pps
debate, ki se pojavi? Pa saj si jo ti odprl :)

quote...
Upam, da mi ne zameriš za ta komentar, in ga vzameš kot možnost začetka neke debate.

Poslal-a ThDi, Sre, 14/04/2010 - 11:31

Jaz sem podal eno od možnih definicij. Pri definicijah se mi zdi pomembno izogniti nejasnostim in zajeti čim več možnih odstopanj. V primeru interneta se lahko reče, da je tudi virtualni prostor sestavni del Roga, se pravi, da je rogovec tudi vsak, ki pride na tovarno.org, ni pa treba. Ampak tu se že pojavljajo nejasnosti. Kaj je z ostalimi sajti, ki so povezani z Rogom in kaj je z ljudmi, ki jih obiskujejo? Zato sem raje ostal pri osnovni definiciji vezani na materialni prostor, Trubarjeva 72, Ljubljana. Lahko pa se vpelje tudi drugo kategorijo, virtualni rogovci tako, da opredelimo prostor Roga tudi kot virtualni prostor na internetu. Po moji definiciji bi tudi za virtualne rogovce veljalo, da so pravi rogovci. Tako bi malo razširil svojo prejšnjo definicijo. Po moji definiciji dejstvo, da poseduješ rogovo kolo, ne določa rogovcev. Debato sem odprl zato, da bi mogoče še kdo probal podat kakšno drugačno definicijo, ki bi bila boljša od moje, in da se mogoče s skupimi močmi najde takšno definicijo, ki bo ustreznejša. Debato sem res odprl jaz, vendar že 30/10/2007. Sicer se debata takat ni zares razvila, se pa je znova odprla pred kratkim ampak na drugem mestu. Jaz bom pravil, da tega rogovstva, ki ga ne znam poimenovati, pač ni, dokler ne bom dobil kakšnega dobrega predloga, ki me bo prepričal. Se mi pa zdi, da sem v svoji definiciji zadel glavno poanto, ki je ta, da je Rog odprt prostor in da kdorkoli lahko postane rogovec. Tisto, česar jaz ne znam poimenovati je identiteta, ki pa se za vsakega posameznika razlikuje. Verjetno ima vsak svoje predstave o tem kdo so rogovci, ampak zaenkrat, razen svoje, še nisem slišal take, ki bi me prepričala, da bi ji pritrdil.
Ne vem. Kako pa ti definiraš rogovce?

Poslal-a kaptive, Čet, 15/04/2010 - 08:11

morda
OVCE, ki jim je zrastel ROG?

Ti je ta ok?
:)

ps
Kolo je simbol,
rogovci zivijo se danes tudi v drugih dezelah in redno posiljajo svoje inpute,
rogovci delajo za roga tudi izven roga...

ne vem, saj ne pravim da nimas prav. Le da se mi zdi da bi lahko dodal se kaj vec v enacbo. In to ponavadi malo spremeni rezultat, ne?.
Saj je tako ali tako brez veze vse skupaj, nakako kakor prej, ko smo bili slo-jugoslovani, sedaj smo pa slo-evropejci. Ko da smo se nekam premaknili fizicno...
Se najbolj mi je bilo ko smo bili vmes, ko se pojma nismo imeli, kdo smo, le to da smo! Sproti...
Tovrstna 'sprotna' mentaliteta tudi, nekako, zaznamuje 'rogovca' Saj je tovarna definirana kot zacasni prostor.
V tej, rogovi zacasnosti ne obstaja prihodnost (oziroma je nedolocljiva), za preteklost pa ne ostane dosti casa, saj je sedanjost edina, ki kaj steje, ta pa je pac sprotna in nikoli ne neha.
Kar je tudi prav, saj je rogovstvo lahko tudi nacin zivljenja. In zacasno bivanje je pravzaprav naravno stanje nasega telesa na tem svetu. Nase zivljenje je zacasno. Vsi se rodimo, smo zacasno tu in na koncu umremo. Brez izjeme.
zacasnost. To je prvenstveno izhodiscna tocka, ki je tudi nisi pretirano izpostavil v pojmu rogovec.

Zame rogovec pomeni tisti ki deluje na zacasnem projektu 'Avtonomni socialno-kulturni prostor ROG'.

Ce ces iz tega delat ljudski rog ali center moderne umetnosti ali pa futrat gradbene pa ostale kartele je to pac nekaj naknadnega... A dokler je vse v definiciji rogovec se nic ne ve in je vse nepredvidljivo.

Poslal-a rgb, Sob, 17/04/2010 - 13:16

Aristokrat ima preteklost, Meščan prihodnost, proletarec pa samo sedanjost.
Če skrčiš rog na večno sedanjost ga proletariziraš..

rog je zame multiverz: zgodovina - izkušnja, vednost .. sedanjost
vizija prihodnosti...allinclusive jam session!

Poslal-a kaptive, Čet, 11/10/2012 - 08:43

Tak pogled na družbo dobiš če prebereš kako knjigo od Cankarja al pa Tavčarja, samo oni so ustvarjali v preteklosti......

Ne vem če so njihove institucije delovale enako kakor naše zdaj.
Pa njihova socialna pa zdravstvena pa šolstvo...

Sem rahli skeptik...

Najbolje da se naredi rog od izven roga... (čist po rogovsko lol)

Poslal-a ThDi, Sre, 14/04/2010 - 17:32

Sam tale idealni Rog je pa tud ena...

Poslal-a moonflower, Pet, 30/04/2010 - 16:35

RGB pa ima prav... we are proletarian precarious workers and we have a common point to take off...

Poslal-a kaptive, Sob, 01/05/2010 - 17:18

who is we?

ps

divide and conquer...

ps
le zakaj so tako lepo, na vecih nivojih in smereh integrirano
druzbo rog, v svojih nadaljnih nacrtih, razdelili po celem mestu? Decentralizirali, ter naredili ravno nasprotno tistega, kar smo tako dolgo zagovarjali, ter se trudili medsebojno povezati...

Sama od sebe se ponuja ideja, da se to pocne namenoma.

Poslal-a rgb, Pet, 08/01/2016 - 11:12

versus Univerzalni Subjekt !

Lep Pozdrav iz Lybre. Kdo je Tuki Nor ?

Art Group Blue Red Green 2038 - 1938