JazzzklubMezzoforte AKORDIvisokegaPOLETJA NinaKOKELJ&MarkoPETRUŠIĆ +sVOBODNImEDmEDIJSKIjAMsEssION

Poslal-a ThDi, Ned, 12/07/2020 - 09:56
16 Jul 2020 - 21:00 || 17 Jul 2020 - 01:00

cirkus


Vabljeni
na večer prepleta glasbe in besede

Akordi visokega poletja

NinaKokeljbeseda
MarkoPetrušićglasba

NINA KOKELJ (1972) je večkrat nagrajena avtorica petih romanov: Milovanje – zanj je prejela nagrado za najboljši prvenec ter bila kot »najmlajša Kresnička« nominirana za nagrado kresnik – Sviloprejka, Poletje s klovnom, Slamnata dežela, Piši mi, ko ti bo najlepše ter mladinskega romana Sibidusovo kukalo, ki je nastal v sodelovanju z igralcem Janom Bučarjem. Izdala je tudi več slikanic. Za knjigo Deček na belem oblaku (Mladinska knjiga, 2006) je na mednarodnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni prejela ugleden naziv »White Raven«. Dela Nine Kokelj so prevedena v angleščino, albanščino, makedonščino, srbščino ter češčino in objavljena v literarnih revijah, udeležila se je več literarnih festivalov in javnih branj po Evropi in na Kitajskem. Njeno literaturo lucidnega magičnega realizma prepleta vezivo dobrote, bratske ljubezni, erotike in simpatije; junaki drhtijo v etru, kot bi plesali v ritmu pesmi Cesarie Evore.

Odlomek iz romana Poletje s klovnom (Beletrina, 2009):

Bile so tri Morske Ciganke, ki so z ladjo potovale na jug in se ustavljale v pristaniščih. Ena je prodajala sladoled, druga je kuhala kave, tretja pa je vse zapisala v svojo knjigo. V tej knjigi je mrgolelo zgodb o živih in mrtvih, o ženskah, o moških in otrocih. O tem, kako je nastal svet in kako se je končal.

Z razbolelo rdečo čačko.

Tri Morske Ciganke so bile v kukalu zvezde in bile so okrašene z lišpom iz hrapavih školjk. Včasih so se zvečer prijele za roke in poslušale šumenje morja, ki je butalo ob njihovo barko.

Hranile so ptiče in ribe.

Ko so prišle v pristanišče, so jih otroci že čakali. Prišli so. Vsi. Iz revnih družin. Iz ribiških predmestij, v katerih so bolno krakale vrane. In iz belih hiš. S seboj so nosili dežnike in igrače. Tisti najbolj revni so v pesteh stiskali pesek.

Bil je to velik svoboden sinje moder dan. Z nakodranimi oblački na horizontu. Prva Ciganka se je sklonila k drugi in druga se je sklonila k tretji.

 • Tu je. Rodila se je,
  je šepnila Prva.
  In njen smehljaj je lepši od sončnega vzhoda.
 • Prišla je k nam, deklica, ženska,
  se je nasmehnila Druga in s poslinjenim prstom obrnila list v knjigi Tretje.
 • Aha, deklica,
  je pokimala tretja Ciganka in zapisala:
B E S A.

Tako je bila dojenčica vpisana v knjigo treh Morskih Cigank. To je najpomembnejša knjiga na svetu.

To je knjiga življenja.

V to knjigo je vpisan tudi umetnik MARKO PETRUŠIĆ (1974) iz Ljubljane, od leta 2017 hišni pianist v jazz klubu Mezzoforte. Končal je konzervatorij v Celovcu in Akademijo za glasbo v Ljubljani, od leta 2000 je samozaposlen v kulturi. Izdal je 10 samostojnih plošč, na 40-ih pa je podpisan kot sodelavec za manjše domače in tuje založbe. Sodeloval je z Greentown jazz bandom (15 let), triom New hopes (17 let), duom Blue train (13 let), in drugimi. V jazz klubu Mezzoforte se je predstavil kot jazz, klasični in pianist svobodne improvizirane glasbe.

Po literarnem večeru bodo obiskovalci imeli možnost pogovora s pisateljico. Sledil bo svobodni medmedijski jam session, poznan tudi kot freekaraoke*. Ker je prostor slabo zvočno izoliran, omejujemo raven največje jakosti zvoka na mezzoforte.

Vabljeni; žari sonce juga.
______________________
*dogodek je namenjen aktivnim udeležencem

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar Delavnica | Druženje | Okrogla miza | Performans | Predavanje | Predstavitev | Projekcija | Razstava | Sestanek