V soboto, 25. 3. 2006, se je v zapuščeni tovarni Rog začela izvedba novega socialnega programa ter odprla pobuda za začasno uporabo tovarne z namenom izvajanja neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Rog roji ves čas, zato za obisk ni potrebno čakati. Najboljše se je kar oglasiti in stopiti v stik s trenutnimi uporabniki ter predstaviti svoje ideje in zamisli.

Kaj dela in s čem se trudi društvo KROG + uporabniki galvane

prevozi s triciklom in kolesom
priprava galvane za galerijo
zbiranje avtomobilskih gum za reciklažo
zbiranje olja za avtomobile
skladiščenje tehničnih in drugih rabljenih stvari za ponovno uporabo
knjižnica rabljenih stvari
knjižnica - Knjiga naj kroži
brezplačna delitev hrane
foto dogodki
Skupna pisarna/Info točka za skupine do 10 ljudi
(samo)popravljalnica koles
(samo)izdelava pohištva iz letvic
Coworking place - samopomoč socialni podjetniki (Podjetniški inkubator)

uporabniki galvane:
zvjezdan popov popov
martin vrhunc
jure ocepek
goran perc
jasmin pervanič

's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Predstava o izbrisu "25.671"

"Končno je predstava kranjskega gledališča o izbrisanih 25.671 prispela v naš Rog, kjer se izbrisani že ves čas sestajamo. Nekaterim Rog pomeni tudi drugi dom. Tu se prepletamo izbrisani, nevidni delavci, vstajniki. Tu se rojevajo ljubezni, žalostni in veseli trenutki. Rog nas je povezal, upam, da za vse življenje."

Mirjana Učakar, podpredsednica Civilne iniciative izbrisanih aktivistov (CIIA)

"25.671"

19. septembra 2014 ob 20:00

Parisien's blog | 1 komentar | preberi več

NESIMO JIH VUN – SVOBODA VSTAJNIKOM

»NA PROTEST SEM ŠEL, DA BOMO IMELI BOLJŠO PRIHODNOST. NE PA ZA TO, DA SE BOM MORAL ZAGOVARJATI (...) TOŽILEC SE JE SPET SMEJAL (...) TI SI ZANJE V VSAKEM PRIMERU KRIV.«

(izjava priprtega in obtoženega vstajnika, udeleženca 3. mariborske vstaje)


Ali smo na točki, ko so temelji demokracije - pokončna državljanska drža, svoboda govora, pravica do združevanja in javnega izražanja postali KRIMINALNA DEJAVNOST?

moonflower's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

komunal.org

(English below)

Dragi tovariši in tovarišice:

V sredo, 18.12., bomo zagnali mašino!

Vključili bomo spletno stran www.komunal.org, namenjeno medijski vsebini, ki izhaja iz družbenih gibanj in bojev.

Vabljeni, da se nam pridružite v SC ROG ob 18h na delavnici o uporabi livestreaminga, ki ji bo ob 19:30 sledila predstavitev spletne strani ter naših upov in želja, da bi bilo nadaljnje delovanje čim bolj skupno.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

SVOBODA VSTAJNIKOM - Benefit za priprte in obsojene mariborske vstajnike

Svoboda vstajnikom!

Na tretji mariborski vstaji, ki je odnesla skorumpiranega župana Kanglerja, je bilo pridržanih sto dvajset vstajnikov. Osemindvajseterico so cel mesec zadržali v preventivnem priporu. Policija in sodstvo sta tako rekoč ugrabila naše soborce z namenom, da nas prestrašita in odvrneta od sodelovanja na vstajah. Meseca septembra nas je nato šokirala novica, da je sodišče v Mariboru sedem vstajnikov obsodilo na sedem mesecev zapora. Na osnovi obtožnice, da so bili del skupine, ki je preprečevala dejanje uradni osebi. Šokantna sodba ni nič drugega kot kriminalizacija vstaj in vstajnikov. Vsi, ki nismo ubogali ukaza, da se razidemo, in smo z nepokorščino branili naše neodtujljive pravice do svobodnega združevanja, zbiranja in izražanja, smo bili z obsodbo sedmerice označeni za kriminalce. Sodba je rezultat procesa, ki ga lahko označimo za političnega in je slabo znamenje za drugo skupino na tretji vstaji pridržanih vstajnikov, proti katerim poteka predkazenski postopek. Obenem ne smemo pozabiti, da so bile aretacije tudi na drugih vstajah po Sloveniji in da je policija kot sredstvo zatiranja vstaj uporabljala masovno izdajanje plačilnih nalogov. Ravnanje policije in sodstva kaže na to, da so politično kapitalske hobotnice, proti katerim se borimo, bodisi izvedle državni udar bodisi so si že prej ustvarile državo s takšno policijo in takšnim sodstvom, ki kriminalizirata vse poskuse ljudi, da si povrnejo odtujene moči. Boj proti kriminalizaciji vstaj, proti temu, da se socialne konflikte potiska v črno kroniko, mora biti ena od prioritet vstajniškega gibanja.

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

------- RAZPIS ZA SODELOVANJE V NEODVISNI PRODUKCIJI ------- ----------------- FESTIVAL ROGOVILA 2013 TRIENALE -----------------

Produkcija Rogor*
objavlja

razpis za sodelovanje v neodvisni produkciji.

Ta razpis je hkrati tudi vabilo k sodelovanju pri pripravi festivala v Rogu oktobra 2013, ki bo potekala v sodelovanju z drugimi produkcijami v Rogu.

Ta razpis je namenjen izvajalcem in producentom vseh možnih izraznih načinov (gib, slika, zvok, poezija, teater,... in njih kombinacije na medmedijski način), tehničnim delavcem (zvok, luč, elektrotehnika, mehanika, internet,...) in nekvalificiranim delavcem ter študentom in dijakom (čiščenje, pobiranje prostovoljnih prispevkov, obveščanje s plakati, flajerji,...), ki so pripravljeni delati prostovoljno v neodvisni produkciji z možnostjo usposabljanja in izpopolnjevanja na naštetih področjih.

ThDi's blog | 2 komentarja | preberi več

Filmski večer med baziliko in paradajzi

Sreda, 21.8.2013 ob 20:30, na vrtu revitaliziranega Socialnega centra Rog

Vrtela se bosta dokumentarna filma o vstajah v Turčiji in Grčiji, ki dajeta zagon za nova zarotniška srečevanja in refleksijo o upornem dogajanju doma:

"Taksim Commune: Gezi Park And The Uprisin In Turkey" (Brandon Jourdan and Marianne Maeckelbergh)
in
"Children of the Riots" (Christos Georgiou).

Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising In Turkey
Brandon Jourdan and Marianne Maeckelbergh

Parisien's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Izjava aktivnih uporabnikov bivše tovarne Rog ob načrtovanih spremembah projekta

ČE JE MESTO LEPO, ŠE NE POMENI, DA SE IMAJO V NJEMU VSI FAJN

Mestna občina Ljubljana je v teh dneh vprašanje prenove bivše tovarne Rog ponovno potisnila v ospredje. Razlog za to je, da se je po več neuspešnih razpisih za javno-zasebno partnerstvo, ki niso pritegnili nobenega investitorja, odločila prenovo izpeljati sama. Gradnje Centra sodobne umetnosti Rog oz. Centra Rog, v katerega izvedljivost in uspešnost so podvomili tudi mednarodni strokovnjaki, se namerava lotiti junija 2014, navkljub temu, da za to nima zagotovljenih sredstev in da nima jasne vizije, kako bo Center deloval, tako na ravni upravljanja kot spodbujanja ustvarjalnosti.

Uporabniki tovarne Roga, ki v njej že aktivno delujemo na mnogoterih področjih, z zanimanjem spremljamo najnovešje manevre občinskih načrtovalcev prenove tovarne Rog in ob tej priložnosti ponovno poudarjamo:

  • v bivši tovarni Rog dnevno poteka pisan nabor dejavnosti. Te povezujejo Rog v živ in dinamičen organizem, ki je v svojem bistvu heterogen, kontradiktoren in neulovljiv. Ker je takšen, je ves čas v nastajanju in ravno ta proces, ki je hkrati sodelovalen in konflikten, ohranja njegovo vitalnost in s tem ustvarjalnost ter produktivnost. Namen načrtovalcev MOL je žive vsebine v Rogu odstraniti, nato pa po prenovi v očiščen in sterilen prostor naseliti podobne, a pod popolnoma drugačnimi pogoji – takšnimi, ki bodo v prid tistim, ki so že privilegirani, medtem ko bodo drugi, ki so v večini, ponovno potegnili kratko. V ta namen naj bi (poleg denarja, ki je bil porabljen v preteklosti) porabila najprej 265.000,00 evrov javnega denarja za novo gradbeno dokumentacijo, saj stara ne velja več, ter fantomskih 13,4 milijone evrov v letih 2015 in 2016, za katere ne ve, kako jih bo pridobila. Verjetno pa lahko glede na trenutne krizne razmere sklepamo, da bo zanje prisiljena rezati druge javne programe.
  • v bivši tovarni Rog potekajo številne dejavnosti, ki očitno zadovoljujejo potrebe različnih posameznic in posameznikov in s tem tudi mesta. Dvomimo, da bi drugače že sedem let v nevzdržnih pogojih (denimo brez elektrike) vztrajale in se razvijale različne iniciative in dejavnosti. Vendar pa se te potrebe zadovoljujejo na drugačen način, kot jih predlaga MOL: potekajo samo-organizirano, od spodaj navzgor, tako, da uporabniki glede na pestrost družbe (in s tem potreb) rešitve razvijajo in izvajajo sami. Dosedanje izkušnje so potrdile, da je ta pristop pravilen, saj drugače ne bi bili priča tako raznovrstnim vsebinam, ki se odvijajo. Zato Rog pomeni možnost delovanja za raznoliko kulturno in socialno produkcijo, ki drugače nima prostora v mestu. Takšen poseg v prostor tako ne pomeni le nadaljevanja procesa razslojevanja v mestu, temveč tudi politično odločitev – izničevanje avtonomnih prostorov in razbijanje legitimnosti političnega, kulturnega in drugega samo-organiziranja. Kriza, ki se ne bo tako zlahka končala, in z njo varčevalni ukrepi ter izginjanje mnogih javnih programov, bodo razmere v mestu zgolj zaostrili in povečali število ljudi, ki svojih raznolikih potreb in vizij ne morejo izpolnjevati znotraj formalnih programov. Zato smo prepričani, da je načrt uničenja enega izmed stičišč, ki ohranja možnosti za razvijanje drugačnih programov, v pričujočih razmerah nadvse nespametna odločitev.

Mesto ne potrebuje še ene lepe stavbe, prazne vsebin. Še manj potrebuje ograjeno, več let samevajoče gradbišče (četudi je začasno spremenjeno v parkirišče), kar je glede na pomanjkanje sredstev za izvedbo projekta realističen scenarij. Nujno pa potrebuje prostore, v katerih bodo prebivalci mesta lahko zadovoljevali svoje potrebe. Namesto trošenja denarja za nespametne projekte, naj MOL denar raje preusmeri k obstoječim izraženim potrebam skupnosti. Med drugim naj z ureditvijo osnovne infrastrukture ter pogojev za delovanje omogoči (še) kvalitetnejše izvajanje vseh raznolikih aktivnosti in iniciativ, ki tvorijo kompleksno in pisano tvorbo na območju bivše tovarne Rog.

Aktivni uporabniki bivše tovarne Rog

V Ljubljani, julij 2013

1 komentar

FREEstyleKaRaoKe&JAMsEssIOn __otvori_TVRD_ORAH ____freeSTYLEkArAOkE&jamSeSSioN

10 Jul 2013 - 22:00

koncertna dvorana


FreestyleKaraoke&JamSession


TVRD ORAH

Dejan vokal, kitara
Dennis solo kitara
Tomaž bobni
Dana gib
Thierno bas kitara.

FreestyleKaRaOKe&JAMsEssIOn

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | koledar