Uporabniki

Razmišljanje o Rogu skozi pojem minorne politike

Pavlov subverzivni »kot da ne bi« je dobil jasno antipravno, ali bolje apravno vsebino v zahtevi frančiškanskega gibanja po uporabi brez pravice. Slednja zadeva problem lastnine. Red frančiškanov je zavračal vsako lastnino, obenem pa je, kljub prakticiranju ekstremne revščine, uporabljal določene dobrine. Cerkev je sprejela njihovo zavračanje bodisi individualne bodisi redovne lastnine, je pa želela njihov način življenja klasificirati (sankcionirati) kot pravico do uporabe. Frančiškani pa so ta usfructus (pravico do uporabe) zavrnili. »Ne, to ni pravica do uporabe, to je uporaba brez pravice«. In to kličejo usus pauper, uporaba siromašnih. Gre za idejo odpreti cono skupnostnega življenja, ki uporablja, vendar za to nima pravice in je tudi ne zahteva. Še več, frančiškani sploh ne kritizirajo lastnine, do katere pravico prepuščajo cerkvi. »Lastnina? Mi je nočemo, mi jo uporabljamo.«

nomadska univerza's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

Rogovi lomilci ledu

Teater Narobov vabi vse zainteresirane, da se udeležijo delavnice Rogovi lomilci ledu, ki bo v četrtek, 13.4., od 16.00 do 18.00 v Rogovem tretjem nadstropju.

Maja Dekleva's blog | 3 komentarji | preberi več

Delo potekalo normalno

Na galvani je navadno delalo 10 delavk, v brusilnici pa 2 delavca.
Enkrat se je v nočni izmeni pretrgala veriga na dvigalu cink linije, drugič pa je veter podrl del okna proti mizi, kjer natikajo material in je steklo poškodovalo Č. M. in P. B.
Sicer pa so nikelj bane delale še kar dobro, razen tretje, kjer je od časa do časa prišla kakšna štanga flekasta. Delavka M. je vzela rdeč kuli in v dnevnik pripisala: MOJA KRIVDA.

Vir: TOZD Proizvodnja delov, obratni dnevnik (1989-1992)

pirman's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

"SVET ZA VSE" - multimedijska predstavitev novih konceptov razmišljanja

"SVET ZA VSE" - multimedijska predstavitev novih konceptov razmisljanja

Sodelovanje, medsebojna delitev in kooperativa so alternativa svetu pohlepa in tekmovalnosti....

Na ROGu se dogaja to, kar je bil vedno ideal. Vsi delajo, vsi uživajo, vsem je lepo, denar nima nobene vloge.

Veliki umi že dolgo iščejo odgovore na konflikte materializma, mogoče pa je ROG odgovor?

Rok Kralj, avtor knjige "SVET ZA VSE" bo imel multimedijsko predstavitev teme v sredo, 12. 4., ob 17h. Po predavanju pa bomo vrgli še malo debate o LETS, ki ga poskušamo vpeljati v koncepte Kooperative.

Predvsem ekonomsko-teoretičnim umom priporočam "sinhronizacijo" vaših urnikov s tem dogodkom. Se vidimo.

LP, Jurij za Delavsko Kooperativo

kooperativa.org's blog | 2 komentarja

Predstavitev skupine na začetku skupščine

Danes (11.4) bomo predstavili svojo idejo na skupščini. Predlagam, da se vsak torek predstavi (v 15 min) ena skupina na tak ali drugačni način. Na skupšini se še določi skupina za predstavitev naslednjič.

Za delavsko kooperativo Jurij

kooperativa.org's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Vzorniki

Iako je međunarodna biciklistička sezona odavno već prošla svoj zenit, najbolji sportaš svijeta, famozni belgijski biciklist Eddy Merckx ne miruje. Proslavljeni Eddy vozio je jučer na 24. izdanju tradicionalnog "Agostoni kupa" i prevalio 233 km za 5 sati, 37 minuta uz prosječnu brzinu od 41.480 km na sat. Treba li reći da je - pobijedio!

Jan Janssen se nadao da će osvojiti još jednu "klasičnu" utrku. Stigao je Tschana (koji vodi) ali je malo kasnije pao, jednom pa još jednom ...

Vir: izrezka iz Sportskih novosti z delovnega pulta v Rogu (70-ta)

pirman's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

Spoznavanje narave

Učerajšnja čistilna akcija je mnoge izmed nas po dolgem času ali celo prvič prisilila k novemu odnosu človek - flora. Ker so bile naše rokice skrbno zaščitene, skite pod plastičnimi rokavicami v katerih smo držali "vrtnarska" orodja, mogoče noben izmed nas ni opazil kipečega življenja v žilicah vseh vejic, debel, ki smo jih strastno pulili, rezali stran.
Ker je naša državica 60% poraščena z gozdom, ki jo po fitocenoloških popisih sestavljajo prav neverjetne zdužbe, bi omenila le par osnovnih lastnosti glavnega gradnika:
1. biološke lastnosti lesa
- jedrovina, belina, skorja
- branika= novo nastali letni prirastek, letnica=meja med dvema branikama
2. kemične lastnsti lesa
- 80% mase suhega lesa sestavljajo celuloza, hemiceluloza,lignin
- pa tudi smola, olja, masti, sladkor,škrob, čreslovine

attachment | acer's blog | Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

zavod za zaposlovanje

Bralke in bralci pozdravljeni!

Kljub želji, da bi svoje misli pretakal preko radiskega signala, vam jih do nadaljnega dajem v branje na tem mestu.

Ker so po moji glavi sprehaja mnogo ljudi, so tudi misli nametane iz vseh vetrov. Prva, katero sem se odloči deliti z vami, je misel o zavodu za zaposlovanje, kot videna skozi moje oči.

Izbor teme je bil naključen - preko telefona sem se slišal s prijateljem, ki ima za svetovalko na zavodu gospo Majdo Turk in jo je oni dan prvič videl. Po nekaj minutah mi je povedal, da je točno takšna kot sem mu jo bil opisal. No, midva sva se resda smejala, a moja zgodba ni nujno smešna.

grega's blog | 1 komentar | preberi več

tovarna.org: spletna delavnica [bo v ponedeljek]

v ponedeljek, 10. aprila ob 2h bomo imeli delavnico o nasem spletnem mestu (in ne v soboto 8.aprila, kot je bilo prej objavljeno!)

Nova's blog | 9 komentarjev | preberi več

rogradio 00 - 8. april 2006

Prvi (nulti) Rog Radio je tu. V njem zveste o naših osnovnih ciljih, zakaj želimo delati svoj -- lokalni -- radio, televizijo in ostale medije, od kod nam hrana, kdo se je spet počlovečil, o zbiranju zdravil za socialno ogrožene, debatah, ki jih imamo okoli interneta in mailing liste (poštnega seznama) ter kaj se je vse zgodilo v tovarni rog zadnji teden.

Uživajte. Slabih 15min.
Klik, dolpoteg, posluh:
rogradio-00-08-apr-06.mp3

Ali (in še drugi formati):

Nova's blog | 3 komentarji | preberi več
XML novice