V soboto, 25. 3. 2006, se je v zapuščeni tovarni Rog začela izvedba novega socialnega programa ter odprla pobuda za začasno uporabo tovarne z namenom izvajanja neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Rog roji ves čas, zato za obisk ni potrebno čakati. Najboljše se je kar oglasiti in stopiti v stik s trenutnimi uporabniki ter predstaviti svoje ideje in zamisli.

Odlazi cirkus


Odlazi cirkus

Odlazi cirkus iz našeg malog grada
Širokim drumom što izlazi na most.

Odlazi cirkus i ja se pitam sada:
ko je domaćin a ko je bio gost?

Nestaje cirkus u širokoj ravnici.
U kišnoj noći za njim se srebri trag.
Odlazi fakir i artisti na žici
i tužni pajac što bio mi je drag.

Dal' je sve bilo samo fol?
Dal' je sve samo jeftin trik?

kaptive's blog | 1 komentar | preberi več

cirkus kolektiv, Split Croatia Letter of support

...We condemn this crackdown on alternative culture in Slovenia, and the treatment of people from Rog by police and authorities. With its mere existence, Rog was and still is a statement against gentrifying politics and repression of local people...

Circus Collective - association for contemporary
circus and related artistic practices
Ulica slobode 28
21000 Split, Croatia
www.cirkus-kolektiv.org
cirkuskolektiv@gmail.com

LETTER OF SUPPORT

Circus Collective is expressing its solidarity with the community of Autonomous factory Rog, and deepest disappointment with the violent eviction of people in the Rog community.

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več

/// fwd_ Zakaj greš potem uničit srce mestne solidarnosti ?


Nevenka Koprivšek, Ljubljana
30.01.2021 ob 05:00

odpri galerijo

Pa je šel še en prostor svobode: Kersnikova, Poligon, zdaj Rog, Metelkova 6. Kaj še?

Ko smo v petek korakali po mestu v znak podpore skupnosti rogovcev, ogorčeni nad brutalnim načinom njihovega izgona s strani Mestne občine Ljubljana (MOL) in policije, se mi je zdelo, kot da gremo za pogrebom.

Pa je šel še en prostor svobode: Kersnikova, Poligon, zdaj Rog, Metelkova 6. Kaj še? Če smo spomladi in poleti kolesarili vzneseno in v upanju, da bo prišel čas z manj represije, je bil ta pohod po ulicah in mimo magistrata, obkroženega z robokopi, nov udarec že tako razrahljanemu zaupanju v kakršnokoli oblast in upanju na boljši jutri. Še prejšnji teden sem – tudi zaradi dolgoletnega zglednega sodelovanja – morda naivno verjela, da je MOL naš zaveznik v ustvarjanju strpne, raznolike kulturne krajine v mestu. In četudi se nismo vedno strinjali, je dialog vedno temeljil na podlagi skupnih vrednot: da Ljubljana ne izključuje, temveč stremi k temu, da je mesto za vse, tudi za najbolj ranljive, robne in spregledane, tiste, na začetku svojih umetniških poti. Pa tudi za tiste, ki ne pristajajo na obstoječi tržni sistem, a so prav tako del družbe, meščani tega mesta.

rgb's blog | 1 komentar | preberi več

nepravilnosti na gradbišču "tovarna rog" 19.1.2021 in 2.1.2021 ?!?

a ti to razumeš? jaz ne. a verjameš?

na obvestilu sem opazil dve napaki: datum opravljene inšpekcije 2.1.2021 in omenjena prepovedna odločna. b je na tipkovnici zraven n.

ThDi's blog | 2 komentarja

Laži in zavajanja MOL v zvezi z uničenjem AT Rog

O zapuščenosti prostorov, ekološki bombi, dialogu, nezakonitosti in še čem

Že trije tedni so minili od nasilne evikcije uporabnikov in uporabnic Avtonomne tovarne Rog. V tem času smo prejeli nešteto klicev in sporočil podpore, nešteto zgroženih poizvedovanj in izrazov solidarnosti, ki pričajo o trdni in dolgotrajni ukoreninjenosti ljudi in programov AT Rog v življenjsko tkivo mesta Ljubljana. Še več, pričajo o globoki povezanosti s številnimi lokalnimi, regionalnimi in transnacionalnimi mrežami iz najrazličnejših področij družbeno-političnega življenja. Mar kdo lahko resno misli, da bi smetišče, zapuščen prostor in obrat male kriminalne dejavnosti sprožil tak val izrazov pristne solidarnosti in iskrenega šoka?

15 let smo v mestu in družbi gradili osebna in politična zavezništva s tistimi, ki jih je oblast razglasila za odvečne, jim jemala pravno podlago za bivanje, jim ukinjala vize, omogočala krajo njihovih krvavo prisluženih plač, jih ilegalno preganjala čez meje. Skozi srečanja in boje smo se naučili marsikaj. Tudi tega, da so laž, ilegalno delovanje in nasilje dobrodošli gostje na banketu neoliberalne oblasti. Sedaj smo tudi sami deležni zvrhane bere istega in to od javne oblasti v obliki Mestne občine Ljubljana. Nobenih iluzij nimamo, da lahko kontriramo ogromni propagandni mašineriji oblasti, toda utihnili ne bomo. Nobenih iluzij nimamo niti glede tega, koga v tej državi ščiti pravni sistem, toda za zaščito poslanstva AT Rog bomo uporabili vsa pravna sredstva.

Mestna občina Ljubljana se ne pusti motiti in svoj originalen zločin samovoljnega vdora, nasilne in protipravne izpraznitve ter uničenja AT Rog vse od tistega usodnega torkovega jutra 19. 1. 2021 nadgrajuje z intenzivno propagandno operacijo. Ta propaganda kombinira vulgarna zavajanja ('Rog kot smetišče'), očitne laži ('Rog je bil prazen'), plehke predsodke ('Rog je bil leglo narkomanov, brezdelnežev in kriminala'), hudo nekorektne prikaze dinamike dogovorov med MOL in AT Rog ('Rogovci so zavračali dialog'), s piarovskimi prikazi bodočega Centra Rog ter skrbno izbranimi podatki o mestni kulturni politiki. Delno zaradi pritiskov MOL in delno zaradi nekritičnosti, številni mediji to propagandno ofenzivo podpirajo, jo opremljajo s fotografijami, video-posnetki in copy-paste reproduciranjem retorike MOL. Poleg medijskega bombardiranja pa se župan Zoran Janković in njegovi sodelavci poslužujejo direktnih groženj institucijam in posameznikom, ki so izrazili podporo AT Rog, tako preko telefona kot preko socialnih omrežij.

Ne glede na vse izrečene laži, osnovna resnica ostaja enaka: MOL v treh tednih ni uspela javno pokazati nobenega uradnega dokumenta, na podlagi katerega bi bila lahko evikcija
AT Rog zakonita. Brez njih lahko upravičeno sklepamo zgolj, da MOL tovrstnih uradnih dokumentov nima in da gre pri evikciji AT Rog za kaznivo dejanje samovolje. Zanj so odgovorni tako MOL kot naročnica, kot tudi izvajalci v obliki zasebnih varnostnih služb in policija.

To osnovno resnico želi MOL pokopati pod kupi zavajajočih in neresničnih navedb, opremljenih z uradnih pečatom javne oblasti. MOL je v zadnjih tednih številnim institucijam, ki so izrazile podporo AT Rog oziroma svoje nasprotovanje njenemu uničenju, posredovala uradne dopise, v katerih pojasnjuje svoje postopke. Z vsebino teh dopisov smo se seznanili tudi v AT Rog. Ne glede na to ali je pod konkreten dopis podpisan župan Zoran Janković ali vodja njegovega kabineta Tanja Dodig Sodnik, MOL ponavlja svoje standardne govorne točke.

Nobenega namena nimamo prepričevati nikogar. Tako kot smo AT Rog ustvarjali iskreno, iz naših realnih potreb, tako bomo tudi nadaljevali: govorili resnico, iskreno, dostojanstveno, na vseh ostalih pa je, da se odločijo ali gre res zaupati tistim, ki imajo na voljo vso moč in kapital tega sveta ter uporabljajo legalno in nelegalno nasilje, da si tega nakopičijo še več.

V nadaljevanju po vrsti navajamo zapisane izjave MOL o AT Rog v odgovorih na pisma podpore in pod njimi navajamo stališča AT Rog ter razkrivamo zavajanja in laži. Izjave predstavnikov MOL so navedene med navednicami in v poševni pisavi.

1 komentar | preberi več

poziv za prispevanje zgodb in spominov o rogu

Zbiramo prigode, spomine, misli, refleksije o Avtonomni Tovarni Rog: veselje, sreča, radost, delo, skupnost, žalost, bolečina, kraja, osama,... Pišite nam na info@komunal.org ali na komunal@riseup.net
+++ENG+++
We are collecting stories, memories, taught, reflections on Autonomous Facotry Rog: the joy, happiness, love, work, community, sadness, sorrow, theft, loneliness,... Send them to info@komunal.org or komunal@riseup.net

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj

poziv za predložitev video in foto materiala o dogajanju v in pred Rogom med 19.1.2021 in 21.1.2021

VIDEO IN FOTO:

Pozivamo vse sosede in mimoidoče, ki imajo posnetke iz dogajanja med 19.01 in 21.01. na Trubarjevi 72 in njeni okolici, da jih pošlejo na info@komunal.org ali na komunal@riseup.net. Zbira se dokazno gradivo v sodnih postopkih: o prihodu policije, varnostne službe in delovnih storjev na obočje (ključna je vidna sočasnost in ura), o “ven metanju posameznikov, ki so zjutraj bili v tovarni 19.”,o uničevanju stvari in o nasilju represivnih organov.
+++ENG+++

Za komentiranje se prijavi oz. registriraj | preberi več